Sluiten

Zoeken.

Een briologische kijk op het EK voetbal

Door Rabbijn Ing. Ies Vorst - 

11 juni 2021

Briologische kijk op EK voetbal

De wedstrijdbal van het EK voetbal deze zomer. Foto: Ik ben groot / Wikimedia Commons

Met het woord brioloog ondertekende ik mijn bijdrage aan de Nieuwsbrief van vijf weken geleden. Als reactie daarop kreeg ik de volgende vraag gemaild: ‘De betekenis van brioloog heb ik niet kunnen vinden in het Nederlands. Of was dit een grappige woordspeling?

Mijn antwoord: ‘brioloog is geen bestaand Nederlands woord. Tenminste, tot nog toe. Van nu af aan dus wel…’

Brioloog is mijn combinatie van enerzijds het woord Berie’o / Berie’a, dat in het Hebreeuws Schepping betekent en anderzijds het woord bioloog. Samen dus Brioloog.

Wetenschappelijk inzicht

Want door biologie - onbevooroordeeld – te bestuderen, kom je tot de mijns inziens wetenschappelijk acceptabele conclusie van Briologie, het wetenschappelijk inzicht dat de wereld en het leven door Schepping=Berie’a tot stand zijn gekomen. Door een Boree-Schepper.

Zoals ik dit onderwerp ook benader in mijn reeks artikelen ‘De Evolutie van de Eiffeltoren’, te vinden op de site jodendom-online.nl.

Wat gaat er door deze speler heen? ‘Had ik maar; had ik maar!’ denkt hij.

Schepper, Schepping. Niet een eenmalig gebeuren, maar een voortdurende G.ddelijke ‘activiteit’. Op grond van dat inzicht heeft o.a. de Ba’al Sjem Tov ons geleerd dat wij uit alles iets kunnen leren. Zelfs uit iets zo aards en stoffelijks als het momentele WK toernooi.

Ik denk aan die speler die de penalty miste. Uitgeschakeld zijn land. Wat gaat er door deze speler heen? ‘Had ik maar; had ik maar!’ denkt hij. ‘Hoe kan ik mijn teamgenoten, mijn vrouw, kinderen, supporters, landgenoten thuis onder ogen komen? Waarom schoot ik niet iets meer naar rechts of naar links, wat lager of juist in de rechterbovenhoek?’

Een herkansing is er niet bij. Voorgoed verloren!

Wij hebben een herkansing

Maar bij het leven is het niet zo. Dat is het pas aan het eind van ons aards bestaan. Wanneer wij rekening en verantwoording moeten afleggen hoe wij hebben geleefd. Voor het Hemelse Gerecht. Maar nu hebben wij die mogelijkheid van herkansing wel. Dat is wat ik mij bewust ben, dat is wat ik intens besef wanneer ik emotioneel meeleef met die herkansloos missende voetballer.

De goede wensen voor de komende Sjabbat en voor de komende maand Av wil ik toepasselijk in voetbaltermen formuleren:

  • houd altijd het doel voor ogen
  • zorg er voor niet buiten spel te staan
  • speel niet egoïstisch; samen spelen

GO-AL!

En wanneer dan straks miljoenen aardbewoners voor de buis zitten om naar de finale van het EK te gaan kijken. Wat zal het niet schitterend zijn wanneer dan daar plotseling ten overstaande van de hele wereldbevolking de Messias de grasmat komt oplopen…

'GO-AL!' zal het binnen en buiten het stadion klinken. ‘Baroech atta Hasjeem GO-AL Jisraeel, geprezen U, G.d, Verlosser van Israel! Geprezen U, G.d, voor de GE’OELA=Verlossing van het Joodse volk en daarmee de hele wereldbevolking! GO-AL!

Rabbijn ing. I. Vorst, brioloog

Rabbijn

De auteur

Rabbijn Ing. Ies Vorst

Rabbijn Ing. Ies Vorst (1938) is al meer dan 50 jaar verbonden aan de Joodse Gemeente-NIHS-Amsterdam-Amstelveen. Zijn vader was Opperrabbijn van Rotterdam. Rabbijn Vorst staat vooral bekend vanwege zijn toespraken,...

Doneren
Abonneren
Agenda