Sluiten

Zoeken.

Een rabbijn en een theoloog over hoop

21 oktober 2020

Ontwerp zonder titel

Het is misschien wel één van de mooiste gemoedstoestanden die een gelovig mens kan hebben: hoop. Maar wat betekent ‘hoop’ voor ons persoonlijk én voor Israël? We vroegen het aan een rabbijn en een theoloog.

De theoloog

Geert-Jan van der Spek (1991) studeerde theologie in Ede. Tijdens een studiereis naar Israël raakte hij onder de indruk van het land en volk Israël. Hij schrijft voor de websites van Isreality en Christenen voor Israël.

De rabbijn

Yanki Jacobs (1988) is rabbijn op de Zuidas in Amsterdam. Namens Chabad on Campus is hij voor studenten en young professionals aanspreekpunt voor vragen die betrekking hebben op de Joodse identiteit, studie, huisvesting, carrière, relatieks en het ontwikkelen van een sociaal en zakelijk netwerk. foto: Julie Blik Facestories

Wat betekent hoop voor jullie?

de theoloog: “Bij hoop moet ik altijd denken aan hét symbool van christelijke hoop, ontleend aan Hebreeën 6: het anker. Een schip is gemaakt voor het water en het hoort erin, maar in dat water bevindt zich niets waar het schip stevigheid in vindt en waar het zich aan vast kan houden voor veiligheid. Daarom heeft het schip een anker nodig, iets dat de boot stabiel en veilig houdt. In tijden van onzekerheid houd ik mij vast aan mijn verwachting van Gods plannen met deze wereld. Dat is voor mij hoop.”

de rabbijn: “Als het goed gaat in het leven is het makkelijk om iets te hopen. Het wordt moeilijker wanneer het niet goed met je gaat. Als mens kun je veel zelf bepalen in het leven. Toch beseffen we dat er ook dingen zijn die voor ons wórden bepaald. We mogen hoe dan ook weten dat het uiteindelijk goedkomt en dat alles onderdeel is van een groter plan. Die wetenschap, dat is hoop.”

Als het goed gaat in het leven is het makkelijk om iets te hopen.

— rabbijn Yanki Jacobs

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

de theoloog: “Ik denk dat we voor hele wezenlijke vragen staan. Heeft de kerk in het Westen toekomst? Wanneer stopt de secularisatie? Neemt de polarisatie alleen maar toe? Hoeveel gaan we merken van de klimaatverandering? Komen er meer wereldwijde virussen? Gaat de Jodenhaat in de wereld nog meer toenemen? Komt Israël straks écht alleen te staan? Het geeft dan zoveel rust als je weet dat God alles in Zijn hand heeft!”

de rabbijn: “Ik werk veel met jonge mensen. Wat me opvalt, is dat veel jongeren zich willen inzetten voor de samenleving. Middels religie, maar bijvoorbeeld ook door veganistisch te eten of bewustwording te creëren over het milieu. Er staat een generatie klaar die van de wereld een betere plek wil maken. Dat is hoopvol! Er is geen garantie dat het lukt, maar het maakt wel dat ik positief naar de toekomst kijk.”

Ik denk dat we voor hele wezenlijke vragen staan.

— Geert-Jan van der Spek

Hoe kunnen Joden en christenen meer samenwerken?

de theoloog: “Gelukkig is er de afgelopen decennia al veel toenadering gezocht tussen christenen en Joden. Natuurlijk kost dat veel tijd, gezien de pijnlijke geschiedenis. Steeds meer christenen zijn geïnteresseerd in de Joodse wortels van ons geloof en willen er meer over leren. Joden en christenen kunnen meer samenwerken in het bestuderen van de Bijbel. We kunnen ook samenwerken in de strijd tegen antisemitisme en samen strijden voor een rechtvaardige wereld.”

de rabbijn: “Ik ga niet vertellen wat christenen van Joden kunnen leren, dat is niet aan mij. Andersom wil ik er wel iets over kwijt. De Joodse gemeenschap in Nederland is erg klein, we stellen getalsmatig weinig voor. Daarom waarderen we onze christelijke vrienden enorm. De concrete steun en vriendschap van christenen is een basisvoorwaarde voor het voortbestaan van de Joodse gemeenschap in Nederland.”

De concrete steun en vriendschap van christenen is een basisvoorwaarde voor het voortbestaan van de Joodse gemeenschap in Nederland.

— rabbijn Yanki Jacobs

Wat is jullie hoop voor Israël?

de theoloog: “Ik vind het mooi hoe Zacharias de eeuwenoude Joodse verwachting van het komende herstel verwoordt: dat we verlost van onze vijanden, Hem zonder angst zouden dienen, in heiligheid en gerechtigheid, alle dagen van ons leven. Dat is mijn hoop voor Israël.”

de rabbijn: “Israël is ingewikkeld. Het is blijvend op zoek naar een balans tussen het zijn van een democratische rechtstaat enerzijds en het karakter dat behoort tot een Joodse staat anderzijds. Hoewel ik uiteraard hoop dat men uiteindelijk het belang van dat Joodse karakter inziet, hoop ik ook tot die tijd de verschillende groepen elkaar blijven respecteren, ondanks verschillende visies. Hoe die essentiële balans gevonden zal moeten worden vereist een Salomonsoordeel.”

Bekijk onze

publicaties

Doneren
Abonneren
Agenda