Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Hezbollah’s provocaties op de grens met Israël nemen toe

Door Yochanan Visser - 

14 juli 2023

Grenshek Libanon Israel

Het grenshek op de grens van Israël en Libanon, vlakbij de stad Metullah. Foto: Basel Awidat/Flash90

Opnieuw kwamen Israël en Hezbollah in Libanon afgelopen woensdag dicht bij een oorlog. Wat gebeurde er precies? Wat is de situatie in het noorden van Israël? En waarom is de spanning om te snijden?

Israël en Hezbollah zijn de laatste tijd verwikkeld in een kat-en-muisspel, dat op woensdag dreigde te ontaarden in een nieuw gewapend conflict. Dit gebeurde nadat een groep Hezbollah terroristen het elektronische grenshek naderden vlakbij de stad Metullah in het uiterste noorden van Israël. De groep werd echter nauwlettend gevolgd door het Israëlische leger (IDF).

Op het moment dat duidelijk werd dat de terroristen probeerden om een gat te maken in het grenshek, was er een ontploffing waarneembaar. De groep vluchtte vervolgens en later werd bekend dat een Israëlische onbemand vliegtuig drie van de terroristen had verwond. Korte tijd voordat dit incident plaatsvond, provoceerde een andere Hezbollah groep Israël door vlakbij het grenshek bij Metullah brand te stichten en door met vlaggen van de terreurorganisatie te zwaaien.

Nasrallah

De spanning was nu om te snijden en er werd rekening gehouden met een verdere escalatie. Hezbollah leider Hassan Nasrallah maakte enige tijd later bekend dat zijn organisatie “het (eerste) incident onderzocht” en dat er te zijner tijd een passend antwoord zou volgen. Dit leek sterk op het zogenaamde ‘uit de boom klimmen’.

De Libanese terreurorganisatie weet dat een infiltratie in Israëlisch grondgebied direct tot oorlog met Israël zal leiden. Hezbollah’s provocaties tegen Israël worden momenteel gekenmerkt door het ‘tot hier en niet verder’ principe. Deze provocaties zijn onderdeel van de uitputtingsoorlog die Iran via de zogenaamde verzetsas tegen Israël voert. Hezbollah is een belangrijk onderdeel van deze anti-Israëlische coalitie, die bestaat uit de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), de Palestijnse terreurgroepen en Sjiitische milities in Syrië, Irak en Jemen.

Provocatie in Har Dov gebied

De Libanese terreurorganisatie voert de laatste tijd de psychologische oorlog tegen Israël op. Hezbollah gebruikt als excuus voor de toenemende provocaties het argument dat Israël nog altijd Libanees of Syrisch grondgebied in de buurt van de berg Dov (Har Dov) bezet houdt. Dit ondanks een recente herbevestiging van het VN vredescorps UNIFIL dat Israël zich in 2000 volledig teruggetrokken heeft uit Libanon. De zogenaamde ‘Blauwe Lijn’, de internationaal erkende grens tussen Israël en Libanon, werd in het jaar 2000 vastgesteld door de Verenigde Naties na de volledige terugtrekking van IDF troepen uit Zuid-Libanon.

Aan het begin van juni ontdekte de IDF dat Hezbollah twee tenten had geplaatst op Israëlisch grondgebied vlakbij Har Dov. De regering in Jeruzalem probeerde vervolgens via diplomatie met Amerikaanse bemiddeling deze nieuwe crisis op te lossen. Toen UNIFIL uiteindelijk bevestigde dat Hezbollah de wapenstilstand van augustus 2006 had geschonden en daarmee VN resolutie 1706 uit de zelfde maand, gaf de IDF een ultimatum aan Hezbollah. Daarop werd één van de tenten verwijderd. Tot nu toe heeft het Israëlische leger echter nog geen actie tegen de andere buitenpost nabij Har Dov, die wordt bevolkt door gewapende Hezbollah terroristen, ondernomen.

Ghajar

Hezbollah, van zijn kant, beschuldigt Israël ook van grensschendingen. De IDF bouwt momenteel een betonnen muur langs de grens met Libanon en heeft ook het hele dorp Ghajar binnen deze grensafscheiding gebracht. Het dorp ligt echter precies op de grenslijn en voor vijftig procent in Libanon. Omdat het dorp door Hezbollah wordt gebruikt voor drugsmokkel naar Israël en als startpunt voor infiltraties, wilde Israël klaarblijkelijk niet dat Ghajar in twee delen werd gesplitst door de grensafscheiding. Dit vanwege humanitaire overwegingen.

De toegenomen activiteit van Hezbollah in het grensgebied met Israël en de incidenten afgelopen woensdag, vielen samen met de herdenking van het begin van de zogenaamde Tweede Libanonoorlog, die begon op 12 juli 2006. Hezbollah heeft de gewoonte om zijn “overwinning” toen op de IDF te vieren met jaarlijkse manifestaties en provocaties in het grensgebied met Israël.

Interne onrust in Israël

Dit jaar lijkt er echter nog een andere reden waarom Hezbollah en zijn beschermheer Iran hebben besloten om de druk op Israël te vergroten. Het gaat hierbij niet alleen om de voorbereidingen op de zogenaamde meervoudige frontenoorlog, die iedere veiligheidsexpert in Israël en het defensie establishment in de Joodse staat verwachten. Hezbollah en de Iraanse ambassade in Beiroet volgen met grote interesse de ontwikkelingen binnen Israël, waar de maatschappelijke onrust en het politieke tumult weer in hevigheid zijn toegenomen.

De maatschappelijke onrust nam weer in hevigheid toe nadat de regering in Jeruzalem het hervormingsplan voor het justitiële apparaat weer activeerde. Dit gebeurde nadat besprekingen met de oppositie, die onder leiding van president Isaac Herzog plaatsvonden, mislukten. De tegenstanders van deze hervormingen gingen daarna opnieuw de straat op en blokkeerden wegen en zelfs de toegang tot de Knesset. Ook werd een nieuwe poging ondernomen om de luchthaven Ben Goerion ontoegankelijk te maken. De politie greep echter dit keer in en arresteerde iedereen die de luchthaven wilde blokkeren.

Hezbollah en Iran zien deze ontwikkelingen als een teken dat de Joodse staat is verzwakt en dat de IDF kwetsbaar is geworden. Het laatste heeft te maken met nieuwe acties onder de IDF reserves, waarvan een kleine groep heeft aangekondigd om opnieuw reserve dienstplicht te weigeren wanneer de regering het rechterlijke hervormingsplan doorzet. De voormalige stafchef van het Israëlische leger, Dan Halutz, waarschuwde eerder deze week tegen de gevolgen van het weigeren van reserve dienstplicht onder Israëlische luchtmachtpiloten. De luchtmacht (IAF) zou in het geval van oorlog niet over voldoende piloten beschikken, aldus Halutz, die tegen de justitiële hervormingen is. Zijn opmerkingen moeten echter met een korrel zout worden genomen, omdat de meeste weigeraars al jaren geen IAF vliegtuig hebben gevlogen.

Denkfouten

Hezbollah denkt ook dat de technologische ontwikkeling binnen de IDF niet perse betekent dat het Israëlische leger sterker is geworden. Het tegenovergestelde is waar, zegt Hezbollah, en wijst daarbij op het toenemende gebruikt van drones bij de bewaking van Israëls grenzen. IDF soldaten zouden daardoor niet meer op de hoogte zijn van het terrein en daardoor in het geval van oorlog een gemakkelijk doelwit worden.

Nasrallah lijkt op dit moment dezelfde denkfouten te maken als in 2006, een jaar na de ontruiming van de Joodse gemeenschappen in Gaza. Ook toen was Israël het toneel van maatschappelijke onrust over deze ontruiming. Hezbollah dacht toen ook dat de tijd rijp was voor een overwinning op het Israëlische leger en kwam bedrogen uit. Het is waar dat de IDF toen niet goed voorbereid was op oorlog tegen de Libanese terreurorganisatie. Dit keer is er echter sprake van een totaal ander plaatje. Het Israëlische leger en de luchtmacht zijn al ruime tijd bezig met het houden van grootschalige oefeningen voor oorlog tegen de Iraanse verzetsas. Een ander verschil met toen is het verrassingselement. In juli 2006 verraste Hezbollah de IDF met een antitankraketaanval op twee IDF Humvee jeeps en met raketbeschietingen op dorpen in noord Israël.

Uit de gebeurtenissen van afgelopen woensdag bleek echter dat de IDF volledig op de hoogte is van alle bewegingen van Hezbollah in het grensgebied met Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda