Sluiten

Zoeken.

De vraag naar voedselpakketten in Oekraïne blijft toenemen

Door Koen Carlier - 

21 februari 2024

IMG_9170

Een wachtrij bij het uitdelen van voedselpakketten in Bela Cherkov.

Nu de oorlog in Oekraïne al bijna twee jaar duurt, groeit de onzekerheid onder de bevolking. Het is één van de redenen waardoor de vraag naar onze voedselpakketten blijft toenemen.

Afgelopen vrijdag heeft de groothandel nog 13.000 kilo aan voedselproducten geleverd, die we hebben verwerkt tot 1300 voedselpakketten. Zo'n 600 daarvan hebben we vandaag al uitgedeeld in Kiev en Tjerkacci.

Doorbraak in Charkov

De enige grote plaats in Oekraïne waar we nog geen voedselpakketten brengen is Charkov, in Oost-Oekraïne. Maar ook daar blijkt een doorbraak aanstaande. Een bevriende organisatie had onlangs een verzoek gekregen, maar hoewel zij wel hulp bieden aan Joden brengen zij geen voedselpakketten rond. Daar hopen we binnenkort 400 arme Joodse gezinnen een dubbele portie te geven! Ook zijn veel Joden gevlucht naar Charkiv, onder andere vanuit Koepjanck, waar het Russische leger nu vlakbij is.

Naar Israël?

Daarnaast vertellen we altijd over de opties om alija te maken naar Israël. We delen de mogelijkheid om vrijblijvend een bezoekje te brengen aan het consulaat van Israël, zodat de papieren alvast in orde gemaakt kunnen worden. Als men vervolgens besluit om naar Israël te gaan, dan kunnen wij een 'all inclusive' trip aanbieden met vervoer, maaltijden en een overnachting in onze schuilplaats vlakbij Kiev voor eerst een bezoek aan de consul en daarna naar de internationale luchthaven van Kishenov in Moldavië.

Bekijk enkele foto's, klik voor een vergroting en gebruik de pijltjes om te navigeren. De tekst gaat verder onder de fotoslider.

Onlangs hebben zich 25 Joodse families uit Odessa al aangemeld om hun papieren in orde te maken. In plaats van dat we deze families naar de Israëlische ambassade in Kiev brengen, zal de consul binnenkort zelf naar Odessa afreizen om de documenten te controleren. Dat is natuurlijk veel prettiger en bespaart ons een hoop kilometers over de slechte Oekraïense wegen.

Odessa en Israël

Trouwens, het moderne Israel is ontstaan in Odessa. Dat zijn niet mijn woorden, maar dit staat letterlijk op een gebouw waar Zeev Jabotinsky, Meir Dizzengoff en anderen hebben vergaderd en veel praktische zaken hebben geregeld en geld hebben ingezameld om grond in wat toentertijd Palestina heette aan te kopen!

Denk ook aan de vele schepen die vanuit Odessa zijn vertrokken naar het beloofde land voor, tijdens en na de Russische revolutie van 1917! En nu, in deze tijd van oorlog en onzekerheid in zowel Oekraïne als Israël, mogen wij iets betekenen voor de Joodse gemeenschappen hier.

Nog ruim 10.000 voedselpakketten nodig

Alleen al in Odessa heeft de synagoge een lijst van ruim 2.000 Joodse ouderen die in aanmerking komen voor een of meerdere voedselpakketten. In groepjes van 50 of meer worden de voedselpakketten afgehaald en daar krijgt iedereen ook praktische informatie als men de consul wil bezoeken!

Binnenkort hopen we ook voedselpakketten te verdelen naar de steden dicht bij het oorlogsfront, nu het nog kan. Denk aan Sumy, Zaporozhe, Kherson, Mykolajev, Kharkiv, Kremenchug, Poltava...

De komende maanden zullen nog ruim 10.000 voedselpakketten nodig zijn!

Helpt u mee nu het nog kan?

1 voedselpakket kost 15 euro. Elk bedrag is welkom.


Doneer een voedselpakket

voor 15 euro

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda