Sluiten

Zoeken.

Een Arabische James Bond

Door Tal Hartuv - 

9 oktober 2020

2020 Website CVI (10)

Journalist Zvi Yehezkeli gaat vaak undercover en staat bekend om zijn moed.

In een verdeelde wereld waar journalisten zichzelf dapper (of dom genoeg) in de frontlinie van de kritiek plaatsen, komt het zelden voor dat een verslaggever zich het respect van politieke tegenpolen verwerft. Dat is het geval met Zvi Yehezkeli. Behalve dat hij ooit verkozen werd tot een van Israëls’ knapste mannen, is hij Israëls’ beroemdste Arabist; een niet-Arabier die expert is in Arabische zaken.

Zvi Yehezkeli

Als zoon van ouders die uit Irak vluchtten en dus met een Arabisch-sprekende achtergrond, trad Yehezkeli in dienst bij de Israëlische geheime dienst, de Shin Bet, en werkte over de hele wereld in geheime missies. Toen hij in het buitenland was, kreeg hij interesse voor de islam. Hij was in het bijzonder gefascineerd door de terrorist Yasser Arafat omdat hij tijdens de Oslo-akkoorden de hand schudde met Minister-President Itzak Rabin.

Recentelijk nog, ging Yehezkeli undercover door Judea en Samaria, om erachter te komen hoe de Arabieren dachten over het plan van juli 2020, om de Joodse bewoonde gebieden daar te “annexeren”. De kleine camera zat verstopt in zijn bril. Degenen die geïnterviewd werden hadden niet eens door dat ze werden gefilmd. Toen het rapport gepubliceerd werd, vervormde Yehezkeli hun gezichten en stemmen om hen te beschermen voor de wreedheden van de Palestijnse Autoriteit. Het was geen verrassing voor de Israëli’s dat de meesten van de geïnterviewden verklaarden ernaar te verlangen onder Israëlische soevereiniteit te leven.

De kleine camera zat verstopt in zijn bril. Degenen die geïnterviewd werden hadden niet eens door dat ze werden gefilmd.

Liefde voor het Jodendom

Op een van zijn reizen stopte de seculiere Yehezkeli eens voor een Sabbatmaaltijd bij een religieus gezin. Volgens Yehezkeli was dit toevallige bezoek belangrijker dan elke journalistiek die hij in zijn hele carrière had gedaan. Door dit voorval ontwaakte bij hem de liefde en waardering voor zijn verwaarloosde Joodse godsdienst en tradities, dus besloot hij zijn leven te beteren. Yehezkeli werd wat bekend staat als een “Baal Teshuva”, een Joodse persoon die naar de tradities en het actief belijden van zijn of haar voorvaders terugkeert.

Naast zijn vlekkeloze Arabisch, zijn kennis van de islam, zijn hoge ethische waarden, teweeggebracht door zijn religieuze reis en zijn vermogen om al zijn vooroordelen opzij te zetten, heeft hij ook nog lef.

Toen hij als journalist voor een belangrijk tv-station ging werken deed hij gelijk verslag over de Palestijnse Autoriteit. Hij bracht later zelfs een opgenomen interview met Yasser Arafat in Ramallah in veiligheid, toen die als brein achter een golf van terroristische aanslagen onder vuur lag van een IDF-belegering. Arafat rechtvaardigde de laatste golf van terrorisme, door zich bij Yehezkeli erop te beroemen dat hij Ehud Baraks’ gouden vredesvoorstel, waarbij Arafat 99% van al zijn eisen kreeg ingewilligd, had geweigerd, omdat de “deal dichterbij de 0% kwam”.

In 2012 produceerde hij zijn beroemdste en gewaagdste verslagen met een serie over ISIS, de Moslimbroederschap en de groei van de islam in Europa.

Undercover missie

In 2012 produceerde hij zijn beroemdste en gewaagdste verslagen met een serie over ISIS, de Moslimbroederschap en de groei van de islam in Europa. Yehezkeli ging opnieuw undercover en bezocht, verkleed als moslim Holland, Zweden, Frankrijk, België, Engeland en de Verenigde Staten. Opnieuw ging hij zonder vooroordeel op pad en deed hij verslag over de kijk op de wereld van degenen die hij interviewde, en legde hij de dreigende waarheid bloot, door hen voor zichzelf te laten spreken.

Terwijl een aantal buitenlandse liberalen hem beschuldigden van racisme (waarop Yehezkeli antwoordde dat hij alleen maar vragen stelde), was men in Israël erdoor gegrepen en niet alleen vanwege zijn durf. Voor Israëli’s was dit persoonlijk: Israël smeekte de wereld het Palestijnse terrorisme te erkennen, maar toch werd uitsluitend Israël altijd beschuldigd. En nu, (zeiden de Israëli’s bij zichzelf) loopt die Israëlische Jood door de straten van Europa rapportages te maken over islamitisch terrorisme, waarvoor we jullie probeerde te waarschuwen en waarvan wij zeiden dat dit naar jullie toe zou komen. “Europa, we waarschuwden jullie toch”, zeiden de Israëli’s, in de hoop dat de wereld nu eindelijk zou zien wat Palestijns terrorisme is.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda