Sluiten

Zoeken.

De zandstorm Hamsin

Door Joanne Nihom - 

12 oktober 2020

Kopie van 2020 Website CVI (2)

De zandstorm hamsin in Israël.

Na een onrustige nacht waarbij het leek alsof alle dakpannen van het huis waaiden, besluit ik toch mijn dagelijkse ochtendwandeling in de avocadogaarden te maken. Als ik de deur open om naar buiten te stappen, is het alsof ik een sauna binnenloop waar het stormt. Mijn mobiele telefoon, die gelijk onder het zand zit, geeft aan dat het al 30 graden is, en het is nog maar zes uur ’s morgens.

Hamsin

De storm wordt hier hamsin genoemd, ook uitgesproken als khamsin en giert vooral in het voor- en najaar over het land. Hij geeft verandering van het seizoen aan.

De zanderige, droge, wat vieze wind, die vaak een paar dagen voortduurt, zorgt ervoor dat bomen, vogels en mensen in de war raken. Alles vliegt en dwarrelt rond. Takken, lege dozen, vogels schieten alle richtingen uit en er is overal heel veel zand.

Het verplichte mondkapje vanwege de corona komt vanmorgen goed van pas. Toch kan ik amper ademen. De wind brengt stof mee en het zit in mijn oren, mijn ogen, mijn mond en mijn haar voelt keihard aan.

De hamsin komt vanuit het oostelijke gedeelte van de Sahara en het Arabisch Schiereiland als zandstorm over Egypte en de Levant. Hamsin betekent vijftig in het Arabisch, omdat deze wind meestal binnen een periode van vijftig dagen vanaf de equinox, het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat, optreedt. Dit jaar klopt het niet helemaal, ook de hamsin is in de war.

Als ik een paar uur later deze blog schrijf, voelt zelfs mijn werktafel zanderig aan.

Sharav

De Israëlische naam voor deze wind is sharav. Toen de eerste immigranten naar het toenmalige Palestina kwamen, gebruikten ze vaak Arabische woorden om dingen te omschrijven, omdat het Ivriet, de taal die in Israël wordt gesproken, toen nog niet bestond.

Hoewel in de natuur zijn goed is voor je gezondheid, is deze wind dat zeker niet. Oudere en zieke mensen wordt aangeraden op dit soort dagen niet naar buiten te gaan. Het kan zorgen voor ademproblemen en hoofdpijn.

Wanneer de sharav heerst, is de vochtigheidsgraad van de lucht heel laag en de temperatuur stijgt tot boven het gemiddelde. De lucht hangt vol fijne stofdeeltjes zodat de zon vaag of niet te zien is.

Tijdens de sharav kan het vochtgehalte in de lucht dalen tot 30% of lager, terwijl het normale vochtgehalte voor de mens rond de 40 – 75 % bedraagt.

Israëlnieuws

via WhatsApp

Video

Na een half uurtje strompelen door de wind besluit ik terug te gaan. De hamsin is vandaag te erg en het zorgt dat ik me niet prettig voel. Als ik een paar uur later deze blog schrijf, voelt zelfs mijn werktafel zanderig aan. De wind weet alle kieren en gaten in mijn kamer te vinden. Het horen van de storm die maar niet wil gaan liggen, zorgt dat mijn hoofd verward voelt. Met het schoonmaken van mijn kamer en de rest van het huis wacht ik nog maar even.

Bekijk hieronder een video van de storm!
joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda