Sluiten

Zoeken.

Even geld pinnen

Door Joanne Nihom - 

28 november 2022

2022 Website CVI

Illustratie. (Foto: Pixabay)

Donderdag is boodschappendag. Op naar de grote supermarkt waar ik altijd mijn boodschappen doe. Binnen, vlak bij de ingang, staat een pinautomaat. Je kan daar niet meer dan 600 shekel per keer opnemen. Een euro is vandaag 3.56 shekel.

Ik pinde twee keer achter elkaar. De eerste keer ging alles goed, bij de tweede keer kwam er 1000 shekel uit in plaats van 600 shekel. In gedachten zag ik al rijen bezoekers staan die inmiddels gehoord hadden van het ‘makkelijk verdienen’. Goed nieuws verspreidt zich snel.

Ik besloot de beveiliger er bij te roepen. Ik legde hem uit wat er was gebeurd en liet hem het stapeltje met geldbiljetten zien: 4x 200 en 2x 100. Hij belde gelijk een collega en ook zijn baas. Alle drie stonden ze verbijsterd te kijken naar het stapeltje biljetten dat ik in mijn hand hield. ‘Wel heel eerlijk van u’, lieten ze me weten.

Of ik de 400 shekel die ik teveel had ontvangen, wilde teruggeven. Nee, dat leek me geen goed plan, dat kon altijd nog. Ik legde ze uit dat die 400 shekel wellicht nog van mijn rekening zou worden afgeschreven, en dat ik even een dag wilde wachten. Dat vonden ze een goed idee. Ze noteerden mijn telefoonnummer en lieten me weten een en ander uit te gaan zoeken, want, aldus de heren, eigenlijk was het onmogelijk wat er gebeurd was.

Nadat ik mijn boodschappen had gedaan, had afgerekend en alles had ingeladen in mijn auto, liep ik nog even naar de beveiliger. Op mijn ‘Ik ben nog steeds niet gebeld’ antwoordde hij: ‘Ze gaan je echt niet voor 400 shekel bellen, dus vergeet het maar verder.’

Het voelde niet helemaal prettig, maar ik kon er verder niets aan doen. Een paar uur later, toen ik allang weer thuis was, ging de telefoon. Het was de baas van de pinapparaten. Hij vroeg me wat er gebeurd was en ik legde het geduldig nog een keer uit. ‘Kunnen we doornemen wat je precies hebt opgenomen en dan graag met de informatie van je bankrekening.'

Dat deed ik. Ik vertelde netjes welk bedrag afgeschreven was en dat twee keer en dat ik dus te veel had ontvangen. Toen was het even stil. ‘Nee’, zei hij. ‘600 x 2 = 1200 en je hebt 1000 shekel ontvangen, wij zijn jou nog 200 shekel schuldig. Je kan niet rekenen.’

Toen was ik even heel stil. Ik ben supereerlijk, maar een mens kan ook overdrijven. Hij zei me dat ik hem, bij mijn volgende bezoek aan de supermarkt, moest bellen, zodat hij mij de nog resterende 200 shekel kon overhandigen. Terwijl hij zich duizendmaal verontschuldigde, hing hij op.

Ik heb vandaag 600 shekel verdiend en ik heb er helemaal niets voor gedaan. Voor de zekerheid geef ik u niet de naam van de supermarkt.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda