Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De slang

Door Joanne Nihom - 

23 oktober 2020

DSCN4759

Een slang die vast zit op een muizenvanger met lijm.

Tijdens mijn dagelijkse ochtendwandelingen geniet ik steeds weer van de Israëlische flora en fauna. Een verscheidenheid aan trekvogels, zoals kiekendieven en ooievaars. Maar ook ibissen en flamingo’s vullen het luchtruim in grote getale. ‘Laagvliegende’ jakhalzen, wilde zwijnen en ook af en toe een snel passerende slang maken mijn dag nog een beetje mooier.

Slangen in Israël

De afgelopen maanden, waarschijnlijk door de enorme warmte, waren er veel meer slangen in ons dorp dan vorige jaren. Het is altijd oppassen, want sommige soorten zijn heel giftig.

Vanmorgen ontdekte de elektricien van ons dorp in zijn werkplaats een slang die vastgeplakt zat op een muizenvanger met lijm. Een vreselijke manier om muizen te vangen, maar toch worden ze nog steeds gebruikt. Dit keer was het geen muis, maar een slang.

Het bleek geen giftig exemplaar te zijn, eerder het tegenovergestelde. Dit soort slangen jaagt op gevaarlijke soortgenoten en helpt daarmee, waarschijnlijk onbedoeld, de mens.

De afgelopen maanden, waarschijnlijk door de enorme warmte, waren er veel meer slangen in ons dorp dan vorige jaren.

Olijfolie

De slang leefde nog. Hij lag vastgeplakt te kronkelen om het vege slangenlijf te redden. Terwijl een aantal mensen uit ons dorp stond te debatteren hoe het beest te redden, liep er iemand langs die er blijkbaar verstand van had. Hij raadde aan om wat olijfolie op de muizenvanger te doen. Niet te veel, want dan zou de slang verdrinken.

Drie minuten nadat de olijfolie was aangebracht, begon de slang zich langzaam los te trekken. Het lukte hem helemaal vrij te komen en hij verdween spoorslags in de bosjes, terwijl iedereen in stomme verbazing stond te kijken naar dit schouwspel. Waar onze zelf geperste olijfolie al niet goed voor is.

Op de 2e foto zie je dat de slang zich al wat kan bewegen, op de eerste is dat ook al, maar nog niet goed, daar zie je de glinstering van de olie.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda