Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israëlupdate 17 juni • Hezbollah last een kleine pauze in de gevechten in vanwege Eid al-Adcha feest

Door Yochanan Visser - 

17 juni 2024

F240609AVS12 (1)

(Ex) Minister van Nationale Eenheid Benny Gantz. | Foto: Avshalom Sassoni, Flash90

Na de enorme escalatie in het noorden van Israël vorige week, toen Hezbollah in korte tijd ruim 200 raketten en onbemande kamikaze vliegtuigen afschoot op plaatsen zo ver als Haifa, heerst er nu een onheilspellende rust in dit gedeelte van Israël. De barrage kwam nadat de IAF de plaatsvervangende commandant van Hezbollah's veiligheidsraad had geliquideerd.

De terrorist, Hashim Safi al-Din was de meest invloedrijke man in Hezbollah na leider Hassan Nasrallah. Al Din reisde samen in een auto met Subhi al-Tufali die Hezbollah medeoprichtte. Naim Qassim, de plaatsvervanger van Nasrallah werd tijdens de IAF-aanval ook gedood.

Er is echter een reden van de vermindering van de vijandelijkheden nu. In Libanon en elders in het Midden-Oosten wordt tot donderdagavond het Eid al Adha feest gevierd. Dit feest, dat de offering van Ismaël herdenkt met het slachten van schapen en andere rituelen, is een van de belangrijkste gebeurtenissen op de islamitische kalender. Dit is dus de reden dat Hezbollah zijn aanvallen heft verminderd.

In Israël zelf wordt de onofficiële gevechtspauze ook benut om even op adem te komen terwijl de IDF onverminderd doorgaat met de voorbereidingen op een grote oorlog. De IDF heeft met het oog op de uitbreiding van de oorlog een nieuwe divisie opgericht die ingezet zal worden in het noorden. De divisie bestaat uit 5 brigades reservisten die zich vrijwillig hebben aangemeld.

IDF woordvoerder Daniel Hagari gaf op zondagavond een verklaring af waarin hij duidelijk maakte dat Hezbollah's toenemende agressie Israël dichter bij een bredere confrontatie brengt met verwoestende consequenties voor Libanon en de hele regio. Sinds het begin van de oorlog heeft Hezbollah 5.000 raketten en andere projectielen op het Noorden van Israël afgevuurd.

De afgelopen week was moeilijk in Israël door het verlies van twaalf IDF soldaten. De meesten van hen sneuvelden in Gaza. Op zondag kwamen in Rafah acht soldaten om het leven toen een bermbom onder hun gepantserde voertuig ontplofte.

Dit verlies deed de vreugde over de bevrijding van vier gijzelaars snel verdwijnen. De vier gijzelaars, drie mannen en een jonge vrouw, werden in een spectaculaire operatie bevrijd waarbij gebruikt werd gemaakt van de modernste militaire technologie. De IDF kreeg hulp van de Britse en Amerikaanse geheime dienst die satellieten in de ruimte hebben waarover Israel nog niet beschikt. De vier werden vastgehouden door burgers in Gaza waaronder een Palestijnse Al Jazera journalist. Tijdens de operatie werd de commandant van de YAMAM elite eenheid van de Israëlische politie gedood.

De strijd in Gaza gaat volgens de IDF voorspoedig maar de tegenstand van Hamas is veel groter dan voorheen. Alsof het leven in Israël al niet gecompliceerd genoeg is, viel het oorlogskabinet dit weekend ook uit elkaar. Dit wil echter niet zeggen dat de regering nu zal vallen. Het oorlogskabinet was een soort eenheidsregering die werd opgericht in november en uit een groep ervaren politici en ex IDF officieren bestond. Het kabinet werd ontbonden nadat Benny Gantz  (Minister van Nationale Eenheid) bekend maakte dat hij niet langer onder Premier Benjamin Netanyahu kon werken. Gantz beschuldigde Netanyahu van het spelen van politieke spelletjes.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda