Sluiten

Zoeken.

Het dubbele gezicht van Qatar

Door Andrew Tucker - 

28 december 2023

2021 CVI website (22)

De banden tussen Hamas en Qatar zijn niet pas recentelijk ontstaan, zoals deze foto uit 2012 toont. Palestijnen tonen foto’s van de emir van Qatar, sjeik Al Thani en de Egyptische president Morsi. De Palestijnen staan vlak bij de grensovergang tussen Gaza en Egypte, vlak voor het bezoek van de emir van Qatar aan de Gazastrook in 2012. Het bezoek van de emir is het eerste bezoek van een staatshoofd sinds terreurorganisatie Hamas het bewind voert over de Gazastrook. (Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90)

Europa is een gijzelaar geworden van Qatar, de financiële sponsor van Hamas en dus medeverantwoordelijk voor de aanslag van 7 oktober. Wat weten we over Qatar en zijn banden met terreurorganisaties en van zijn banden met het Westen?

Europese economische afhankelijkheid van Qatar

Nadat de EU beperkingen had opgelegd aan de invoer van Russische energie als reactie op de Russische invasie in Oekraïne, hebben kopers in de EU nieuwe deals gesloten om gas te importeren uit Qatar, ‘s werelds grootste exporteur van vloeibaar aardgas (LNG). Deze langetermijncontracten maken deel uit van de uitbreiding van de LNG-capaciteit van Qatar, die naar verwachting vanaf 2026 beschikbaar komt. Grote Europese ondernemingen als Shell, ENI en Total Energy hebben een aandeel in de uitbreidingsprojecten. Europa zal dus voorlopig afhankelijk zijn van gas uit Qatar.

Qatarese investeringen in westerse economieën

Qatar Investment Authority (QIA) – het soevereine investeringsfonds van Qatar – heeft door de decennia heen massaal geïnvesteerd in westerse landen. QIA heeft bijvoorbeeld een belang van zes procent in Credit Suisse en bezit aandelen in Canary Wharf Group en grote Europese bedrijven zoals Volkswagen Group, Porsche, Hochtief, Sainsbury’s, GDF Suez en France Telecom. Eind 2012 rondde Qatar Sports Investments (QSI) een overname af van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain.

Qatar steunt terreur

Maar Qatar steunt terreur al lange tijd. Tientallen jaren lang heeft het zijn deuren geopend voor islamistische terroristen, Taliban krijgsheren en Afrikaanse opstandelingen die ontelbare onschuldige levens hebben genomen.

Qatar bood een veilige haven aan Al Qaida-lid en 9/11-meesterbrein Khaled Sheikh Mohammed (KSM). Het heeft altijd de Moslim Broederschap en terreur gesteund door een toevluchtsoord te bieden aan wijlen Moslim Broederschapleider Yusuf al-Qaradawi, samen met een platform om zijn radicale boodschap in de hele moslimwereld te verspreiden. Toen de kandidaat van de Broederschap, Mohamed Morsi, de Egyptische verkiezingen van 2012 won, kreeg hij al snel een lening van 7,5 miljard dollar van Qatar.

Qatar is ook een sponsor van de Iraanse Revolutionaire Garde. In 2022 werden veertien bilaterale overeenkomsten ondertekend in Doha tussen de Iraanse president Ebrahim Raisi en de Qatarese emir sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, over alles van handel tot energie en toerisme. En toen Argentinië vroeg om de arrestatie van de toenmalige vicepresident van economische zaken van Iran, Mohsen Rezaee negeerden de Qatarezen het verzoek. Rezaee was een voormalige topterrorist van de IRGC die betrokken was bij de terroristische bomaanslag op het Joodse gemeenschapscentrum AMIA in Buenos Aires, waarbij 85 mensen om het leven kwamen.

Onlangs ontmoette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hamasleider Ismail Haniyeh in Doha – de huidige woonplaats van Haniyeh – waar de twee ‘overeenkwamen te blijven samenwerken’ om de doelen van Hamas te bereiken.

Al Thani zei in een interview met CNN in 2014: “Ik weet dat in Amerika en sommige landen sommige organisaties als terreurbewegingen worden beschouwd. Maar niet door ons. Er zijn verschillen.” Dit speelde een grote rol in de beslissing van Saoedi-Arabië, de VAE, Bahrein en Egypte om de banden met Qatar te verbreken.

Qatar en Hamas

De leiders van terreurgroep Hamas zijn regelmatig te gast in Qatar. Ismail Haniyeh heeft zich permanent gevestigd in hotels en villa’s die een multimiljonair waardig zijn. Alle hoogste politieke en diplomatieke leiders van Hamas wonen en werken allemaal buiten de Gazastrook. Haniyeh, die onlangs een ontmoeting had met de Iraanse ayatollah Khamenei, opereert vanuit de Qatarese hoofdstad Doha.

Sinds 2021 heeft Qatar naar verluidt naar schatting 360 miljoen dollar per jaar doorgesluisd naar Hamas, terwijl Iran naar verluidt jaarlijks 100 miljoen dollar heeft doorgesluisd. Tussen 2012 en 2021 heeft Qatar naar schatting 1,8 miljard dollar aan Hamas gegeven. Qatar heeft Hamas de afgelopen jaren schijnbaar meer geld gegeven dan Iran. Amerika behandelt Qatar echter heel anders.

Abonneer gratis

op Israël Aktueel

Corruptie in Europa in verband met Qatar

De machthebbers in Qatar beweren dat ze geen terreur financieren. Al jaren stromen er miljarden de Europese Unie binnen. Een deel van dit geld is terechtgekomen in de zakken van verschillende Europese politici en lobbyisten. Zo werden er duizenden dollars ontdekt in het huis van het voormalige socialistische parlementslid Antonio Panzeri, hoofd van de NGO Fight Impunity, gericht op mensenrechten. Dan is er nog Eva Kalili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, die in het bezit bleek van zo’n 750.000 euro.

Het doel: politieke steun kopen voor Qatar. In het bijzonder om Europese politici ertoe aan te zetten het emiraat te verdedigen op het publieke plein en zijn betrokkenheid bij terreur en wijdverspreide mensenrechtenschendingen te helpen verdoezelen, wat de Europese kiezers zou kunnen beledigen. Tot nu toe heeft Qatar grotendeels ongestraft terreur bevorderd en Europese politici omgekocht. Dit is strategie, onderdeel van een ‘koude oorlog’ gevoerd door een staat die extremisme en geweld steunt.

Qatar als vredesmaker

Historisch gezien heeft Qatar geprobeerd te bemiddelen in conflicten die het zelf heeft uitgelokt om doelstellingen te bereiken die in overeenstemming zijn met zijn islamistische agenda. Op die manier wordt het imago van sponsor van terreur omgevormd tot het imago van vredestichter. Qatar heeft jarenlang miljarden dollars uitgegeven aan de aankoop van Amerikaanse wapens, en het sponsoren van Amerikaanse universiteiten. Deze investeringen hebben Qatar geholpen een vriendschap te veinzen waardoor Amerika steeds afhankelijker werd van Doha. In de toekomst moeten we er in Europa goed op letten dat we Qatar niet vertrouwen en financieel afhankelijk en politiek corrupt worden. Want het verhaal zou zich kunnen herhalen in Europa.

Dit is het dubbele gezicht van Qatar waar we ons bewust van moeten zijn. Aan de ene kant wil Qatar de vriend van het Westen zijn en de rol van bemiddelaar spelen, aan de andere kant speelt het land de rol van dader van terreur.

Dit artikel is overgenomen uit Israël Aktueel, december 2023.

Photo Andrew

De auteur

Andrew Tucker

Andrew Tucker is Chief Editor van Israel & Christians Today en directeur van thinc. - The Hague Initiative for International Cooperation www.thinc.info

Doneren
Abonneren
Agenda