Sluiten

Zoeken.

Een tijdelijk afscheid

Door Joanne Nihom - 

7 augustus 2023

2021 CVI website (32)

Soms komt iets op je weg dat je eerst niet begrijpt en dan wel.

Ik ben ongewenst kinderloos… een ingewikkeld iets in de op kinderen gerichte maatschappij waarin wij leven. Ook ingewikkeld als je Joods bent, zoals ik. Waarin binnen de religie het doorgeven, van generatie tot generatie, zo belangrijk is.

En dan de afschuwelijke gaten die de Tweede Wereldoorlog heeft geslagen in zo veel van onze families, ook die van mijn ouders. Dat ik niet mee kan helpen om al dat wat niet meer is, voort te zetten. Om te zorgen voor toekomstige generaties.

Ik ben een gelukkig mens en ik heb niets te klagen, maar best wel vaak speelt dat ‘geen kinderen’ hebben een lastige rol in mijn leven. Maar het is wat het is, en ik moet er mee leven, net zoals heel veel andere vrouwen en mannen die nooit moeders of vaders zijn geworden.

Aartsmoeders

Maar toen gebeurde er iets. Zo’n vier jaar geleden vroeg een vriend me: ‘Weet jij dat de aartsmoeders pas op hele late leeftijd zwanger zijn geraakt?' Natuurlijk kende ik hun verhalen, maar op de een of andere manier kwam het nu echt bij me binnen.

Het hield me bezig, het gaf me troost en zelfs rust. Als deze belangrijke vrouwen zo’n rol hebben toebedeeld gekregen, dan is het vrouw-zijn toch heel veel meer dan alleen kinderen baren.

Schrijven is mijn passie, mijn alles en in mijn hoofd ontstond een plan: een boek te schrijven met als rode draad de aartsmoeders, met gesprekken met een diversiteit aan mensen. Zes weken geleden kwam er een uitgeverij op mijn pad en de eigenaresse ervan was gelijk enthousiast.

En nu zwem ik in het diepe, interview al weken de meeste bijzondere mensen. Iedereen is enthousiast en helpt me. Het voelt wel als een sprong in het diepe, maar ook in een enorm warm bad.

Tijdelijk afscheid

Het boek moet aan het eind van dit jaar af zijn en komt begin volgend jaar uit. Dus het is zweten, terwijl het in Israël al zo warm is. Ik voel me vereerd, ontroerd en zo blij dat ik dit mag schrijven.

Het enige nadeel is dat ik even een paar maanden moet stoppen met mijn blogs. Ik hoop dat u me vergeeft, vanaf januari ben ik er weer met mijn tweewekelijkse blogs over het leven in Israël!

Ik zal u missen!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda