Sluiten

Zoeken.

Egyptische terreuraanslag, terwijl IDF zich voorbereidt op confrontatie

Door Yochanan Visser - 

6 juni 2023

F230603DG06

(Foto: Dudu Greenspan / Flash90)

Israël maakt zich op voor de lang verwachte confrontatie met door Iran gesponsorde milities en terreurbewegingen in het noorden van het land. Ondertussen vond afgelopen zaterdag een ernstig incident plaats op de grens met Egypte, waarbij drie Israëlische soldaten werden gedood. Het gaf opnieuw aan dat zelfs een vredesakkoord met de Arabische buren geen garantie is voor rust.

Laten we eerst eens kijken wat er afgelopen week in het noorden van Israël gebeurde.

'Vaste Hand'

Het Israëlische leger begon begin vorige week een grootscheepse oefening ter voorbereiding op een meervoudige frontenoorlog met de Iraanse as. Deze coalitie van door Iran gesponsorde milities en terreurbewegingen bevindt zich in de omringende landen ten noorden van Israël, in Gaza en in Jemen. Uiteraard bevindt het hoofdkwartier van de Iraanse as zich in Teheran. Het regime daar zal zelf echter niet deelnemen aan de te verwachte confrontatie met Israël, zo is de verwachting.

De oefening kreeg de naam 'Vaste Hand' en omvatte naast grondtroepen een grote hoeveelheid gevechtsvliegtuigen en op afstand bestuurde militaire vliegtuigen (UAV’s). Deze zogenaamde ‘drones’ krijgen een steeds belangrijker rol in het Israëlische militaire apparaat. In de laatste twee confrontaties met de terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) waren de UAV’s de belangrijkste wapens die de IDF inzette. De ‘drones’ maakten bijvoorbeeld in totaal 4.000 vlieguren tijdens de laatste tweedaagse oorlog met PIJ. Het wapen stelt het leger in staat om precisie aanvallen uit te voeren en om de bewegingen van terroristen nauwkeurig te volgen. Daarnaast reduceren de UAV’s het gevaar voor de levens van de luchtmachtpiloten. De verwachting is dat deze gevechtsvliegtuigen een steeds grotere rol gaan spelen in oorlogsvoering.

Het Thuisfront Commando van de IDF was een belangrijke speler in oefening ‘Vaste Hand’. De verwachting is namelijk dat, in de te verwachten meervoudige frontenoorlog, er per dag honderden raketten zullen worden afgevuurd op Israëlische steden. Sommige oefeningen werden daarom in de steden gehouden. Het Thuisfront Commando verspreide ook pamfletten in dorpen en steden in het grensgebied met Libanon en Syrië. Daarin werd exact uitgelegd wat de Israëli’s in het noorden moeten doen bij het uitbreken van een oorlog. Mensen kregen bijvoorbeeld het advies om hun huizen te verlaten en naar familie te gaan in andere delen van Israël. In een dergelijk scenario moeten de inwoners van deze dorpen en steden schriftelijk toestemming geven aan het leger om hun huizen te betreden.

Hezbollah

Hezbollah volgde klaarblijkelijk de oefening van de IDF en besloot tot een nieuwe provocatie. Men zette een tent op in het omstreden Sheeba Farms gebied nabij de berg Har Dov. De Libanese terreurbeweging gebruikte Sheeba Farms in het verleden om zijn agressie tegen Israël te rechtvaardigen. Men beweert dat Israël het Har Dov gebied nog altijd “bezet houdt” na de terugtrekking van de IDF in het voorjaar van 2000. De VN heeft echter de internationale grens tussen Libanon en Israël, de zogenaamde blauwe lijn, officieel erkend.

Hezbollah verspreidde ook zijn eigen pamfletten en zorgde ervoor dat die over het grenshek werden gegooid. In die pamfletten waarschuwde Hezbollah Israël om “geen fouten” te maken en beweerde ze dat Israël bezorgd moest zijn. Dit was klaarblijkelijk een reactie op de recente waarschuwingen die Israëlische militaire leiders en premier Netanyahu hadden gegeven aan Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. De spanning liep verder op toen Libanese media berichtten dat de Israëlische luchtmacht (IAF) een raketbasis van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PLFP) had aangevallen. Bij de aanval kwamen vijf leden van de PLFP om. Het zou de eerste keer in meer dan tien jaar zijn geweest dat de IAF in actie kwam tegen doelen in Libanon. De spanning was nu om te snijden en het geluid van onbemande verkenningsvliegtuigen nabij de Libanese grens verried dat de IDF in de hoogste staat van paraatheid was. Later bleek echter dat de explosie op de PLFP-raketbasis was veroorzaakt door een ontploffende verouderde raket.

Premier Netanyahu besloot echter om toch het veiligheidskabinet bijeen te roepen voor een discussie over de te verwachten meervoudige frontenoorlog. In Israël werd dit gezien als een nieuw teken dat er iets op handen was betreffende de uitputtingsoorlog tegen Iran. De geweldsuitbarsting voltrok zich echter op een plaats waar niemand het verwacht had.

Egyptische aanval

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden op de grens met Egypte drie IDF-soldaten gedood door een Egyptische terrorist die vrij simpel Israël had geïnfiltreerd. De terrorist knipte de plastic strips, die een noodingang van een grensovergang afsloot, door en wandelde onopgemerkt Israël binnen. De man was in het bezit van een pistool, een mes, voedsel en een kopie van de Koran en, zo bleek later, was werkzaam als politieagent. De terrorist overviel twee IDF-soldaten die de wacht hielden en doodde hen. Het betrof de vrouwelijke soldaat Lia Ben-Nun en stafsergeant Uri Itzchak Ilouz. Beiden waren lid van de IDF-gevechtseenheid die belast is met de beveiliging van de grenzen van Israël. De terrorist kwam ongehinderd weg en werd pas uren later ontdekt met behulp van een onbemand verkenningsvliegtuig. Tijdens de schietpartij die op de ontdekking van de Egyptische politieagent volgde, werd stafsergeant Ohad Dahan gedood. Ondanks zijn verwondingen slaagde Dahan er nog in om de Egyptische terrorist te doden.

Israëlnieuws

via WhatsApp

Diepgaand onderzoek

Gezien het vredesakkoord met Egypte waren regeringsvertegenwoordigers voorzichtig met hun reacties over het serieuze incident. Premier Netanyahu beperkte zich tot het aankondigen van een diepgaand onderzoek door zowel Egypte als Israël. Dit onderzoek moet leiden tot verbetering van de grensbewaking, die onvoldoende bleek op zaterdagmorgen. Er was geen camerabewaking en de sensoren van het grenshek bleken niet te werken.

Het ‘diepgaande’ onderzoek van Egypte moet echter met een korrel zout worden genomen. In eerste instantie loog de Egyptische regering over de acties van zijn politieagent. Men beweerde dat hij smokkelaars achtervolgde, die kort voor het doodschieten van de eerste twee IDF-soldaten een poging deden om een grote hoeveelheid harddrugs Israël binnen te smokkelen.

De regering in Cairo is slechts geïnteresseerd in samenwerking op veiligheidsgebied met Israël wanneer het om terrorisme tegen het Egyptische leger gaat. De Sinaï woestijn was lange tijd het toneel van aanslagen tegen het Egyptische leger door een filiaal van de terreurorganisatie ISIS. Tijdens die jarenlange campagne tegen Wilayat Sinaï stemde Israël in met de inzet van extra Egyptische troepen in het grensgebied in de Sinaï woestijn. Deze troepen zijn daar gebleven ondanks het feit dat er nu betrekkelijke rust heerst in dit deel van Egypte. IDF-soldaten meldden echter regelmatig incidenten waarbij Egyptische militairen zich provocatief gedragen en zelfs in de lucht schieten met hun geweren.

In het noorden van Israël is ondertussen de spanning wat afgenomen terwijl de ‘Vaste Hand’-oefening van de IDF voortduurt. De oefening neemt in totaal drie weken in beslag.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda