Sluiten

Zoeken.

Eerste Israëlische vrouw op de top van de Mount Everest

Door Joanne Nihom - 

31 mei 2021

top

Danielle Wolfson op de top van de Mount Everest

Een nieuwtje dat me raakte, afgelopen week. Positief nieuws nadat de oorlog met Gaza wekenlang de actualiteit had bepaald. Afgelopen week werd een advocaat uit Tel Aviv de eerste vrouw uit Israël die de Mount Everest beklom.

De reis naar de top

De 43-jarige Danielle Wolfson werd geboren in Rusland en verhuisde, samen met haar ouders, naar Israël op haar tiende. Ze is al haar hele leven sportief en trainde vele jaren voordat ze dit jaar naar Kathmandu in Nepal vertrok. “Ik ben blij en trots dat ik de eerste Israëlische vrouw ben die de top bereikte”, postte ze op haar Facebook-pagina.

"Mijn reis naar de top begon letterlijk en figuurlijk toen ik het niet meer zag zitten.” In 2011 kreeg Wolfson een ernstig ski-ongeval waarbij ze meerdere botten brak. De doctoren lieten haar toen weten dat ze misschien nooit meer zou kunnen lopen. Terwijl ze maandenlang aan bed gekluisterd was, hielden de gedachten aan het beklimmen van de hoogste berg ter wereld haar op de been, vertelde ze aan een Israëlische nieuwszender.

"Natuurlijk waren er mijn angsten, maar het was meer dan de moeite waard. Het zou een eer zijn om er te staan, de top te bereiken, de Israëlische vlag te plaatsen, en te zeggen: 'Ik ben hier, op het hoogste punt van de aarde, op de beroemde Mount Everest.’ Steeds zei ik tegen mezelf: ‘Het gaat me lukken.' En het is gelukt.

Bestel het boek

Over grenzen

Israëlisch van top tot teen

“Ik ben niet in Israël geboren, maar ik voel me Israëlisch van top tot teen. Het was een eer om de Israëlische vlag te plaatsen op de Everst, niet uit feministisch oogpunt, maar omdat het dan een feit is dat een vrouw dit ook kan.”

Na het voltooien van de klim zei Wolfson dat ze spoedig aan haar reis terug naar Israël zou beginnen, en gaf ze een boodschap van hoop, aan degenen die thuis waren, te midden van spanningen tussen Joodse en Arabische bevolkingsgroepen.

"Als we leren om degenen die anders zijn dan wijzelf te accepteren en om elkaar gaan geven, kunnen we samen wonderbaarlijke prestaties bereiken, alsof we de top van de Everest klimmen.”

Danielle Wolfson op de top van de Mount Everest

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda