Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Hoe Iran de strijd tegen Israël financieert

Door Yochanan Visser - 

20 mei 2022

Hezbollah drugs jihad

Door een enorm drugsnetwerk in Zuid-Amerika en Mexico kan Iran de strijd tegen Israël financieren.

U zult zich wellicht afvragen waar die oneindige geldstroom die Iran besteed aan het opbouwen van een terroristisch netwerk in het Midden-Oosten vandaan komt. Het antwoord daarop komt uit een schijnbaar onwaarschijnlijk deel van de wereld waar Iran en Hezbollah uiterst actief zijn.

Gisteren, donderdag 19 mei, werd onthuld dat de Shin Beth, de Israëlische binnenlandse geheime dienst, een Iranees complot had ontdekt. Dit complot voorzag in de ontvoering van Israëli’s die in het buitenland verbleven.

Agenten van de geheime dienst en de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in Iran deden zich voor als zakenmensen, academici, journalisten en filantropen en gebruikten in veel gevallen gestolen identiteitsbewijzen. De agenten van het regime in Iran legden contact met de Israëli’s via email en maakten daarvoor emailadressen aan die sterk leken op het originele emailadres van de hiervoor genoemde personen.

Irans moord- en ontvoeringcampagne

Een van de Israëli’s die men naar Iran probeerde te ontvoeren, was de voormalige Minister van Defensie Moshe ‘Boogie’ Yaalon. Toen de Iraniërs hem benaderden via email, vond Yaalon dit verdacht en schakelde de Shin Beth in. Yaalon is tegenwoordig een zakenman en werd onlangs benoemd tot directeur van Synaptech, een Israëlisch bedrijf dat opereert vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Nadat initieel contact werd gelegd met de Israëli’s, werd hen gevraagd om via WhatsApp verder te communiceren. Irans geheime diensten opereren al geruime tijd in het buitenland en hebben in Europa diverse tegenstanders van het regime vermoord of geprobeerd te vermoorden. Zelfs in Nederland werden die pogingen ondernomen. In juni 2020 werd, bijvoorbeeld, een Iranese Koerd, die actief was tegen het regime van Ayatollah Ali Khamenei, in Leeuwarden aangevallen door een agent van Iran.

Sadegh Zarka, de Koerdische man, werd aangevallen met een mes en raakte zwaar gewond. De activist was lid van Koerdische Democratische Partij in Iran en zette zijn activisme tegen het regime van de Islamitische Rapubliek voort vanuit Rotterdam.

De geheime diensten van Iran, onder andere die van de Quds Brigade van de IRG, hebben al eerder Israëli’s proberen te doden of te ontvoeren. Vorig jaar was een Israëlische zakenman die in Cyprus woont en werkt het doelwit van een liquidatiepoging door Iran.

Mossad-operatie in Iran

De Mossad, Israëls buitenlandse geheime dienst, voerde verder onlangs een operatie uit tegen de IRG in Iran zelf. Een lid van de IRG werd in zijn huis overvallen door Mossad-agenten, waarna ze hem ondervroegen over een nieuw moordcomplot.

De man, Mansour Rasouli, had een forse som geld gekregen en kreeg opdracht om een Israëlische diplomaat in Turkije te vermoorden. Ook kreeg hij opdracht om een generaal van het Amerikaanse leger die in Duitsland was gestationeerd, en een Joodse journalist in Frankrijk te vermoorden. Na de Mossad-ondervraging werd Rasouli overigens vrijgelaten.

Link naar Wenen

Het nieuws over het jongste Iranese complot tegen Israëli’s die in het buitenland verblijven, kwam op een moment dat de Verenigde Staten nog altijd overwegen om de IRG van de lijst van terroristische bewegingen te halen. De regering van president Biden wordt echter constant door Israël onder druk gezet om deze concessie tijdens de nucleaire onderhandelingen in Wenen niet te doen.

De onthullingen over Irans criminele en moordzuchtige plannen door de Israëlische media op dit moment zijn daarom geen toeval. De regering van premier Bennett lijkt informatie over deze complotten bewust naar de media in Israël te lekken. De regering in Jeruzalem lijkt zo te willen bewijzen dat de IRG en vooral de Al Quds Brigade, de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde, wel degelijk terroristische organisaties zijn.

Er wordt algemeen aangenomen dat Iran een nieuw of gereviseerd nucleair akkoord nodig heeft om miljarden dollars in bevroren tegoeden of het opheffen van economische sancties te verkrijgen om zijn economie te redden.

Financieren

Echter, Iran heeft een andere wijze uitgevonden om de economie op gang te houden en bovenal om de imperialistische campagne in het Midden-Oosten voort te zetten en om zich voor te bereiden op oorlog tegen Israël. Hezbollah heeft nu volgens militaire bronnen in Israël de beschikking over uiterst precieze geleide langeafstandsraketten die een reikwijdte hebben van duizend kilometer. Het gaat hierbij om kruisraketten die een grote bedreiging vormen voor de gasvelden in Israël en andere vitale installaties op het vaste land.

U zult zich wellicht afvragen waar die schijnbaar oneindige fondsen die Iran besteed aan het opbouwen van een terroristisch netwerk in het Midden-Oosten vandaan komen. Het antwoord daarop komt uit een schijnbaar onwaarschijnlijk deel van de wereld waar Iran en Hezbollah uiterst actief zijn. Dat werelddeel is Zuid-Amerika, maar ook Mexico, waar Iran en Hezbollah in samenwerking met de regering van Venezuela een gigantisch drugsnetwerk hebben opgezet. De drugs worden vervolgens via Mexico, waar de IRG en Hezbollah samenwerken met de Los Zetas maffia, naar de Verenigde Staten gesmokkeld, waar de twee terreurorganisatie een enorm dealernetwerk hebben opgezet.

Vliegtuigen van Iran Air en Conviasa Airlines, een luchtvaartmaatschappij die eigendom is van de regering in Venezuela, brengen verder IRG- en Hezbollah leden naar Zuid-Amerika en leden van de Los Zetas maffia naar Iran, waar zij worden getraind in asymmetrische oorlogsvoering. De civiele vliegtuigen vervoeren ook cash en drugs naar Iran. De drugs worden door Hezbollah vervolgens naar Israël gesmokkeld waar dealers vooral gericht zijn op verkoop aan IDF soldaten.

Met de grote sommen geld (200 miljoen dollar per maand) afkomstig uit de drugshandel worden de vele terroristische organisaties en Sjiitische milities die Iran controleert, gefinancierd. Iran heeft dus geen nieuw- of gewijzigd nucleair akkoord nodig om financieel op de been te blijven en om haar imperialistische plannen voor het Midden-Oosten ten uitvoer te brengen.

Israëlische inlichtingendiensten zijn al jaren op de hoogte van de zogenaamde ‘drug Jihad’ die Iran en Hezbollah voeren. De Ayatollahs in Iran zijn formeel tegen het gebruik van drugs en zeker harddrugs. Echter, wanneer het gaat om de Jihad tegen ‘de grote Satan’ (VS) en ‘de kleine Satan’ (Israël), gelden er geen fatwa’s. Het smokkelen van drugs naar deze twee niet-islamitische landen wordt door de IRG en Hezbollah gezien als een effectiever wapen dan het gebruik van geweren en ander wapentuig.

Vorig jaar oktober nam de IDF 120 kilo marihuana en cocaïne in beslag die vanuit Libanon en Egypte naar Israël zouden worden gesmokkeld. Het gebruik van drugs door IDF-soldaten is al jaren een bron van zorg voor de Israëlische regering. Dit heeft tot een grote bewustwordingscampagne binnen de IDF geleid, die tot doel had om de militairen te laten inzien dat zij de veiligheid van de Joodse staat in gevaar brengen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda