Sluiten

Zoeken.

Een goed voornemen

Door Rabbijn Ing. Ies Vorst - 

12 januari 2021

Goeie voornemens

‘Ontkerkelijking Nederland zet door’ werd ons onlangs door het Centraal Bureau voor de Statistiek meegedeeld. Ik ben er niet van op de hoogte hoe de vraag van ‘Geloof je wel of niet in G-d?’ door het CBS is geformuleerd. Ik heb mijn twijfels.

Mijn voorstel – en ik verzoek gelovige exacte wetenschappers mij daarin te volgen en invloed uit te oefenen - de in de toekomst door het CBS te ondervragen personen vooraf de volgende teksten – het mogen ook andere gelijkgestemde teksten zijn – te laten lezen.

Ik citeer uit een rede die onlangs door een hoogleraar werd uitgesproken:

‘Een volwassen individu is opgebouwd uit zo’n 100 biljoen cellen.

‘Deze cellen zijn alle voortgekomen uit één enkele bevruchte eicel. Met volledig behoud van de erfelijke informatie die daarin al aanwezig was.

‘Cellen bekwamen zich tijdens de embryonale ontwikkeling in één van honderden specialisaties. Een kloppend hart, ademende longen, denkende hersenen.

‘Elke cel van die 100 biljoen bevat erfelijk materiaal in de vorm van drie miljard DNA-bouwsteentjes.’

Deze tekst is, zoals gezegd, kortgeleden door een hoogleraar uitgesproken. Wat ik zou willen dat de hoogleraar dan de aanwezige toehoorders de vraag zou stellen:

‘Is dit alles vanzelf ontstaan? Is dit alles door ongerichte evolutie tot stand gekomen? Bewezen? Of is het - exact redenerend - niet meer waarschijnlijk en meer aannemelijk dat er een Ontwerper is, een Tot Stand Brenger, een Scheppende Kracht of Macht?’

De beste wijnen

uit Israël

Ik weet dat het bovenstaande in wetenschappelijke kringen niet gebruikelijk is. Maar het is mijn overtuiging dat het juist de wetenschappers zijn die G-d weer in de maatschappij moeten brengen.

Door middel van citaten als hierboven gebracht. En door het CBS te gebruiken bij hun onderzoek naar het wel of niet geloven in een G-d.

Of neem de verklaring van Noam Chomsky, de meest toonaangevende taalkundige in zijn vakgebied. Samen met een aantal andere vooraanstaande wetenschappers verklaarde hij:

‘Na veertig jaar diepgaand onderzoek zijn wij er op geen enkele wijze in geslaagd de verschijnselen Spraak en Taal evolutionair aannemelijk te verklaren.’

Logische exact-wetenschappelijke conclusie zou moeten luiden: ’Dus kan het niet anders zijn dat er een Tot Stand Brenger is. Anders zouden Spraak en Taal niet bestaan.’

Ik weet, er zijn wetenschappers die over dit onderwerp hebben gepubliceerd. Maar het komt niet genoeg naar buiten; naar de gewone man en vrouw in de straat. En zeker niet bij onze opgroeiende tieners. Onze toekomstige generatie.

Voor mij mag het bovenstaande een mooi voornemen zijn voor het nieuwe jaar.

Of mijn wensen meer in dichtvorm geformuleerd:

Het nieuwe jaar

is net begonnen.

Ontsluit het hart,

ontsluit het hoofd,

laat goede wensen binnen.

Goed en zoet

voor iedereen,

dat zo een jaar mag komen.

Maar tastbaar dan,

concreet en echt

en niet beperkt door dromen.

O, G-d, grijp in!

De wereld wacht

wij kunnen het niet klaren;

de mensheid faalt,

men wacht en draalt

en weet geen koers te varen.

De mensheid dacht:

‘Wij doen het zelf!

- G-d laten wij er buiten;

- geen ziekte meer,

- corona, strijd;

- slechts vrede gaan wij sluiten’!

Wij zien nu in

hoe arrogant

wij jaren, jaren dachten.

Berouw en spijt,

in ned’righeid

dat wij op U nu wachten.

Wij vragen U,

o, lieve G-d,

vervul toch onze wensen;

doen wij ons best

U doet de rest

en zegent alle mensen!

Rabbijn

De auteur

Rabbijn Ing. Ies Vorst

Rabbijn Ing. Ies Vorst (1938) is al meer dan 50 jaar verbonden aan de Joodse Gemeente-NIHS-Amsterdam-Amstelveen. Zijn vader was Opperrabbijn van Rotterdam. Rabbijn Vorst staat vooral bekend vanwege zijn toespraken, artikelen en pastorale bekwaamheid. Hij behoort tot de stroming van het Chabad Chassidisme.

Doneren
Abonneren
Agenda