Sluiten

Zoeken.

Het oneindige doorzettingsvermogen van Noam Gershony

Door Tal Hartuv - 

7 mei 2021

Noam_Gershony_(ISR)

Ex-piloot Noam Gershony won goud op de Paralympische Spelen in 2012.

Na de ontvoering van Gilad Shalit en nog drie andere soldaten in juli 2006 werd luitenant Noam Gershony, een Apache-helikopterpiloot bij de Israëlische luchtmacht, naar de noordgrens uitgezonden. Samen met zijn copiloten werd hij ingelicht over de escalerende militaire situatie. Om de ontvoerde soldaten te lokaliseren, stuurde Israël IDF-grondtroepen naar Libanon.

Botsing

De helikopters werden gestuurd om ondersteuning te bieden. Het begin van de missie verliep volgens plan, maar tegen middernacht sloeg het noodlot toe. Twee helikopters kwamen in botsing, waarbij een van de piloten uit de helikopter werd geduwd en bijna onmiddellijk omkwam. Noams helikopter kelderde een angstaanjagende 1800 meter en stortte op de grond neer. Zijn copiloot werd gedood en Noam raakte ernstig gewond.

Een reddingshelikopter pikte hem op en bracht hem met spoed naar het ziekenhuis waar hij het komende halfjaar zou verblijven. Hij was er slecht aan toe. Zijn beide armen, benen en bekken waren gebroken en zijn verbrijzelde kaak was door zijn keel gedrongen waardoor hij bijna niet meer kon ademen. Door een dwarslaesie was hij ook verlamd aan zijn benen. Toen hij weer bij bewustzijn kwam, kon Noam zich niet herinneren wat er gebeurd was of waarom zijn kaak vastzat. De prognose was somber. De weg terug naar ook maar iets van een normaal leven zou een ondraaglijke trek zijn. Zijn weg naar herstel begon met twee maanden op zijn rug liggen en niet bewegen voordat hij ook maar in een rolstoel kon stappen.

Noams helikopter kelderde een angstaanjagende 1800 meter en stortte op de grond neer.

Zijn familie vertelde hem het nieuws over de dood van zijn medesoldaten. Terwijl hij nog in het ziekenhuis lag, zou hij binnenkort hun nabestaanden ontmoeten. Dit had een enorme impact op hem. Hoewel het leven moeilijk zou zijn, was Noam dankbaar dat hij tenminste nog leefde. Dit perspectief was een redder in nood. Het stelde hem in staat om een dankbaar hart te ontwikkelen en niet in zelfmedelijden te vervallen.

Revalidatie

Als onderdeel van zijn revalidatie begon hij met rolstoeltennis. Hij oefende dagelijks en zes jaar later vertegenwoordigde hij Israël in Praag. Over de hele wereld ging hij de strijd aan en overal waar hij speelde behaalde hij medailles en trofeeën. Maar het waren de Paralympische Spelen van 2012 in Londen waar hij echt een begrip werd. Hoewel de eerste paar wedstrijden slecht begonnen voor Noam, en hij zelfs de extra pech had dat hij een wedstrijd tegen zijn beste vriend moest spelen, vocht hij met veel lef en werd hij de eerste Israëliër ooit die goud won. Mensen vanuit heel Israël keken die dag toe hoe hij op het podium zijn medaille in ontvangst nam. Voor het eerst in de geschiedenis werd het Israëlische volkslied op de Olympische Spelen gespeeld.

Over de hele wereld ging Noam de strijd aan en overal waar hij rolstoeltennis speelde behaalde hij medailles en trofeeën.

Onze tennisster die zelfmedelijden en slachtofferschap had weerlegd, had niet alleen zijn land trots gemaakt, maar ons allemaal. Het was geen verrassing dat hij als held verwelkomd werd toen hij naar Israël terugvloog.

Als openbaar spreker pakt hij volle zalen en met zijn droge en uitgelezen humor maakt hij zijn publiek altijd aan het lachen. Noams leven is een voorbeeld van een leven goed geleefd. Hij laat zien dat niet wat er met ons gebeurt bepaalt wie we zijn, maar eerder onze houding in hoe we ermee omgaan.

Lees gratis

Israël Aktueel

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda