Sluiten

Zoeken.

De vrouw die niet opgeeft

Door Tal Hartuv - 

23 november 2022

2022 Website CVI (43)

In februari 2019 deed Karen Pozaylov mee aan de voorrondes van het Israëlisch ruiterkampioenschap. Jarenlang had ze met hetzelfde paard getraind. Het dier was als een beste vriend. Het was alsof het paard precies wist wat ze wilde. Hij wist wanneer te rennen, wanneer te stoppen, wanneer te galopperen en wanneer te draven. Het was Karens vertrouwen in haar vierbenige sportpartner dat haar de hoop gaf dat ze het kampioenschap zou winnen.

Verlamd

Tijdens de eerste ronde van de wedstrijd ging alles volgens plan. Maar de volgende ronde zou haar leven voorgoed veranderen. Na een goede start sprong het paard over een hek, maar toen hij op zijn voorste twee voeten landde, stopte hij plotseling. Karen vloog uit het zadel, recht over de voorkant van het dier en landde recht op haar hoofd. Medici stormden de arena binnen. Een blik op Karen vertelde hen dat ze onmiddellijk een ambulance nodig hadden. Met spoed werd ze, terwijl ze nog bij bewustzijn was, naar het ziekenhuis gebracht. Daar aangekomen werd ze in coma gebracht. Een paar uur later werd ze wakker met vreselijk nieuws. Karen was verlamd vanaf de nek en zou nooit meer lopen.

Na maanden vol tranen en wanhoop kwam Karen tot de conclusie dat ze zou stoppen met zelfmedelijden en haar tijd zou gebruiken om er alles aan te doen om zich voor te bereiden op de dag dat ze weer zou kunnen lopen. Het alternatief, besloot ze, was een einde maken aan haar leven. En Karen was daar niet klaar voor.

Therapie

Met de hulp van toegewijde fysiotherapeuten die verschillende apparaten gebruikten om de spieren te versterken, bracht Karen elke dag door met passieve activiteiten, vanaf het moment dat ze wakkeer werd tot het moment dat ze ging slapen. Niets kon haar hoop onderdrukken dat de dag zou komen dat ze uit de rolstoel zou komen, zou lopen en zelfs weer zou paardrijden.

Na enkele maanden therapie ging ze de hele wereld over op zoek naar een remedie. Een reeks onsuccesvolle behandelingen in Israël, waarbij geprobeerd werd het zenuwstelsel te stimuleren, leidde haar naar Bangkok voor een baanbrekende operatie aan de wervelkolom. Samen met haar man Amos en toegewijde verzorgster Anna, had Karen hoge verwachtingen. Bij de operatie werd een klein deel van haar wervelkolom verwijderd om plaats te maken voor elektrode-implantaten die hopelijk het zenuwstelsel zouden stimuleren en de hersenen met het onderste deel van haar lichaam zouden verbinden.

Hoewel ze niet onmiddellijk na de operatie kon lopen, zoals ze wel had gehoopt, hebben de implantaten die elektrische ladingen naar haar zenuwstelsel sturen wel veel vooruitgang gebracht. Met aanzienlijke inspanning kan ze het bovenste deel van haar lichaam bewegen en heeft ze zelfs controle over haar rechterarm. Verder heeft ze dagen zonder pijn, wat “uitstekende dagen” zijn. Met veel doorzettingsvermogen, vastberadenheid en de hulp van een loopband heeft ze zelfs haar eerste wankele stappen gezet.

Hoop op herstel

Karens zoektocht naar herstel houdt niet op bij haarzelf. Ze zet zich in zodat het Israëlische ministerie van Volksgezondheid op een dag de behandeling ook voor andere verlamde patienten zal opnemen, zodat die, in tegenstelling tot haarzelf, niet met 100.000 dollar op de proppen hoeven te komen om de behandeling te betalen. Het leven is erg ongemakkelijk in een rolstoel. Maar dat is wat Karen wil. Ze wil er nooit aan wennen. Juist haar ongemak spoort haar aan om weer te gaan lopen.

Volgens Karen is er niets mis met hoop, want het ergste dat er kan gebeuren, is dat je teleurgesteld wordt. Karen, die Hebreeuws als moedertaal heeft, eindigt haar interviews graag door in de camera te kijken en met een brede glimlach in het Engels te verklaren: “to be continued” (wordt vervolgd). En als je naar die vastberaden ogen kijkt, dan is het moeilijk om haar niet te geloven.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda