Sluiten

Zoeken.

Het oogstseizoen in Israël is aangebroken!

Door Joanne Nihom - 

18 oktober 2021

Oogstseizoen Israel

Salieplantjes

De zomer loopt ten einde, het is te voelen in de lucht. Het is weliswaar nog steeds erg warm, rond de 30 graden, maar toch voelt de warmte anders. Minder intens.

Oogstseizoen

Het plukseizoen van de avocado’s is begonnen en tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling hoor ik overal stemmen van plukkers in de plantages. Ik blijf het bijzonder vinden om te bedenken dat deze avocado’s binnenkort ergens in Europa in de supermarkt te koop zijn. Misschien wel in Nederland, waar ze binnenkort op uw bord liggen.

Ook in mijn tuin is het oogstseizoen aangebroken. Rond mijn huis heb ik overal kruiden geplant. Behalve dat ze heerlijke geuren verspreiden, zijn ze ook te gebruiken in het eten of maak ik er thee van. Niets is leuker dat oogsten uit eigen tuin. De kruiden groeien als kool. Een wat rare uitdrukking, maar het is toch echt zo.  Als ik bijvoorbeeld mijn salie vergelijk met die van vrienden in Nederland, dan hebben zij maar een armzalige oogst.

Salie

Salie is een vaste plant en ik maak er graag thee van. Het heeft een uitgesproken smaak. Een beetje bitter, maar ook weer niet. Het is tevens een wondermiddel, bijvoorbeeld tegen buikpijn. Een kopje salie-thee maakt ook rustig, zorgt voor weerstand en helpt tegen ontstekingen in de mond. Maar, zoals met alles, drink er nooit te veel van. Maximaal twee kopjes per dag.

Ook in mijn tuin is het oogstseizoen aangebroken. Niets is leuker dat oogsten uit eigen tuin!

Salie komt van het Latijnse woord ‘salvare’, dat genezen betekent. In de middeleeuwen zou het al zijn gebruikt tegen verkoudheid, hoesten en insectenbeten. De donzige, wat dikke bladeren zijn ovaal van vorm. Het kruid blijft het hele jaar zijn grijzige, groene kleur behouden. In beperkte mate, want het aroma is sterk, is salie ook lekker in allerlei gerechten. Knip de blaadjes klein en fijn en probeer het uit.

En tenslotte. Ik droog regelmatig wat blaadjes. Bij niet prettige luchtjes in huis, doe ik wat in een vuurbestendig bakje en verbrand ze. Wat ik er ook mee doe, salie siert mijn tuin op een prachtige manier. Het zorgt ervoor, samen met alle andere kruiden (waar ik het een andere keer over zal hebben) dat ik dagelijks dankbaar ben voor alle rijkdom die de aarde ons geeft.

Salie

Salie is niet geschikt om te consumeren bij zwangerschap en het geven van borstvoeding, en het wordt ook afgeraden bij epilepsie.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda