Sinds twee weken staat de terreurorganisatie Hezbollah volop in de schijnwerpers. Veelal sinds 7 oktober stond de organisatie meer op de achtergrond, terwijl alle ogen gericht waren op Hamas, maar de rollen zijn inmiddels omgedraaid.
Op sociale media en in het nieuws gebeurt er nog altijd niets nieuws onder de zon. Net zoals bij Hamas gebeurde, wordt ook Hezbollah getekend als een (legitieme) verzetsorganisatie tegenover de grote boeman Israël. Dat Hezbollah niet voor niets op de terreurlijst van onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt voor het gemak achterwege gelaten. Echter, er is ook een ander aspect van Hezbollah dat ook weinig aandacht krijgt, namelijk haar grote betrokkenheid bij criminele activiteiten en met name drugssmokkel.
Zelf had ik eigenlijk geen weet van deze kant van Hezbollah, totdat ik vorige week op deze interessante driedelige documentaire stuitte over Hezbollah’s betrokkenheid bij onder andere drugssmokkel. Hoewel het plaatsvervangend hoofd van Hezbollah, Naim Qassem, in de drieluik met klem benadrukt dat de organisatie dit niet doet (“Hoe kunnen we dan drugs verhandelen als we ze verbieden?”), laat de documentaire duidelijk zien dat de organisatie een grote speler is in het criminele circuit.
De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) deed van 2008 tot 2017 onderzoek naar Hezbollah en kwam er achter dat de organisatie op grote schaal geld witwast. Zo zou Hezbollah betrokken zijn bij de handel in cocaïne vanuit Latijns-Amerika. Met de opbrengst van deze drugshandel kochten ze tweedehands auto’s, die ze verkochten in landen in West-Afrika. De winst hiervan stopten ze weer in hun eigen organisatie voor het financieren van terreur.
Hezbollah’s terreur beperkt zich echter niet alleen tot Israël. De documentaire laat ook zien dat er bijvoorbeeld sterke aanwijzingen zijn dat Hezbollah achter de moord zat op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri in 2005, waarbij 21 anderen eveneens omkwamen. Daarnaast werden verschillende mensen die betrokken waren bij het onderzoek naar de dood van Hariri later vermoord, vermoedelijk door Hezbollah. Ook heeft de organisatie veel dood en verderf gezaaid in buurland Syrië om de Syrische president Assad aan de macht te houden.
Dus is Hezbollah een legitieme verzetsorganisatie? Als we veel (sociale) media moeten geloven wel, maar ik blijf er toch liever van overtuigd dat er nog steeds niets legitiem is aan terroristische én criminele activiteiten.