Sluiten

Zoeken.

Een stukje Israël in Maastricht

Door Joanne Nihom - 

2 januari 2023

flag-ge1a6ebb95_1920

(Foto: dror lahat / Pixabay)

Israël is het land van samen zingen. Tijdens een feestje, op straat, in de taxi... in de trein… zomaar zonder reden barst het vaak los. Het lijkt alsof iedereen de teksten uit het hoofd kent.

Inmiddels doe ik ook mee en dan vooral in de auto. Mijn radio staat altijd ingesteld op Reshet Gimmel, de zender die alleen maar Israëlische muziek speelt. (Deze kunt u in Nederland ook beluisteren.)

Maar twaalfduizend mensen die samen over Jeruzalem zingen… nee, dat heb ik nog nooit gehoord.

Het was tijdens het concert van Andre Rieu in Maastricht.  Een prachtig concert, een enorm spektakel met voor mij als absoluut hoogtepunt dit ontroerende lied. Op YouTube vond ik een opname van vier jaar geleden in Londen:

Geniet… een mooi begin van het nieuwe jaar. Andre Rieu leidde het lied als volgt in: ‘… de mooiste stad in de wereld, de stad van vrede, dat is Jeruzalem.' Op het scherm achter hem verschenen de markante contouren van onze Heilige Stad.

Het feest was nog niet over die dag. In Maison Haas Hustinx, een prachtig hotel aan het Vrijthof, at ik in een parel van een restaurant. Het is plek waar co-existentie, en u weet dat dat mijn paradepaardje is, hoogtij viert. Chef-kok en eigenaar Zeina Haroun verhuisde in 2020 vanuit Beiroet naar Nederland. Samen met collega Roï Eyny, een Nederlandse chef-kok met Irakees/Israëlische achtergrond, kookt zij de culinaire sterren van de hemel.

Gerechten die voor mij voelden alsof ik in Israël was. Heerlijke verse kruiden en specerijen, ook humus zoals je die zelden vindt. De gerechten zijn ontworpen om te delen, zoals dat in het Midden-Oosten gebruikelijk is. Israëlische gastvrijheid op en top! Mocht u in Maastricht zijn, dan is Safar een absolute aanrader.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda