Sluiten

Zoeken.

Gaza: geen raketten, wel brandballonnen

Door Joanne Nihom - 

27 mei 2021

F200928ARK011

Nu de rakettenregen gestopt is, laat Hamas ballonnen op met brandbaar materiaal. Foto: Abed Rahim/Flash90 (archief)

Pitabakker Mohammed vraagt me of ik een kopje koffie wil. Uit beleefdheid durf ik geen nee te zeggen. Wanneer ik mijn eerste slokjes neem, doet hij de verse pita’s in een zak. Ik krijg mijn bestelling niet mee, voordat ik ook een tweede kopje gedronken heb. Gelukkig wordt Arabische koffie altijd in kleine kopjes geschonken.

Op 11 mei vloog ik naar Nederland en 11 dagen later vloog ik weer terug. Deze data had ik al veel eerder vastgelegd. 4.340 raketten werden in die tussentijd op Israël afgeschoten. Er waren bombardementen op Gaza vanuit Israël als reactie. De situatie zorgde voor hevige onlusten in gemengde steden als Haifa en Akko.

Een staakt-het-vuren zorgde ervoor dat het van de ene minuut op de andere weer rustig werd. Dit blijft een merkwaardig verschijnsel. Bij iedere uitbarsting van geweld vanuit Gaza, denk ik altijd: waarom niet een staakt-het-vuren voordat het begint? Het zou zoveel trauma’s,  schade en kosten voorkomen.

Ballonnen

Mijn vriendin Adele Raemer, ze woont aan de grens met Gaza, schreef op 22 mei: “Ik kan weer een lange wandeling maken, rustig mijn was doen, naar de wc gaan zonder telefoon bij me, een lange douche nemen zonder mijn oren gespitst te houden. Ik kan weer soep maken die een paar uur moet trekken. Sportoefeningen zijn weer mogelijk, ook is het heerlijk om weer in mijn hangmat buiten wat te relaxen. Ik slaap weer in mijn eigen slaapkamer en niet in de schuilkelderkamer, met mijn raam open om wat frisse lucht te krijgen.

Het is overigens nog steeds niet stil hier. Wat hier nog gaande is, haalt de meeste media niet meer.

De afgelopen elf dagen was dit allemaal niet mogelijk. Maar vergis je niet, nooit zullen deze handelingen voor mij ‘gewoon’ worden. Ik ben me er zo van bewust dat vrijheid een groot goed is. Toch zal er, tot er echt vrede is, altijd iets van alertheid in mij aanwezig blijven. Het is overigens nog steeds niet stil hier. Wat hier nog gaande is, haalt de meeste media niet meer. De raketten zijn wel gestopt, de bombardementen ook. Maar de ballonnen met explosieven vanuit Gaza blijven komen. Ze zorgen voor branden, schade en veel onrust. Ondertussen wordt er met man en macht gezocht naar mortieren die afgeschoten zijn vanuit Gaza de afgelopen weken en niet ontploft.”

Ook hier in het noorden, waar ik woon, was het tijdens de Gaza escalatie onrustig in de Arabische dorpen in de buurt. Met het staakt-het-vuren is het ook hier weer rustig geworden. Ik heb er vandaag weer boodschappen gedaan en bij pitabakker Mohammed gezellig gebabbeld over het weer. Het was er vredig als vanouds, alsof er nooit iets is gebeurd. En zijn pita’s? Die zijn en blijven overheerlijk.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda