Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De pracht en de problemen van Galilea

Door Yochanan Visser - 

25 augustus 2023

2021 CVI website (49)

Het noorden van Israël: de groene bergen in het hart van Galilea, de watervallen van Banias, het natuurlijke waterparadijs Tel Dan of het meer van Galilea. Dit zijn slechts enkele van de vele natuurlijke attracties en wonderen die het noorden van Israël biedt. Het gebied is dan ook een trekpleister voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Er is echter ook een ander verhaal te vertellen over het noorden van Israël.

Het toerisme in Israël is nog steeds niet terug op het niveau van voor corona, maar dit geldt niet voor het noorden van het land. Het hoogseizoen ligt nu bij achter ons en er was sprake van een toename aan toeristen die veel overlast bezorgden. Er wordt nu gewerkt aan plaatselijke wetgeving die een eind moet gaan maken aan die overlast.

De overlast die de toeristen veroorzaken is slechts één van de problemen waar het noorden van Israël mee te maken heeft. Die problemen zullen toeristen nauwelijks zien of voelen, maar de situatie in Galilea is zorgwekkend.

Misdaad en maffia

Ten eerste is er het feit dat er vooral dit jaar een sterke toename in de misdaad waarneembaar is in de Arabische sector in het noorden van Israël. Tot nu zijn er in 2023 een recordaantal van 156 Arabieren om het leven gekomen in deze misdaadgolf, de meesten van hen afkomstig uit Noord-Israël. Het gaat hierbij voornamelijk om zogenaamde ‘afrekeningen’ binnen de Arabische maffia, die vooral in Galilea uitermate actief is.

Deze misdadigers zijn ook verantwoordelijk voor de diefstal van landbouwwerktuigen en ander gereedschap, maar ook voor het verdwijnen van vee. In Israël is er daarom een particuliere beveiligingsorganisatie opgericht met de naam HaShomer HaChadsh. Deze organisatie heeft nu 120.000 vrijwilligers, waaronder veel ex-soldaten, die de bezittingen van boeren vooral ’s nachts bewaken.

De Arabische maffia is ook een plaag voor de toeristische bedrijven rond het Meer van Galilea. Eigenaren van jachten en speedboten die hun vaartuigen hebben geparkeerd op speciaal daarvoor bestemde terreinen rond het meer, worden vaak gedwongen om ‘beschermingsgeld’ te betalen aan deze maffia. Wanneer men niet betaalt, loopt men grote kans dat het vaartuig in vlammen opgaat.

Dit gebeurde deze zomer nabij het dorp Migdal vijf kilometer buiten de stad Tiberias. Zeven grote speedboten werden daar in brand gestoken nadat de eigenaren weigerden om beschermingsgeld te betalen. Dezelfde tactieken worden gebruikt om ondernemers te chanteren. De politie is in dit gebied onderbemand en kon tot voor kort weinig doen tegen deze maffia. Er is nu een speciale eenheid opgericht die het probleem beter moet gaan aanpakken.

Demografische problemen

Dan is er de demografische situatie in het noorden van Israël, waar Joden nu een minderheid dreigen te worden. Jonge Joodse Israëli’s zijn het laatste decennium in grote getale verhuisd naar het centrum van Israël. Dit had vooral te maken met het ontbreken van banen en hoger onderwijs en andere vitale voorzieningen.

De stad Karmiel, die speciaal werd opgericht om de Joodse aanwezigheid in het noorden van Israël te versterken, is nu op weg om een gemengde Joods-Arabische stad te worden. Momenteel is tien procent van de bevolking al Arabisch. Men verwacht dat dit aantal zal groeien naar dertig procent in de komende jaren.

Karmiel en de omringende Arabische dorpen zouden een model voor co-existentie hebben moeten zijn, maar de ontwikkelingen in de laatste jaren wijzen in de tegenovergestelde richting. Agressief gedrag op de wegen, fysiek geweld en intimidatie vooral van jonge Joodse vrouwen zijn aan de orde van de dag en niet alleen in Karmiel.

In de buurt van Tiberias is sprake van motorterreur. Arabieren op motoren met afgezaagde uitlaat veroorzaken ’s nachts geluidsoverlast. De sfeer in Galilea is door deze gebeurtenissen duidelijk veranderd en heeft de co-existentie op negatieve wijze beïnvloedt.

Outreach en ontwikkelingsplannen

Er zijn nu diverse, vooral religieuze organisaties actief geworden die de Joodse connectie met Galilea willen versterken onder de Israëlische bevolking. Per slot van rekening zijn twee van de vier heilige Joodse steden gelokaliseerd in het gebied: Tiberias en Tzefat (Safed).

Deze steden waren na de val van Jeruzalem het centrum van het Joodse leven en Thorastudie. Nu worden er groepen opgericht die de nieuwe generatie Joden in Galilea onderwijst in de belangrijkheid van het gebod (mitzvah) Yishoev Eretz Israël, de vestiging in het land Israël.

Deze groepen bestaan uit religieuze en seculiere zionisten, die samen studeren op Bijbelteksten die te maken hebben met het voornoemde gebod. Dit gebod werd door de beroemde rabbijn Maimonides (Rambam) beschouwd als een hoofdgebod. Rambam gaf zelfs toestemming om op Shabbat een koopcontract voor de aankoop van een woning in Israël te sluiten, iets dat verboden is volgens de Joodse wet.

De vorige en huidige Israëlische regeringen hebben verder plannen ontwikkeld om de Joodse aanwezigheid in het noorden van Israël weer te gaan versterken. Er is een groot ontwikkelingsplan voor de Golan Hoogvlakte, het enige gebied in Israël waar geen Arabieren wonen, en voor bestaande dorpen en steden in Galilea.

Er zijn tevens beleidsplannen die een einde moeten maken aan de chaos rond het Meer van Galilea. De stranden die grotendeels in handen waren van particulieren zijn nu onderworpen aan strikte regels over overlast en milieuvervuiling.

Tiberias

Verder wordt in Tiberias eindelijk gewerkt aan renovatie van de boulevards en de bouw van nieuwe hotels. De stad zou potentieel de parel van Israël kunnen zijn. De naam van de stad is afgeleid van het woord Tifferet, hetgeen ‘buitengewoon mooi’ of ‘glorieus’ betekent. Wie de stad bezoekt, ziet echter dat er nog heel wat zal moeten gebeuren om weer inhoud te geven aan zijn naam.

In dit verband zou de gemeente en de burgemeester van Tiberias een voorbeeld kunnen nemen aan Nathanel Elfassi, de burgemeester van het naburige Migdal. In de vijf jaar dat hij nu burgemeester is van het dorp, heeft Elfassi het gezicht van Migdal drastisch gewijzigd.

De burgemeester zorgde eerste voor meer budget door aan te kloppen bij de juiste deuren en begon daarna talloze projecten. Deze projecten hebben de kwaliteit van leven voor de inwoners van Migdal aanzienlijk verbeterd. Een voorbeeld is het ‘computer voor ieder kind’-project dat Elfassi van de grond tilde. In korte tijd werden kinderen die thuis geen computer hadden voorzien van laptops. Een ander voorbeeld waren nieuwe kinderspeelplaatsen en sportvelden.

De burgemeester van Migdal is nu bezig om de overlast die de bijna uitsluitend Israëlische toeristen in het van oudsher zeer toeristische dorp veroorzaken, aan te pakken.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda