Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Dream Doctors Project: lachend gezond worden

Door Tal Hartuv - 

25 januari 2022

Dream doctors poject israel

Foto: LinkedIn Dream Doctors Project

In Israëlische ziekenhuizen is de kans groot dat er naast de dokter of verpleegster iemand met een grote rode neus, een lippenstiftglimlach en een gekke hoed staat die kinderen aan het lachen probeert te maken. Deze medische clowns zijn een idee van het Dream Doctors Project.

De twintig jaar geleden opgerichte liefdadigheidsinstelling is kieskeurig over wie geschikt is voor de baan. De meest succesvolle clown kandidaten zijn volwassen mensen die zelf een gezin hebben. Het is belangrijk dat ze ervaring hebben met kinderen. Een liefde voor theater en kunst is ook van vitaal belang. Maar daar houdt het niet bij op. Eenmaal gekozen, dringt de liefdadigheidsinstelling er bij hen op aan om een diploma aan de universiteit van Haifa te halen in het unieke geaccrediteerde BA-programma in ‘clowntherapie’.

Hulp bij herstel

Het ethos achter het project is het nemen van een vreselijke realiteit en het helpen van het kind om die op een andere manier te ervaren. Het Dream Doctors Project weet uit ervaring dat de beste manier om met kinderen te werken, de verbeelding van hun eigen wereld is. Het gaat erom hen in hun eigen kracht te zetten en het kind positieve verlichting te bieden. Kinderen leren begrijpen dat lachen en pijn, vreugde en verdriet, allemaal deel uitmaken van het leven.

Het idee is zo succesvol geweest dat het nu een erkend paramedisch beroep is, dat over de hele wereld ingang heeft gevonden. In tegenstelling tot andere ziekenhuizen over de hele wereld, waar de clowns hun eigen tijd met de kinderen hebben nadat de doktersbezoeken voorbij zijn, zijn de clowns in Israël een essentieel onderdeel van het bezoek zelf. Dit komt omdat het geen amusement is of gewoon een opbeurend optreden, maar een therapie die deel uitmaakt van het herstel van het kind. De clowns maken voltijds deel uit van de medische staf met verantwoordelijkheden en regelmatige werktijden.

De medische clowns in Israël zijn een essentieel onderdeel van ziekenhuisbezoeken.

De clowns hebben het net zo druk als de dokters. Naast de bedden van de kinderen voeren de clowns een show op, terwijl de dokters de kinderen onderzoeken die zelf de helden zijn. Dankzij de clowns kijken de kinderen uit naar de rondes van de dokters. Sommigen willen geen medische ingreep ondergaan zonder hun clown naast hen, en sommigen staan erop terug te keren naar het ziekenhuis, zelfs nadat ze zijn ontslagen, om hun clown te bezoeken.

Enorme voordelen

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar medische clowns en ontdekten dat er enorme voordelen zijn. Kinderen ervaren aanzienlijke pijnverlichting en ontwikkelen zelfs een sterkere immuniteit. Maar de effecten zijn nog verder reikend dan dat. Medische clownerie is het overbruggen van de cross-culturele kloof tussen liefhebbende en bezorgde ouders van verschillende culturen, achtergronden en geloofsovertuigingen. Of het nu immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie, Ethiopische Joden, ultraorthodoxe Joden, seculiere Joden, Druzen of Arabieren zijn, het zijn de clowns die de moeders en vaders samenbrengen om een meer medelevend mozaïek van het volk van Israël te vormen.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda