Sluiten

Zoeken.

De toenemende chaos in Syrië

Door Yochanan Visser - 

12 december 2022

F220829OF5111

Patrouilleren langs de grens met Syrië. (Foto: Olivier Fitoussi / Flash90)

Deze analyse gaat over de snel verslechterende situatie in Syrië, waardoor de toenemende chaos nu ook de kans op conflict tussen het Israëlische leger en de door Iran gecontroleerde milities weer toegenomen is, zoals u zult zien.

In de nacht van zaterdag op zondag voerden vier Israëlische gevechtsvliegtuigen een nieuwe aanval uit op doelen in Syrië. Het geluid van de bulderende motoren van de vliegtuigen was duidelijk hoorbaar in het noordoosten van Israël. Een uur later verschenen de eerste berichten over de nieuwe aanval op het mediaforum News Now, dat alle nieuwsrapporten die dagelijks in wereld worden gepubliceerd bijhoudt.

Vreemd genoeg werd de actie van de Israëlische luchtmacht (IAF) in eerste instantie niet gerapporteerd door de Israëlische media. Dit veranderde toen bekend werd dat het Israëlische leger een niet van tevoren aangekondigde oefening aan het houden was in het uiterste noorden van Israël. Deze oefening kreeg de naam “Warme Winter 2” en bracht dertienduizend soldaten op de been, onder hen vijfduizend reservisten. De driedaagse oefening kwam nadat Israël op zaterdag de Libanese regering waarschuwde dat een aanval op de internationale luchthaven van Beiroet dichterbij was gekomen. Er worden namelijk wapens met burgervliegtuigen uit Iran naar Libanon vervoerd. Iran is klaarblijkelijk op zoek naar alternatieve wegen om wapens aan Hezbollah te leveren, nadat de IAF keer op keer deze leveranties via Syrië blokkeerde.

Dreiging van Israëlische interventie

Het werd op zondag ook duidelijk dat de dreiging van een Israëlische interventie in Syrië reëler is geworden. Ten eerste werd duidelijk dat de aanval van de vier IAF F-16 gevechtsvliegtuigen gericht was tegen een radarpost in Tel Qalib, nabij de Al-Suwayda regio. De radar maakte deel uit van luchtdoelbatterijen die bemand worden door Hezbollah-terroristen en door eenheden van het Syrische leger. Al-Suwayda wordt ook wel aangeduid als de Druzische Berg (Har HaDroezi) vanwege het feit dat de bevolking daar overwegend bestaat uit Druzen. Het gebied is de laatste weken het toneel van ernstige onrust, geweld en betogingen tegen het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad. De onrust heeft voornamelijk te maken met de enorme economische crisis in Syrië. De de bevolking lijdt daar aan honger, maar ook aan een chronisch gebrek aan brandstof om de huizen te verwarmen.

Hezbollah probeert misbruik te maken van de onrust in Al-Suwayda en heeft zijn aanwezig in Tel Qalib vergroot, volgens de Bashan Divisie van de IDF die als taak heeft om de grens met Syrië te bewaken. Op zondag werden vanuit IAF-vliegtuigen pamfletten verstrooid waarin in het Arabisch gewaarschuwd werd tegen coöperatie met Hezbollah. In het pamflet werd een hint gegeven dat de IAF verantwoordelijk was geweest voor de nachtelijke aanval op de radars in Tel Qalib. Syrische soldaten werden gewaarschuwd tegen iedere verdere collaboratie met Hezbollah. “De aanwezigheid van Hezbollah in het gebied van Tel Qalib en de collaboratie met hen heeft jullie alleen maar geschaad en heeft jullie vernederd. Jullie betalen er nu de prijs voor,” zei de IDF in het pamflet. “Wanneer jullie ervoor kiezen om de onderdrukker te steunen, zijn jullie voorbestemd om te gaan lijden” waarschuwde het Israëlische leger in hetzelfde pamflet in een verwijzing naar het Assad-regime.

Hezbollah verplaatst wapens en troepen

Dan was er nog een tweede aanwijzing voor de mogelijkheid van een Israëlische interventie in het zuidwesten van Syrië. Eveneens op zondag begon Hezbollah zware wapens en troepen te verplaatsen die de organisatie had gestationeerd in het gebied rond Damascus en vanuit het gebied rond de stad Chalab (Aleppo) in Syrië. De troepen en wapens werden overgebracht naar andere gebieden in zuidwest Syrië, waarschijnlijk dichter bij de grens met Israël. De Israëlische media berichtten vervolgens dat Hezbollah een Israëlische aanval “vreest”. Dit lijkt echter niet te corresponderen met de situatie op de grond. Hezbollah is al tijden bezig om zich voor te bereiden op oorlog met Israël en heeft met hulp van Iran zijn rakettenarsenaal gemoderniseerd. Ook heeft de Libanese terreurorganisatie de elite Radwan-eenheid overgebracht naar de grens met Israël in Zuid-Libanon.

De VN-vredesmacht in Libanon (UNIFIL) heeft over het afgelopen jaar herhaaldelijk gewaarschuwd tegen Hezbollah’s activiteiten in Zuid-Libanon. De internationale vredesmacht zegt te worden geïntimideerd door Hezbollah en voert met moeite nog haar taken uit door de aanwezigheid van de terreurgroep in haar mandaatgebied. Onder VN Veiligheidsraad resolutie 1702 uit 2006, zou Hezbollah zich niet mogen positioneren beneden de Litani rivier in Zuid-Libanon.

Hezbollah leider Hassan Nasrallah bezocht verder twee weken geleden Damascus waar hij gesprekken voerde met Assad. Dergelijke ongebruikelijke bezoeken aan Assad door de Hezbollah-top bleken in het verleden een duidelijke aanwijzing voor een op handen zijnde actie tegen Israël.

Toenemende instabiliteit in Syrië

De situatie in Syrië vormt een ideale voedingsbodem voor de aanwezige terreurorganisaties en is een recept voor meer instabiliteit en geweld. Het regime van Assad controleert officieel slechts iets meer dan zestig procent van het originele grondgebied van voor de burgeroorlog, die in 2011 begon. In het door het regime gecontroleerde gebied is echter sprake van grote wanorde en toenemende onrust. Diverse spelers die in de jaren dat de burgeroorlog in Syrië in volle hevigheid woedde, proberen nu de situatie te gebruiken om hun invloed over Syrië opnieuw te vergroten. Onder hen zijn de Turkse regering die opnieuw bezig is om een invasie in het grensgebied met Syrië voor te bereiden. Het door de overwegend Koerdische Syrian Democratic Forces (SDF) gecontroleerde gebied is al drie keer het toneel geweest van een Turkse invasie. President Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft nu Russische hulp gevraagd voor zijn plannen voor een nieuwe actie tegen de SDF. Op zondag werd door de media in Iran verder gemeld dat het Turkse leger hevige artillerie-beschietingen uitvoerde op posities van de SDF in de provincie Chalab.

Tegelijkertijd is de Islamitische Staatgroep (ISIS of Daesh) bezig om een comeback te maken in Syrië. De brute terreurorganisatie heeft zijn aanvallen in Syrië weer opgevoerd de laatste tijd. Eveneens op zondag werden in een reactie op de toegenomen ISIS-activiteit in Syrië twee leiders van de organisatie geliquideerd door de Amerikaanse luchtmacht.

Het is waarschijnlijk vanwege de verdere verzwakking van de positie van Assad en de chaos in Syrië, dat de kans op een confrontatie tussen de door Iran gecontroleerde milities in het zuiden van Syrië en de IDF ook weer aan het toenemen is.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda