Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Een ingekleurde waarheid

Door Renske Lankman - 

1 december 2023

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Foto: ter illustratie

Voor een opdracht van school las ik een paar jaar geleden het boek ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk. In dit boek laat Luyendijk zien dat er in de media vaak een vertekend beeld wordt geschetst van het Midden-Oosten.

Framing

Voor deze opdracht moest ik een nieuwsitem over het Midden-Oosten analyseren. Tijdens het analyseren van deze video kwam ik er steeds meer achter hoe nieuws altijd op een bepaalde manier wordt geframed. In zijn boek komt Luyendijk tot een soortgelijke conclusie door te schrijven dat nieuws niet kan worden gezien als dé waarheid, maar dat nieuws altijd een imperfecte en gekleurde versie van de waarheid is.

Ik weet nog dat ik mijn analyse eindigde met de oproep dat het belangrijk is om mensen ervan te doordringen dat wat ze zien in het nieuws over het Midden-Oosten maar een klein stukje is van een ingekleurde waarheid. Wat we zien en lezen is dus maar een klein stukje van de realiteit en ook nog eens ingekleurd.

Oorlog

De afgelopen weken heb ik regelmatig hier aan terug moeten denken, toen nieuwsberichten en beelden over Israël en Gaza mij overspoelden. Het bleek des te meer hoeveel macht de media hebben door de kijker en lezer een ingekleurde waarheid voor te schotelen. Dat Israël een ziekenhuis in Gaza zou hebben gebombardeerd is een duidelijk voorbeeld hiervan. Er werd al met de vinger naar Israël gewezen, terwijl bewijs ontbrak. Toen de media later hiervan enigszins terugkrabbelden, was het kwaad al geschied.

Deze framing is maar één voorbeeld in de langs reeks in de berichtgeving over Israël. We moeten ons realiseren dat het nieuws, hetzij over Israël of over de Palestijnen, altijd maar één beeld weergeeft, één perspectief en één verhaal. Terwijl er juist over dit conflict zoveel perspectieven bestaan en zoveel nuances in aan te brengen zijn.

'Het zijn net mensen'

Misschien moeten we vooral niet vergeten dat het nieuws vaak over mensen gaat zoals jij en ik. Mensen met gevoelens van angst, blijdschap, pijn, geluk en verdriet. Als we ons dat realiseren hoeven en kunnen we ‘de ander’ niet meer (te) demoniseren. En wellicht met verbazing in onze stem kunnen we zeggen over Israëliërs, die getroffen zijn door de barbaarse daden van 7 oktober, én over Palestijnen in Gaza, die zuchten onder het juk van Hamas: “Het zijn net mensen.”

renske lankman

De auteur

Renske Lankman

Renske heeft Midden-Oostenstudies gestudeerd, waaronder vier maanden aan de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba. Op dit moment is ze bezig met haar master Religie, Conflict en Globalisering.

Doneren
Abonneren
Agenda