Sluiten

Zoeken.

Grote spanning in Israël na reeks nieuwe terreuraanslagen

Door Yochanan Visser - 

1 maart 2023

2022 Website CVI (3)

Israëlische veiligheidstroepen bewaken de plaats van een schietpartij in Beit Arava, 27 februari 2023. (Foto: Erik Marmor/Flash90)

De spanning in Israël loopt steeds verder op door wat er gebeurt in Judea en Samaria. Een nieuwe ‘Intifada’ of zelfs een oorlog valt niet langer uit te sluiten. Of het zover komt zal afhangen van het voorkomen van nieuwe aanslagen en van wat er is gebeurd met twee vermiste Joodse jongens.

Op het moment dat in het Jordaanse Aqaba een kleine conferentie werd gehouden die als doel had om de spanningen in Judea en Samaria te reduceren, gebeurde precies het tegenovergestelde in Israël.

Nablus en Huwara

De conferentie in Aqaba werd zondagmiddag gehouden op initiatief van de Amerikaanse regering en met steun van Jordanië en Egypte. Delegaties van de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit arriveerden in de badplaats aan de Rode Zee om een hernieuwde samenwerking op veiligheidsgebied en andere zaken gerelateerd aan de uiterst gespannen situatie in Judea en Samaria te bespreken.

Op het moment dat er ‘fake’ nieuws werd verspreid over Israëlische instemming met een bouwstop en het reduceren van de militaire activiteit in Judea en Samaria, vond er nabij de stad Nablus (het Bijbelse Sichem) een nieuwe terreuraanslag plaats. Twee Joodse broers uit het dorp Har Bracha werden in het Palestijnse dorp Huwara in hun auto door het hoofd geschoten. De Palestijnse terrorist die de aanslag uitvoerde, wist vervolgens per voet te vluchten voordat de Israëlische politie en het leger arriveerden. De twee dode broers, Hillel Menachem Yaniv (22) en Yigal Ya’acov Yaniv (20) werden hevig bloedend en bewusteloos aangetroffen naast hun auto. Zij overleden korte tijd later aan hun verwondingen.

Daarmee werd de futiliteit van de conferentie in één klap duidelijk. Wat er daarna gebeurde, luidde een ernstige escalatie in die nu zou kunnen uitmonden in de lang gevreesde Derde Intifada. Een grote groep inwoners van de Joodse dorpen nabij Nablus trokken Huwara binnen en begonnen auto’s en huizen van de Arabieren daar in brand te steken. Zij hieven spreekkoren aan waarin zij om wraak riepen. Ze schoten op Arabieren die stenen en molotovcocktails naar hen gooiden. Uiteindelijk werd er één Palestijnse Arabier gedood en raakten tientallen anderen gewond. Premier Benjamin Netanyahu riep vervolgens de Joden in Samaria en Judea op om niet het recht in eigen hand te nemen en om de IDF zijn werk te laten doen.

De aanslag in Huwara kwam nadat speciale eenheden van de IDF vorige week Nablus binnentrokken om terroristen die betrokken waren geweest bij de moord op een IDF-soldaat eind vorig jaar te arresteren. De IDF-actie leidde tot een enorm vuurgevecht waarbij tien terroristen, van de vorig jaar opgerichte nieuwe terreurorganisatie ‘Leeuwenkuil’, werden gedood. Vorig jaar wist het Israëlische leger een tijdelijk einde te maken aan de activiteiten van ‘Leeuwenkuil’. Sindsdien heeft er echter een hergroepering en herbewapening plaatsgevonden.

De spanning loopt op

Na de actie van de Israëlische burgers in Huwara was het hek geheel van de dam. Er was sprake van non-stop terreur en er werd een reeks nieuwe aanslagen uitgevoerd waarbij uiteindelijk een 26-jarige Amerikaanse Israëli werd gedood. De man, Elan Ganeles uit de wijk Har Nof in Jeruzalem, werd levensgevaarlijk gewond naast zijn auto aangetroffen op Highway 90. Hij bleek ook door het hoofd te zijn geschoten. Nadat Ganales was overgebracht naar het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem overleed hij. De terroristen wisten te ontkomen nadat zij, nabij het dorp Beit Arava, nog op een andere Israëlische auto hadden geschoten. In de buurt van Jericho verbrandden zij hun auto en vluchtten de stad binnen.

Enige tijd later werd een nieuwe schietaanslag gemeld nabij het dorp Migdalim. Een auto waarin een Joodse familie reisde van het dorp Tapuach naar Migdalim werd geraakt door vier kogels. Als door een wonder raakte alleen de moeder licht gewond. De vader en drie kinderen bleven ongedeerd.

De reeks aanslagen op maandagavond verhoogde de spanning in Judea en Samaria verder. Er werden opnieuw incidenten gemeld waarbij inwoners van de Joodse dorpen in Samaria Palestijnse Arabieren aanvielen. Ook was er een incident waarbij IDF-soldaten werden aangevallen door deze burgers.

De spanning in Israël is nu om te snijden en iedere nieuwe actie kan het lont in het kruitvat werpen.

Op dinsdagochtend werd verder bekend dat er twee 15-jarige Joodse jongens worden vermist, nadat zij van Jeruzalem naar het dorp Avitar nabij Nablus reisden. Joseph Chaim Banjo en Maayan Schreiber reageren niet op telefoontjes en zijn niet meer gesignaleerd sinds hun vertrek uit Jeruzalem. Een ontvoering of erger wordt gevreesd.

Operatie Golfbreker

De IDF gaat ondertussen door met de nachtelijke acties in Palestijnse steden en dorpen. Op maandagnacht werden opnieuw Palestijnse terroristen uit hun bed gelicht in het kader van operatie Golfbreker. Verder werd bekend dat de IDF vorige week negen daders van eerdere schietaanslagen heeft gearresteerd.

Operatie Golfbreker begon in april vorig jaar nadat Palestijnse terroristen en Israëlische Arabieren een reeks terreuraanslagen uitvoerden in Israëlische steden. De activiteiten van de IDF zijn recentelijk verlegd van het terreurbolwerk Jenin naar Nablus, dat in toenemende mate terroristen produceert. Vooral de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), dat door Iran wordt gefinancierd en bewapend, is actief in deze Palestijnse stad in het hart van Samaria. PIJ zit samen met Hamas ook achter de hernieuwde activiteiten van ‘Leeuwenkuil’ of Arin al-Ousoud in het Arabisch.

In Nablus zijn nog twee andere nieuwe terreurgroepen actief, het Nablus Bataljon en het Balata Bataljon. De laatste groep werd opgericht om Joseph’s Tomb te ‘beschermen’ tegen Joden die daar willen bidden. De meeste leden van deze groepen zijn lid van Fatah, dat officieel terreur had afgezworen na de ondertekening van de Oslo Akkoorden.

Kruitvat

De spanning in Israël is nu om te snijden en iedere nieuwe actie kan het lont in het kruitvat werpen. Wanneer bijvoorbeeld de twee vermiste jongens iets zou overkomen, dan kan dat gemakkelijk tot een verdere escalatie of zelfs oorlog leiden. Dit gebeurde in de zomer van 2014 toen drie Joodse jongens in Goesh Etzion werden ontvoerd door Hamas terroristen. De drie werden later vermoord teruggevonden nabij de stad Halhul in Judea. De IDF-operatie die leidde tot de ontdekking van de vermoorde jongens, was voor Hamas reden om een nieuwe rakettenoorlog vanuit Gaza te beginnen.

Israëlnieuws

via WhatsApp

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda