Sluiten

Zoeken.

Hoe deze olijfbomen een teken van hoop werden

Door Joanne Nihom - 

1 februari 2021

Schermafbeelding 2021-02-01 om 15.48.46

‘Ik geloof dat wanneer van beide kanten vooroordelen worden weggenomen en wanneer de ander wordt gezien, dit zorgt voor het verdrijven van angst en het geloof in een lange termijn verzoening.’ - Robi Damalin

Bijna een jaar werkte ik intensief aan mijn boek Over Grenzen dat in maart zal uitkomen. Over de mooie verhalen in Israël die mensen binden. Verhalen over bekende en onbekende mensen, over kleine en grote helden.

Eén van de organisaties die voor mij een voorbeeld voor ons allen zou moeten zijn, is The Parents Circle. Deze is meer dan twintig jaar geleden opgericht door Israëlische en Palestijnse lotgenoten wier moeder, vader, broer, zus of kind is omgekomen in het conflict. Een organisatie die inmiddels is uitgegroeid tot honderden Israëlische en Palestijnse nabestaanden die oproepen tot verzoening en vrede in plaats van tot wraak.

Behalve dat ze regelmatig gemeenschappelijke bijeenkomsten hebben, reizen veel van de leden samen de wereld rond om te vertellen over hun verdriet en over de moed die nodig is om deze pijn te delen.

Hun verdriet, hun intense verdriet overstijgt woede, boosheid en haat.

"Hij zou zich realiseren dat een geweldloze oplossing de enige manier is voor beide partijen om in vrede te leven."

Zoals Robi Damalin, die aan de ouders van de terrorist schreef die haar zoon had vermoord:

‘… Ik ging op zoek naar een aanpak om de geweldsspiraal te doorbreken. Niets is voor mij heiliger dan het menselijk leven. Haat en wraak brengen mijn kind niet terug.

Ik begrijp dat uw zoon door veel Palestijnen als een held wordt beschouwd. Hij wordt gezien als een vrijheidsstrijder die vecht voor gerechtigheid en strijdt voor een onafhankelijke, levensvatbare Palestijnse staat. Maar, ik heb ook het gevoel dat hij, als hij zou begrijpen dat het ontnemen van andermans leven niet de juiste weg is, de gevolgen van zijn daden zou inzien. Hij zou zich realiseren dat een geweldloze oplossing de enige manier is voor beide partijen om in vrede te leven. Onze levens als twee naties zijn zo met elkaar verweven, dat we beide onze dromen voor de toekomst van onze kinderen niet moeten opgeven… ‘

Afgelopen week was het nieuwjaarsfeest van de bomen, Toe Bisjvat. Voor een aantal leden van de Parents Circle reden om samen olijfbomen te planten. Iedere boom werd opgedragen aan een geliefde die is omgekomen in het conflict.

Samen planten, met de hoop en het gebed dat er snel een einde komt aan het al zolang voortdurende conflict.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda