Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Hoe Israël de laatste Gaza-oorlog won

Door Yochanan Visser - 

11 augustus 2022

F220808ARK91

Leden van de militaire tak van de Islamitische Jihad tijdens een bijeenkomst voor commandant Khaled Mansour, die werd gedood op de eerste dag van operatie Ochtendgloren in de Gazastrook. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Bijna vier dagen na het einde van Operatie Ochtendgloren, de Israëlische militaire operatie tegen de door Iran gefinancierde en getrainde terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), heeft het leven in Israël zijn ‘normale’ loop hervat. Dat wil echter niet zeggen dat de acties van het Israëlische leger (IDF) tegen Palestijnse terroristen over zijn. In Gaza en Zuid-Israël mag het dan rustig zijn op dit moment, in Judea en Samaria vinden nog altijd terreuraanslagen plaats en gaat de andere IDF operatie ‘Golfbreker’ onverminderd door, zoals we zullen zien.

In dit artikel leest u onder meer:

  • de aanleiding voor de operatie 'Ochtendgloren' in Gaza
  • hoe Israël PIJ-commandant al-Jabiri uitschakelde met een precisieraket
  • waarom er relatief weinig burgerslachtoffers zijn gevallen
  • hoe de strijd tegen Palestijnse terroristen nu verder gaat

Laten we eerst eens kijken naar nieuwe gegevens die na het ingaan van het staakt-het-vuren op zondagavond werden vrijgegeven. Die gegevens laten zien dat de IDF en andere Israëlische organen constant werken aan verbetering van de modus operandi tijdens de frequente mini-oorlogen met de Palestijnse terreurorganisaties.

Hetzelfde gold nu ook voor de informatieverstrekking over wat er precies in Gaza gebeurde nadat PIJ reageerde op de preventieve aanval door Israël op vrijdag 5 augustus.

Operatie Ochtendgloren was het gevolg van het verkrijgen van inlichtingen over de activiteiten van PIJ, een proces dat maanden duurde. Tijdens die inlichtingenoperatie werden de telefoons van de commandanten van PIJ afgeluisterd, inclusief die van PIJ-leider Ziyad al-Nakhallah die opereert vanuit het PIJ-hoofdkwartier in Damascus, Syrië.

Miljoenen dollars geeist

Na de arrestatie van Bassam al-Saadi, de PIJ-commandant in Samaria en Jenin, die vorige week dinsdagnacht door speciale IDF-eenheden werd opgepakt in Jenin, werd een nieuw telefoongesprek tussen PIJ-commandanten in Gaza en al-Nakhallah afgeluisterd. Tijdens dat telefoongesprek eisten de PIJ-commandanten in Gaza op kwade toon een bedrag van miljoenen dollars van Iran om een “passend antwoord” op de arrestatie van al-Saadi voor te bereiden. Nakhrallah was op dat moment in Iran waar hij ontmoetingen had met leiders van het regime en de Islamitische Revolutionaire Garde.

Klaarblijkelijk stemde Iran in met de eis van de Gazaanse commandanten, want daarna ontdekten de Israëlische inlichtingendiensten dat PIJ in Gaza voorbereidingen trof voor het uitvoeren van terroristische aanslagen tegen burgers en militairen in Israël. Het ging daarbij om sluipschuttersaanvallen en om de lancering van Kornet-antitankraketten op Israëlische voertuigen in het grensgebied rond Gaza.

De top van de IDF en premier Yair Lapid, samen met defensieminister Benny Gantz, besloten uiteindelijk op vrijdagmiddag om een preventieve aanval uit te voeren op PIJ. Dit gebeurde nadat nieuwe inlichtingen aantoonden dat PIJ op het punt stond om de voornoemde aanslagen uit te voeren. Eén van de geplande doelwitten van die aanslagen was een personenbus.

Operatie Zwarte Shash

De operatie tegen de PIJ-leiders in Gaza werd ‘Zwarte Shash’ (Sha’at HaShin – Uur U in het Nederlands) gedoopt en begon om 16.15 vorige week vrijdag. De eerste aanval vond plaats in noord Gaza waar gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht (IAF) PIJ-commandant Tayseer al-Jabiri doodden in een appartement waar hij zich schuil hield en van daaruit de nieuwe aanslagen op Israël wilde coördineren.

De IAF gebruikte de nieuwe Spiceraket, een precisiewapen waarmee men voorkomt dat een gebouw dat wordt geraakt instort. De raket raakte een lege kamer boven het appartement waar al-Jabiri zich ophield en veroorzaakte dat de vloer instortte. De PIJ leider werd dus gedood door het instortende plafond boven hem. Tegelijkertijd voerde een onbemand aanvalsvliegtuig de liquidatie van Abdallah Kadum uit. Kadum was de commandant van de eenheid die op weg was om de Kornet aanslag uit te voeren. De hele eenheid werd vervolgens ook gedood door IDF-tanks en IAF-gevechtsvliegtuigen.

Volledige top van PIJ uitgeschakeld

Zo begon operatie Ochtendgloren en kort daarna vernietigde de IAF PIJ’s 45 langeafstandsraketwerpers en 17 observatieposten langs de grens met Gaza. Dit verklaart waarom er in tegenstelling tot de vorige oorlog vorig jaar mei, geen enkele lange afstandsraket zijn doel raakte. Tijdens die oorlog bleken zowel Hamas als PIJ over GPS geleide precisieraketten te beschikken.

Een andere speciale eenheid van de IDF, die uitsluitend uit vrouwelijke soldaten bestaat, bediende een robotgeweer waarmee PIJ-terroristen langs de grens met Israël werden uitgeschakeld.

Op zaterdag werd verder Khaled Mansour, de enige overgebleven belangrijke PIJ-commandant, vervolgens geliquideerd door de IAF. Mansour was de PIJ-commandant in het zuiden van Gaza en was, onder andere, verantwoordelijk voor de constructie van aanvalstunnels.

De Palestijnse terreurorganisatie was nu beroofd van zijn hele topcommandoinfrastructuur en ging daardoor na hevige druk van Egyptische bemiddelaars en Hamasleiders akkoord met een staakt-het-vuren.

Burgerslachtoffers

Een ander aspect dat naar voren kwam als een verschil met alle voorgaande oorlogen met de Palestijnse terreurgroepen in Gaza, was het zeer lage aantal Palestijnse burgers dat door de aanvallen van de IDF en IAF in de dichtbevolkte gebieden werd gedood. Het is nu bekend dat zeker 15 Palestijnse burgers omkwamen door PIJ-raketten, terwijl 11 anderen werden gedood tijdens Israëlische acties tegen PIJ.

Dit relatief lage aantal was mede te wijten aan de inspanningen van operators van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth die Palestijnse burgers belden, voorafgaand aan een bombardement. Die burgers werd opgedragen om binnen tien minuten het gebouw waar zij zich bevonden, te verlaten.

Er zijn audio-opnames die ondergetekende heeft beluisterd waarin te horen is dat een medewerker van Shin Beth twee keer belt naar een Palestijnse burger in Gaza. De tweede keer vraagt de operator vier keer of de Palestijnse Arabier er zeker van is dat iedereen het gebouw verlaten heeft en ook de gebouwen achter het bewuste pand. De Shin Beth-agent zegt vervolgens dat hij het gebouw ziet (via een camera van een onbemand vliegtuig) en er nog altijd niet zeker van is dat iedereen het gebied heeft verlaten. De burger antwoordt vervolgens dat hij er nu zeker van is dat de evacuatie is voltooid. Pas daarna werd de IAF-actie daar goedgekeurd.

Verbeterde informatievoorziening

Dan is er de verbetering in wat in Israël ‘Hasbara’ wordt genoemd. Dit is de informatievoorziening aan de buitenwereld tijdens de oorlog of andere gevallen van crisis in Israël. Onder leiding van premier Lapid, die zelf langdurig in de media werkte, is er nu eindelijk een verbetering waarneembaar in de wijze waarop Israël dit aspect van de oorlogsvoering aanpakt. Lapid vroeg de buitenlandse media persoonlijk om eerlijke berichtgeving gebaseerd op de feiten.

De IDF reageerde verder snel op in ontwikkeling zijnde bloedsprookjes over het doden van Palestijnse kinderen in Gaza. Er werd, bijvoorbeeld, beweerd dat de IAF verantwoordelijk was voor een incident in Jabalyah waarbij vier kinderen omkwamen. Het leger verklaarde echter snel dat er geen acties in het vluchtelingenkamp waren uitgevoerd op het moment dat de kinderen werden gedood. Later werd er door de IDF een video gepubliceerd waaruit bleek dat een PIJ-raket verantwoordelijk was voor de dood van de kinderen. In de dagen na het begin van het staakt-het-vuren werden er nog meer video’s gepubliceerd van raketten die binnen Gaza ontploften en slachtoffers maakten.

In feite kan men zeggen dat Israël nu informatie in ‘real time’ naar buiten bracht, ook over de specifieke acties die werden uitgevoerd tegen PIJ.

In Gaza wordt ondertussen gewerkt aan het normaliseren van het dagelijks leven en om dat mogelijk te maken heeft Israël de grensovergangen weer geopend voor goederenvervoer en de levering van brandstof. De 14.000 Palestijnse Arabieren die voor de oorlog in Israël werkten blijven noodgedwongen nog thuis. Er wordt echter onderhandeld over een spoedige opheffing van het intrekken van de werkvergunningen.

Operatie Golfbreker gaat door

Dan is er de andere IDF-operatie ‘Golfbreker’, die nog steeds doorloopt en die zich voltrekt in Judea en Samaria. Daar werden ook deze week weer nachtelijke operaties uitgevoerd tegen individuele terroristen. In de stad Shechem (Nablus in het Arabisch) werd dinsdag jl. een lang gezochte terrorist gedood tijdens een IDF operatie. Dit gebeurde toen er een vuurgevecht uitbrak tussen de soldaten en Palestijnse terroristen die de arrestatie van Ibrahim al-Nabulsi wilden voorkomen. Ongeveer 30 Palestijnse Arabieren werden verwond tijdens het vuurgevecht. Jabulsi was, onder andere, betrokken bij aanslagen op religieuze Joden die het graf van Josef in Shechem wilden bezoeken om daar te bidden.

IDF-stafchef Aviv Kochavi en ook premier Lapid zeiden op woensdag dat de strijd tegen Palestijnse terroristen in Judea en Samaria onverminderd door zal gaan. Naast schietaanslagen en aanslagen met rotsblokken zijn er laatste periode ook enige aanslagen geweest waarbij een Palestijnse terrorist zijn auto gebruikte om Israëli’s te vermoorden.

Operatie Golfbreker, begon in mei na een serie dodelijke terroristische aanslagen op Israëlische burgers in diverse steden in de Joodse staat.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda