Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Dreigt er een ballistische raketoorlog in het Midden-Oosten?

Door Andrew Tucker - 

11 augustus 2023

Dreigt er een ballistische raketoorlog in het Midden Oosten

Het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome onderschept raketten. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Er lijkt zich een ballistische raketoorlog te ontwikkelen in het Midden-Oosten, met de mogelijkheid om uit te groeien tot een nucleaire confrontatie.

De belangrijkste spelers zijn Iran, Israël en Saoedi-Arabië. Externe actoren zoals China, Rusland en de VS spelen allemaal een belangrijke ondersteunende rol.

Raketarsenaal

Iran kondigde deze week aan dat het technologie heeft ontwikkeld om supersonische kruisraketten te bouwen. Journalist Yaakov Lappin schrijft dat "de aankondiging dient als een grimmige herinnering aan het evoluerende en groeiende raketarsenaal van Iran":

"Naast het leveren van raketten en drones aan zijn terroristische proxies, bouwt Iran ook het grootste raketarsenaal van het Midden-Oosten op eigen bodem. Met de voorraad van duizenden raketten kan Iran macht en invloed projecteren, dreigingen uiten en zijn doel om de Islamitische Revolutie over het hele Midden-Oosten te exporteren, bevorderen."

Nucleaire dreiging

Iran komt ook steeds dichter bij nucleaire capaciteit. Afgelopen maart meldde de website Iran Watch:

"Het Iraanse nucleaire programma heeft het punt bereikt waarop Iran, binnen drie tot vier weken, in staat zou kunnen zijn om genoeg uranium te verrijken voor vijf kernsplijtingswapens. Om van dat uranium een kernwapendreiging te maken, zou het echter verder verwerkt moeten worden, en de andere componenten van een succesvol wapen zouden klaar moeten zijn om het verwerkte uranium te ontvangen. Wapenactiviteiten kunnen enkele maanden tot een jaar of langer duren, hoewel het tijdsbestek onzeker is."

Kruitvat

Tegelijkertijd bouwt Saudi-Arabië momenteel aan zijn raketcapaciteit, en aan de noordelijke grens van Israël dreigt de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah met agressie.

Hezbollah heeft de afgelopen maanden een reeks vijandige acties uitgevoerd aan de grens, waaronder het opzetten van een bemande buitenpost in april, een paar meter aan de Israëlische kant van de Blauwe Lijn grens, maar buiten het Israëlische veiligheidshek. De positie, tegenover een IDF-post, werd naar verluidt bemand door drie tot acht gewapende terroristen.

Volgens de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, "is het Midden-Oosten een kruitvat dat op het punt staat te ontbranden" als gevolg van "Hezbollah's gewelddadige escalaties, flagrante schendingen van de resoluties van de Veiligheidsraad en gevaarlijke militaire vorderingen."

Meer lezen (in het Engels)?

Klik dan op de volgende links:

Photo Andrew

De auteur

Andrew Tucker

Andrew Tucker is Chief Editor van Israel & Christians Today en directeur van thinc. - The Hague Initiative for International Cooperation www.thinc.info

Doneren
Abonneren
Agenda