Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Expositie van Mels Sluyser in Hilversum

Door Joanne Nihom - 

2 mei 2022

joanne

Juist in deze week van herdenken is dit een expositie die de moeite waard is om te bezoeken. Van 3 mei tot en met 14 juni exposeert de Joodse Mels Sluyser in de Regenboogkerk in Hilversum.

Joods leven op doek

Mels schildert Joodse taferelen zoals hij zich die kan herinneren uit de verhalen van zijn vader Meyer Sluyser, een bekend journalist en schrijver. Zijn boeken gaan vooral over het Joodse vooroorlogse leven in Amsterdam. De schilderijen van Mels laten een Joods leven zien dat er wel en niet meer is. Ze roepen gevoelens op van nostalgie, warmte en liefde en laten de rijke Joodse traditie zien. Hier en daar met een knipoog, altijd met respect.

Mels, gepensioneerd biochemicus, ontdekte pas op latere leeftijd  zijn passie voor het schilderen. ‘Ik kreeg een waterverfsetje cadeau, waarmee ik wat ging spelen. Dat vond ik leuk en zo is het begonnen. Ik ben nooit meer gestopt. Inmiddels ben ik over de negentig en van het schilderen geniet ik nog iedere dag.’ In het begin schilderde Mels allerlei onderwerpen, maar naarmate zijn leeftijd vorderde, werd hij zich meer en meer bewust van zijn Joodse wortels wat tot uiting komt in zijn uitgebreide oeuvre.

Nooit vergeten

Mels: ‘Omdat mijn vader zijn verhalen schreef, ben ik, onbewust, deze kant opgegaan.  Onze familie is hevig geschonden uit de oorlog gekomen. Ik bracht, samen met mijn zusje en onze ouders de jaren door in Engeland. Na de oorlog bleek het grootste deel van onze familie van beide kanten vermoord te zijn. De boeken van mijn vader en mijn schilderijen zijn een manier om al diegenen die vermoord zijn, te laten bestaan. Opdat het nooit wordt vergeten.’

De expositie is iedere dinsdagmorgen tussen 10 en 12 uur op afspraak te bezichtigen.

Klik hier voor meer info

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda