Sluiten

Zoeken.

Het hagelt in Israël!

Door Joanne Nihom - 

14 februari 2022

WhatsApp Image 2022-02-10 at 11.59.40 (2)

In het noorden van Israël valt de ene na de andere zeldzame hagelbui.

De HEER zei tegen Mozes: ‘Wacht de farao morgen in alle vroegte op en zeg tegen hem: “Dit zegt de HEER, de God van de Hebreeën: Laat mijn volk gaan om Mij te vereren. Dit keer tref Ik jouzelf, je hovelingen en je volk met mijn zwaarste plaag, dan zul je beseffen dat er op de hele aarde niemand is als Ik. Ik had mijn hand allang naar jou en je volk kunnen uitstrekken en jou met de pest kunnen treffen, dan was je al van de aarde weggevaagd. Maar Ik heb je alleen in leven gelaten om jou mijn macht te tonen en om mijn naam op heel de aarde bekend te maken. Als jij mijn volk nog langer dwarsboomt en het niet laat gaan, zal Ik het morgen om deze tijd in Egypte zo zwaar laten hagelen als het nooit eerder heeft gedaan, vanaf de dag dat Egypte ontstaan is tot nu toe… - Exodus 9:13-15

Bekijk hier de beelden, tekst gaat eronder verder. Klik op de beelden voor een vergroting.

Al wekenlang wordt Israël gezegend met regen en in het verre noorden, op en rond de Hermon, blijft de sneeuw vallen. Dit filmpje en deze foto’s ontving ik afgelopen week van een vriend. Ze zijn genomen in het dorp waar ik woon, in het noorden van Israël. Een hagelbui zult u wellicht denken, wat is daar bijzonder aan? In het Heilige Land, en zeker in het gedeelte waar ik woon, komen hagelbuien niet veel voor. Dit jaar is het echter al de vijfde of zesde … en afgelopen week bleef de hagel, zoals u ziet, zelfs liggen. Voor de fruitbomen in ons dorp is dit soort weer niet fijn. Avocado’s raken beschadigd en te lang koud is niet goed, ook niet voor bijvoorbeeld onze bananenbomen.

Het woordje van vandaag: hagel is בָּרָד (barad) in het Ivriet.

Exodus vervolgt:

… Laat daarom je vee en alles wat er verder nog buiten is in veiligheid brengen, want alle mensen en dieren in het open veld die niet naar binnen gaan, zullen door de hagel getroffen worden en omkomen.”’ Sommige hovelingen van de farao namen de woorden van de HEER ernstig en brachten hun slaven en vee binnen in veiligheid. Anderen sloegen er geen acht op en lieten hun slaven en vee buiten.

Toen zei de HEER tegen Mozes: ‘Strek je arm uit naar de hemel, dan gaat het in heel Egypte hagelen, op mensen, dieren en planten.’ Mozes hief zijn staf naar de hemel, en toen liet de HEER het donderen en hagelen. Er schoot vuur naar de aarde, en de HEER liet de hagel op Egypte neerkletteren. Zo’n zware hagelbui, waarbij onophoudelijk de bliksem flitste, was er in Egypte nooit eerder gevallen, zolang het volk bestond. Overal in Egypte sloeg de hagel neer op alles wat buiten was, op mensen, dieren en planten; zelfs de bomen werden vernield. Alleen in Gosen, het gebied waar de Israëlieten woonden, hagelde het niet.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda