Sluiten

Zoeken.

Hoe gaat het met: Het Hineni Symfonie Orkest

Door Christenen voor Israël - 

24 maart 2021

orkest

Het Hineni Symfonie Orkest

Door de coronacrisis ligt het werk van veel bedrijven stil. Ook het Hineni Symfonie Orkest is beperkt in de werkzaamheden. Hoe gaat het met dit orkest in coronatijd? Wat voor activiteiten kunnen er wel plaatsvinden? Je leest het in dit interview met Jozef Rouschop, orkestmanager en trompettist in het orkest.

Wat voor een orkest zijn jullie?
“Ons orkest is samengesteld uit professionele-en semiprofessionele musici. We spelen onder andere muziek van Joodse componisten (bijvoorbeeld Offenbach, Mendelssohn en Mahler), maar ook van componisten als Beethoven, Schubert en Dukas. Dit klassieke repertoire wisselen we af met traditionele Joodse muziek. Daarnaast organiseren we niet alleen onze eigen concerten, we zijn ook in te huren als begeleidingsorkest voor bijvoorbeeld het begeleiden van christelijke en Joodse koren waaronder het Holland Koor en het Amsterdams Synagogaal koor. Het unieke van het Hineni Symfonie Orkest is dat wij met de netto-opbrengsten van onze concerten het Joodse volk financieel ondersteunen, met name de gaarkeuken van Hineni in Jeruzalem. En niet onbelangrijk om te noemen is dat al onze musici geheel pro deo meespelen. Daarom zijn we voor een groot gedeelte afhankelijk van giften van onze achterban en zijn we dankbaar voor elke gift die binnenkomt.”

Wat is de invloed van de coronacrisis op jullie orkest?
“Met de coronacrisis proberen we creatief om te gaan. Natuurlijk kunnen er dingen niet, maar er kan ook veel wél. Tijdens de eerste lockdown hebben we een thuisconcert opgenomen. De musici speelden thuis hun muziekpartij en stuurden de opnames vervolgens naar de orkestmanager. Van al die opnames hebben we een video-thuisconcert gemaakt, en de YouTube-link daarvan naar onze achterban gestuurd. Je kunt het concert beluisteren op onze site hinenisymfonieorkest.nl en op ons YouTube-kanaal. De reacties die we hierop kregen waren overweldigend. Op deze manier konden we tijdens de eerste lockdown toch iets doen voor onze achterban.”

“In augustus 2020 begonnen we weer met vol enthousiasme aan het nieuwe seizoen en konden we gelukkig tot december met het ‘voltallige’ orkest repeteren totdat we in december de tweede lockdown kregen. Maar ook tijdens deze lockdown ontstonden weer nieuwe ideeën om weer iets te doen voor onze achterban. Vlak voor kerst hebben we toen met een gedeelte van het orkest een video-kerstgroet – een mooi arrangement van onze dirigent Ilia Belianko – opgenomen en naar onze achterban gestuurd. Ook hier werd enthousiast op gereageerd. Al met al zou je kunnen zeggen dat we tot nu toe ‘aardig’ door de coronacrisis heenrollen. Natuurlijk willen we heel graag weer volledig aan de bak. Alles staat klaar om zodra het kan een concert te geven. Houd daarvoor onze website in de gaten.”

Jozef Rouschop

Al met al zou je kunnen zeggen dat we tot nu toe ‘aardig’ door de coronacrisis heenrollen. Natuurlijk willen we heel graag weer volledig aan de bak. Alles staat klaar om zodra het kan een concert te geven. Houd daarvoor onze website in de gaten.”

— Jozef Rouschop

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Wij willen meer gaan samenwerken met solisten. Dat houdt in dat we voor concerten solisten uitnodigen. Er zal dan in ons programma een soloconcert worden opgenomen. Je kan denken aan een concert voor bijvoorbeeld piano, viool of hoorn.

Waar we op gaan inzetten is meer interactie met het publiek tijdens de concerten. We merken dat veel luisteraars de achtergrond van onze muziek niet kennen, maar het erg leuk vinden er iets over te horen. We zijn ervan overtuigd dat als het publiek tijdens concerten meer van de achtergrond van onze muziek weet, ze de muziek anders gaan ervaren.

En we hebben nog een wens. Bij het samenstellen van ons programma willen we meer naar de Israëlische componisten kijken. Omdat het orkest sinds twee jaar onder leiding staat van een Israëlische dirigent - Ilia Belianko - hebben we meer contacten met oude en nieuwe Israëlische componisten en willen we deze muziek meer onder de aandacht brengen van ons publiek. Er staan een aantal van deze componisten op ons programma en we zullen zelfs een aantal van hun composities in Europa door het Hineni Symfonie Orkest in première laten gaan. Hoe mooi is dat?”

“Wij hopen dat we jullie weer gauw mogen begroeten op een van onze concerten.”

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda