Sluiten

Zoeken.

Deze Israëlische uitvinding voorkomt ernstige verkeersongevallen

Door Tal Hartuv - 

19 september 2022

cipia

Cipia detecteert wanneer een bestuurder afgeleid is en geeft een signaal af. Foto: Twitter

Ondanks dat het Israëlische rijexamen een van de moeilijkste in de wereld is, is het een bekend fenomeen dat de Israëliërs niet de veiligste of langzaamste chauffeurs ter wereld zijn. Het sterftecijfer als gevolg van ongevallen is torenhoog. Niet alleen vallen er doden door roekeloze bestuurders, maar ook oververmoeide bestuurders maken slachtoffers.

Yehuda Holzman

Hoewel Yehuda Holtzman wist dat hij niets kon doen om risicovolle en roekeloze bestuurders te stoppen, geloofde hij dat hij het aantal ongevallen op de weg dat werd veroorzaakt door afgeleide en uitgeputte bestuurders wel kon verminderen. En dus begon hij de “wereld te herstellen”.

Yehuda heeft een professioneel CV dat op iedereen indruk zou maken. Als expert in elektronische techniek behaalde hij zijn bachelor in Engeland en een masterdiploma aan de Ben Gurion universiteit in de Negev. Nadat hij CEO was geweest van verschillende hightechbedrijven die zich bezighielden met innovatie en communicatie, richtte hij in 2005 Cipia op. Zijn bedrijf maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om het aantal verkeersongevallen te verminderen.

Dashboardcamera

De oplossing is klein, maar briljant. Het gaat om een camera die op het dashboard van de auto wordt geplaatst. De camera volgt de exacte positie en kanteling van het hoofd van de bestuurder, samen met de richting van zijn blik. De camera controleert de ooglidactiviteit van de bestuurder, de duur en snelheid van het knipperen, en zelfs hoe verwijd de pupillen zijn. Al deze informatie wordt verzameld en binnen een microseconde wordt beoordeeld of de bestuurder slaperig of afgeleid is.

De camera fungeert ook als een soort verkeersagent. Hij kan de bestuurder namelijk ‘bespioneren’ en zien of deze onverantwoordelijk gebruik maakt van zijn mobiele telefoon, rommelt met de veiligheidsgordel of tijdelijk een hand van het stuur neemt. Het stuurt geen rapport naar de politie, maar beoordeelt deze gegevens en waarschuwt de bestuurder met een hard geluid dat hij of zij niet geconcentreerd is. Hierdoor kan in een fractie van een seconde een vreselijk ongeluk worden voorkomen.

Levensreddend

Hoewel andere hightechbedrijven ook soortgelijke producten vervaardigen, heeft Cipia van Holtzman een streepje voor omdat het een apparaat heeft ontwikkeld dat aanzienlijk goedkoper is. Dit betekent dat fabrikanten eerder bereid zijn het levensreddende systeem te installeren. De technologie redt levens en is een groot succes. Verschillende autofabrieken hebben het al in hun productielijn geïnstalleerd.

Voor Holtzman ging het altijd om het redden van mensenlevens, waar ze ook waren. Zijn innovatie is overgenomen in China, Europa, Zuid-Amerika, Australië, het Midden-Oosten en Afrika. Zijn uitvinding is zelfs overgenomen door de Europese Commissie, die in juli 2022 de veiligheidstechnologie verplicht heeft gesteld in nieuwe auto’s.

Elk jaar komen in de hele wereld meer dan een miljoen mensen om het leven door bestuurders die worden afgeleid. De kleine camera heeft miljoenen waarschuwingen afgegeven om achteloze sterfgevallen te voorkomen en daardoor zijn de ongevallen gehalveerd! Holzman is de zoveelste Jood die met een beetje verstand de Joodse opdracht om “de wereld te herstellen” op zich heeft genomen.

Ontmoet Tal Hartuv tijdens de Israël Talks!

Op 8 oktober komt Tal Hartuv naar Nederland om te spreken op onze Israël Talks. Ze zal spreken over het thema 'Van dood naar leven: hoop na terreur'. Tal heeft een aanslag overleefd die haar leven compleet veranderde. Hoe leef je verder na zo'n gebeurtenis? U hoort er alles over tijdens deze studiedag. Meld u nu aan via de knop hieronder!

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda