Sluiten

Zoeken.

Handige tips voor als u in Israël met het openbaar vervoer wilt reizen!

Door Joanne Nihom - 

8 mei 2023

laura-siegal-n8fU7yqXkdw-unsplash (1)

De tram in Jeruzalem

Plannen om naar Israël te gaan voor een vakantie? Hier wat tips als u gebruik wilt maken van het openbaar vervoer!

Papierloos reizen

In de afgelopen jaren heeft Israël het papierloos reizen omarmd. U kunt uw reis betalen via een app, waarmee u een QR-code scant bij het instappen in een bus of bij het binnenrijden van een treinstation. Of u kunt een Rav Kav krijgen - een groene reiskaart die u oplaadt met geld voordat u aan uw reis begint. Lightrailstations in Jeruzalem bieden nog steeds de mogelijkheid om een ​​papieren kaartje te kopen bij automaten op het perron. En houd het bij de hand voor als controleurs langskomen.

Temperatuurverschil

Zijn de Israëlische zomers verstikkend heet? Het antwoord hierop is ja.Behalve in treinen en bussen, die in een poging om het lijden te verlichten, de airconditioning opvoeren tot niveaus waarbij zelfs de koude in Alaska in het niets verdwijnt. Zorg daarom altijd dat u een vest of een trui bij u heeft.

Vriendelijkheid

Om de een of andere reden wordt Israël vaak omschreven als een land zonder manieren. Een bus – en of treinreis zal u snel van dit idee afhelpen. Passagiers staan maar al te graag hun stoel af aan ouderen, zwangere vrouwen of jonge ouders met kinderen.

Piekmomenten

Vermijd het reizen op donderdagavond en zondagmorgen. Het zijn de dagen dat Israël aan het weekend begint of juist eindigt. En het zijn ook de momenten waarop de soldaten (donderdag) hun basis verlaten om naar huis te gaan, vaak met gigantische tassen, om zich op zondag weer te melden. Overigens, Israëli's zullen altijd opstaan voor een vermoeide soldaat zodat hij/zij een dutje kan doen.

Instappen

Wees gewaarschuwd bij het instappen van een bus. Israëlische buschauffeurs wachten geen seconde tussen het sluiten van de deur en verder rijden. Ga daarom altijd gelijk zitten of zorg dat u in de buurt van een handgreep bent.

Gesprekken

Israëli’s vinden het ingewikkeld om op een gedempte toon te spreken. Dit geldt ook in het openbaar vervoer, waarbij je niet kunt ontsnappen aan de meest intieme details van het leven van de medepassagiers. Niets is blijkbaar te privé.

Daarom kan het ook zijn dat de passagier die naast u zit graag een gesprek met u begint over het weer, de politiek, uw uiterlijk of hun geweldige kleinkinderen. Tenzij ze natuurlijk te druk zijn aan de telefoon.

Voordringers

Toen de lightrail een paar jaar geleden in Jeruzalem werd geïntroduceerd, patrouilleerden medewerkers in felgele hesjes op het perron. Ze legden de passagiers uit dat, om de trein zo snel mogelijk het station te laten verlaten, men eerst reizigers uit de trein moest laten stappen voordat men aan boord gaat. Dit was voor velen een hele openbaring, en vandaag zijn er nog steeds (te) veel mensen die dit niet begrijpen. Houdt hier rekening mee.

Vragen mag

Aankomende stations worden in de trein en vaak ook in de bus automatisch aangekondigd, maar als je je verdwaald voelt of de naam van het station in het Ivriet niet hebt begrepen, vrees niet. Het is volkomen acceptabel om de chauffeur te vragen geïnformeerd te worden wanneer u uw bestemming bereikt. En anders zijn uw medepassagiers er ook nog!

Geniet ervan!

En tenslotte is per bus of trein reizen in Israël een perfecte manier om een ​​goede indruk te krijgen van de samenleving. Een rit benadrukt het verbazingwekkende menselijke mozaïek dat Israël is en dat is een hartverwarmende ervaring.

Ik wens u fijn en veilig reizen in ons mooi Israël.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda