Sluiten

Zoeken.

Een onrustig weekend

Door Joanne Nihom - 

8 augustus 2022

shelter joanne nihom 2

Afgelopen week was ik in Nederland, onder andere om aan aan de Engelse vertaling van mijn boek 'Over Grenzen' te werken.

Donderdag 5 augustus 2022
In het zuiden van Israël is het al dagen onrustig. Omdat het Israëlische leger berichten heeft ontvangen over aanslagen door de Islamitische Jihad, is er voor de bevolking aan de grens met Gaza zelfs een lockdown ingesteld.

Vrijdag 6 augustus 2022
Vandaag is ‘Operatie Ochtendgloren’ begonnen. Een militair offensief gericht tegen de Islamitische Jihad en niet tegen de bevolking van Gaza. Dit wordt herhaaldelijk benadrukt door de Israëlische regering.

Terwijl ik in de ochtenduren mijn verhalen doorneem met de vertaalster over hoe Israëli’s en Palestijnen samenwerken op zo veel verschillende niveaus en alles doen om een vrede te bewerkstellingen, krijg ik continu berichten op mijn alarm-app. Deze app geeft aan wanneer er vanuit Gaza raketten naar Israël worden geschoten. Ik stuur wat berichtjes naar vrienden die aan de grens wonen, ze zitten al uren in de schuilkelders.

's Avonds steek ik de kaarsen voor de sjabbat aan en zeg een zelf bedacht gebed op waarin ik G’d vraag om vrede. De alarm-app blijft gaan. Ik probeer me voor te stellen waar de vrouwen aan de grens met Gaza hun kaarsen aansteken. Als ik korte tijd later nog een rondje loop in het rustige Baarn, is het moeilijk om me voor te stellen wat er in Israël gaande is.

Zaterdag 7 augustus 2022
Ik ontvang via WhatsApp een aantal berichten van vrienden en kennissen. Ze vinden het schandalig wat Israël aan het doen is. Ik leg hen uit dat het om zelfverdediging gaat en raadt ze aan, voor zover ze dat nog niet hebben gedaan, mijn boek te lezen.

Zondag 8 augustus 2022
Ik vlieg terug naar Israël. Bij de landing heet onze piloot ons welkom: “Ik wens jullie een rustig en vredig verblijf in Israël.” Op het vliegveld staan overal borden met ‘SHELTER’. Deze borden wijzen naar de plekken waar je kunt schuilen, als er raketten in aantocht zijn.

Als ik in de taxi zit naar huis, richting het noorden, zie ik op mijn telefoon dat er een paar seconden geleden een luchtalarm was in Tel Aviv. Nog geen uur geleden vloog ik over deze stad, de stad die nooit slaapt. Ik bid dit keer een dankgebed.

Terwijl ik tweeënhalf uur later mijn eigen huis binnenga, ontvang ik van een collega het bericht dat er over een paar uur een staakt-het-vuren ingaat; Egyptische bemiddelaars hebben hier een belangrijke rol in gespeeld.

Maandag 8 augustus 2022
Ik begin aan mijn dagelijkse ochtendwandeling. In de avocadoplantages is het vredig, zelfs de vogels lijken stiller dan op andere dagen. Ook mijn alarm-app zwijgt.

Lieve G’d, laat het rustig blijven.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda