Sluiten

Zoeken.

Een cadeau voor een Israëlische vrouw

Door Joanne Nihom - 

16 juli 2021

Een cadeau voor een Israëlische vrouw

Zomaar een bericht afgelopen week in mijn mail.

De mail luidt als volgt:

Goedendag Joanne,

Sorry dat ik u via deze weg benader, ik hoop dat u dat niet erg vindt. Ik heb namelijk een wat rare vraag. Ik ben al een tijdje op zoek naar iets wat met Israël te maken heeft. Op internet kwam ik uw naam tegen en ik dacht, ik ga het gewoon proberen.

Het heeft wat uitleg nodig. Samen met mijn man, we wonen in Nederland, heb ik een huis gekocht van een Israëlische mevrouw. Zij is getrouwd met een Nederlander. Wij hebben de gunfactor van deze mensen gekregen en hebben daardoor ons droomhuis kunnen kopen. Zij zijn zo vriendelijk en behulpzaam geweest. Volgende week krijgen we de sleutel en we willen hun graag een cadeau geven als dank.

Nu is mijn vraag of er een mooie traditie is,  waar ik deze mensen mee kan bedanken en geluk kan wensen in hun nieuwe huis. Iets wat met Israël te maken heeft.

Ik heb al veel gezocht op internet, maar kom steeds weer bij het geloof uit. Ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik hoor het graag …

Hoe bijzonder om via een onbekend iemand op deze manier Israël te introduceren.

Mezoeza

Wat een lieve en mooie vraag. Koop een mezoeza, raadde ik haar aan, in de internetwinkel van het Israël Producten Centrum. Ik legde haar uit wat een mezoeza is. Dat het wel een religieus object is, maar dat het bij vrijwel ieder Joods gezin aan de rechterdeurpost hangt met erin een beschreven rolletje perkament. Soms alleen aan de buitendeur, vaak ook bij de deuren die naar de woonvertrekken leiden. En dat ook veel mensen die Israël een warm hart toedragen een mezoeza aan hun deurpost hebben.

Ze vond het een mooi idee, en een paar dagen later berichtte ze me. Ze had de mezoeza besteld in Nijkerk. Of er ook een plant of boompje was dat veel in Israël voorkwam, want ze wilde er nog iets bij doen. “Een olijfboompje”, zei ik gelijk. En zo geschiedde …

Hoe bijzonder om via een onbekend iemand op deze manier Israël te introduceren. Het zijn de kleine dingen die het doen, is de tekst uit een oud liedje, maar de woorden zijn nog altijd actueel.

Mezoeza (letterlijk: deurpost in het Hebreeuws) is een tekstkokertje dat volgens traditioneel Joods gebruik op de deurposten wordt aangebracht. De tekst uit Deuteronomium 6: 4-9 hoort in het kokertje.

‘Hoor, Israël: de Here is onze God; de Here is één. Gij zult de Here, uw God, liefhebben  met geheel uw hart en met geheel uw ziel en geheel uw kracht. Wat ik u heden gebied, zal in uw hart zijn, gij zult het uw kinderen inprenten en daarover spreken, wanneer gij in uw huis zit, wanneer gij onderweg zijt, wanneer gij nederligt en wanneer gij opstaat. Gij zult het ook tot een teken op uw hand binden en het zal u een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn, en gij zult ze schrijven op de deurposten van uw huis en aan uw poorten.’

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda