Sluiten

Zoeken.

De woorden van rabbi Nachman van Bratzlav in Oekraïne

Door Joanne Nihom - 

28 februari 2022

Nahmantomb

Het graf van rabbi Nachman van Bratzlav in Oekraïne. Foto: Wikimedia Commons

Het houdt ons allen bezig, de vreselijke, afschuwelijke oorlog in Oekraïne. De beelden in de diverse media zijn afschrikwekkend, om van te gruwen. Ik vind het moeilijk om me voor te stellen dat dit, anno 2022, echt plaatsvindt. Hoe is het mogelijk? Ik voel me zo machteloos, er is zo bar weinig dat we kunnen doen. Behalve geld geven en als er vluchtelingen komen, ze proberen op te vangen en te helpen waar mogelijk.

Afgelopen vrijdagavond volgde ik via zoom de synagogedienst van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. In de preek van rabbijn Menno ten Brink en ook in speciale gebeden werd ruim aandacht aan de situatie in Oekraïne besteed.

Rabbijn Ten Brink vertelde dat hij regelmatig contact heeft met rabbijn Alexander Dukhonvy, de opperrabbijn van de progressief Joodse gemeenten in Oekraïne. De beide rabbijnen kennen elkaar van hun opleiding aan het Leo Baeck College in Londen. Rabbijn ten Brink maakt zich grote zorgen over het wel en wee van de Joodse gemeenschappen in Oekraïne.

Een van de overpeinzingen die speciaal uitgesproken werd, raakte me en die wil ik graag met u delen. Het is geschreven door Rabbi Nachman van Bratzlav - Bratzlav is een stadje in Oekraïne -, waar rabbijn Nachman tussen 1802 en 1810 woonde. Hij schreef:

Moge het Uw wil zijn, Eeuwige onze God en God van onze voorouders, dat alle oorlog en bloedvergieten in de wereld ophoudt en dat een grote en verwonderlijke vrede zich uitstrekt over de wereld zodat de volkeren het zwaard niet meer tegen elkaar opheffen en zij zich niet meer op oorlog voorbereiden.

Maar dat alle wereldbewoners de waarheid aller waarheden zien en in zich opnemen, dat wij niet op deze wereld zijn gekomen om onenigheid te hebben en ruzie te maken en niet om haat en nijd te koesteren en bloed te vergieten, maar dat wij in de wereld zijn gekomen om U, de Altijd geprezene, te erkennen.

Daarom wees barmhartig voor ons en vervul de tekst uit Tenach die zegt: ‘Ik zal vrede laten heersen in het land, u zult er wonen en niemand zal terreur tegen u uitoefenen. De wilde dieren zal Ik uit het land verwijderen en oorlog zal er niet meer over heen trekken.’

Wajikra/Leviticus 26:6 ‘Maar recht en rechtvaardigheid zal er als water in een grote rivier over heen stromen’, Amos 5:24 ‘want de kennis van de Eeuwige zal de wereld vullen gelijk de wateren de zeeën vullen.’Jesaja 11:9

Rabbi Nachman van Bratzlav (1772 -1810) uit Oekraïne

Moge het regelmatig uitspreken van deze woorden de mensen in Oekraïne kracht geven.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda