Sluiten

Zoeken.

Foto's: een bloemengroet uit Nederland!

Door Joanne Nihom - 

23 november 2022

WhatsApp Image 2022-11-22 at 18.38.44 (3)

In het noorden van Israël werden tulpenbollen geplant door kinderen uit een kibboets.

‘Als je van iemand houdt, wat geef je diegene dan?’ In koor is het antwoord in het Ivriet: ‘Prachiem’ (bloemen).

Tulpentour

Deze week reist een groep van Christenen voor Israël door het land om, zoals al jarenlang het geval is, tulpenbollen in het Heilige Land uit te delen. Op ieder zakje met bolletjes staat de naam en het adres van de gever. Het maakt het een heel persoonlijk, dierbaar en bijzonder cadeau.

Er worden onder andere dorpen voor nieuwe immigranten bezocht en ook centra voor kinderen en bejaarden. Overal wordt de groep ontvangen met applaus en blijde gezichten.

Ik reis een dagdeel mee. In het noorden, waar op een prachtige locatie ouderen overdag terecht kunnen. Hier wordt een veelheid aan activiteiten aangeboden. Het programma wordt aangepast aan individuele wensen.

In een zaal waar geknutseld wordt, delen de vrienden van Christenen voor Israël de bloemenbollen uit, terwijl er wordt uitgelegd van wie ze komen. ‘Van jullie vrienden uit Nederland, zij groeten jullie met een shalom.’ Een bejaarde man roept: ‘Goedemorgen’ met een sterk Ivriet accent. Hij heeft ooit in Nederland gewoond.

Een vrouw deelt dat de familie van haar man jaren geleden uit Nederland naar Israël is gekomen en dat hij zijn achternaam heeft veranderd in een Israëlische bloemennaam.

Anderen omhelzen de Nederlandse gasten.

Verbinding

Het geven van de bollen is heel veel meer dan het alleen het overhandigen van een bloemengroet uit Nederland. Het zorgt voor verbinding, nieuwe vriendschappen en mooie gesprekken.

Na het ouderencentrum bezoeken we een gemeenschapstuin in een kibboets aan de grens met Syrië. Een groep peuters in de leeftijd van vier tot zes jaar mag de bolletjes planten. De juffen leggen uit dat over een paar maanden het wonder van een nieuw leven uit de grond zal komen.

De kindertjes zijn te druk om te luisteren. Met schepjes, handjes en voetjes wroeten ze enthousiast in de grond. De vrienden van Christenen voor Israël helpen mee en maken met iedereen een praatje. Lachend kloppen zij na afloop de stoffige Israëlische aarde van hun kleding.

Het is een ochtend om niet snel te vergeten. Over een paar maanden zal een bloemenzee van honderdvijftigduizend tulpen Israël kleur geven. Wat een groots gebaar, wat een prachtig cadeau.

Bekijk hier de foto's, klik op een foto voor een vergroting.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda