Sluiten

Zoeken.

Het Joods Nationaal Fonds zorgt voor een groen Israël

Door Joanne Nihom - 

7 juni 2022

JNF Experience Event 1920x1080

Op 28 juni organiseert het JNF een speciale avond in Amersfoort. Komt u ook?

Afgelopen week moest ik op verschillende plekken in Israël zijn voor werk. Zowel in het noorden als in het zuiden. Wat is het, ondanks de warmte, overal nog groen. Zelfs in de woestijn!

Het noorden
Bergen, heuvels
begroeid met bomen
vele kleuren groen,
blauw, grijs en bruin
 0

Noord-Israël


Joods Nationaal Fonds

Het Joods Nationaal Fonds (JNF) had een vooruitziende blik in 1902 toen het met de organisatie startte en begreep dat grond ontginnen en bomen planten een absolute must was. Inmiddels zijn we 120 jaar verder en is voor ons een boom bijna iets vanzelfsprekends. Ik ken Israël niet zonder bomen. Het is alsof het hier altijd groen is geweest. De JNF boswachters dragen hier zorg voor, want bossen, parken en wouden hebben continu verzorging nodig.

Op 28 juni brengt het JNF Israël naar Nederland en organiseert in Amersfoort een bijzondere avond waar Nitai Zecharia, een van de JNF boswachters zal spreken. Een bevlogen man die zijn werk als zijn hobby beschouwd. De Israëlische agronoom Mili Zanbar, zij woont in de Negev woestijn, spreekt die avond over de uitdagingen van de woestijn.

Het zuiden
vlakten
geel en goud
met acaciabomen
dadelpalmen
Israël, het land van wonderen

 0

Zuid-Israël

Over het JNF

Het Joods Nationaal Fonds (JFN) is een Nederlandse non-profit organisatie, opgericht in 1902. Alle projecten van het JNF bevinden zich binnen de internationaal erkende grenzen van Israël. Het JNF richt zich op de ontwikkeling van duurzame, ecologische projecten ten behoeve van alle mensen in de Israëlische samenleving.

Het JNF houdt zich bezig met:

  • Het planten van bomen om dorre woestijngebieden weer tot vruchtbaar land te maken. Bomen zorgen voor zuurstof, vruchtbare grond, biodiversiteit, kortom: leven voor mens en dier.
  • Het creëren van duurzame land- en tuinbouw in de woestijn, zodat gezinnen zich daar kunnen vestigen en een bestaan kunnen opbouwen in de voedselproductie. We stimuleren onderzoek om op de meest efficiënte wijze met water, energie, natuur en grond om te gaan.
  • Het optimaal gebruik maken van water o.a. door hergebruik van afvalwater, opvang van regenwater, opslag van water in waterreservoirs en druppelirrigatie.
  • Het bijdragen aan welzijnsprojecten voor de inwoners van de periferie van Israël.
joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda