Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De ontdekking die de wereld voorgoed veranderde

Door Tal Hartuv - 

3 februari 2023

israel-gc218cb6dc_1920

Qumran, waar Sukenik de rollen vond - Foto door: marijalovricholenda / Pexels

Toen hij begin 20e eeuw vanuit Polen in Eretz Israel aankwam, was Eleazar Sukenik vastbesloten zoveel mogelijk te leren over zijn nieuwe en geliefde vaderland. Dit is het verhaal over zijn vondst die de wereld deed veranderen.

Archeologie

Sukenik schreef zich in aan de Hebreeuwse Universiteit om archeologie te studeren en voorzag in zijn levensonderhoud door als leraar en reisleider te werken. 35 jaar na zijn Alija zouden twee buitengewone gebeurtenissen de geschiedenis voorgoed veranderen. Terwijl de Verenigde Naties voor de oprichting van twee staten stemden in wat toen bekend stond als ‘Brits Mandaat Palestina’, onderzocht archeoloog Sukenik fragmenten van oude Hebreeuwse boekrollen.

De rampen vertellen

De rollen lagen wekenlang op een stoffige plank bij een antiquair. Niemand had interesse in ze getoond totdat professor Eleazar Sukenik ze vond. De rampzalige wereldgebeurtenissen die zich voltrokken, gaven de professor een vermoeden dat de rollen van wereldwijde en historische waarde hadden. Ze waren bij toeval ontdekt door bedoeïense herders in grotten bij de Dode Zee. Omdat ze wisten dat het Joodse volk er belangstelling voor zou hebben, hadden de bedoeïenen de rollen in stukken geknipt zodat ze meer fragmenten met meer winst konden verkopen.

Op zoek naar meer

Sudenik identificeerde dezelfde Hebreeuwse stijl als de Bijbel, maar herkende hun bron niet. Eén fragment bevatte woorden van dankzegging die leken op de Psalmen. Het andere bevatte een angstaanjagende beschrijving van een eindtijdoorlog tussen de Zonen van het Licht en de Zonen van de Duisternis. Met een vooruitziende blik op de toekomst ging Sudenik driftig op zoek naar nog drie rollen.

Voor de christelijke wereld haalden de Dode Zeerollen Jezus van Nazareth uit het traditionele christendom en verankerden hem in het hart van een Joodse samenleving.

Zonen van het Licht

De Holocaust had twee op de drie Europese Joden uitgeroeid en nu stonden de Arabieren voor de deur van Israël om het af te maken. Meer dan de helft van de strijders in Israëls Onafhankelijkheidsoorlog waren overlevenden van de Holocaust. Jeruzalem werd nu belegerd. Sukenik werkte dag en nacht om de rollen te ontcijferen onder het artillerievuur van de vijand.

Voor Sukenik liepen de huidige gebeurtenissen parallel met die uit het verre verleden. 1948 was ook een oorlog tussen de Zonen van het Licht en de Zonen van de Duisternis. Maar in tegenstelling tot de gebeurtenissen in de eerste eeuw, waren het deze keer de Zonen van het Licht die wonnen.

Jezus verankerd in de Joodse samenleving

Na de bloedige Onafhankelijkheidsoorlog bracht de professor honderden andere fragmenten mee. Al snel werden deze bekend als de Dode Zeerollen. Zij waren maar liefst duizend jaar ouder dan ‘s werelds oudste bewaard gebleven Bijbelse manuscript, en bevestigden de oorspronkelijke Bijbelse tekst door de trouwe overdracht van elke letter door Joodse schriftgeleerden in de loop van duizenden jaren te bewijzen. Voor de christelijke wereld haalden de Dode Zeerollen Jezus van Nazareth uit het traditionele christendom en verankerden hem in het hart van een Joodse samenleving.

Abonneer gratis

op ons YouTube-kanaal

Dezelfde Bijbel

De ontdekking bewees vooral dat de Bijbel die in de moderne tijd werd gelezen dezelfde was als altijd. Het wetenschappelijke werk van Sukenik werd verricht tijdens de debatten van de Verenigde Naties over de verdeling van Eretz Israël, waarbij het Joodse volk een eigen staat kreeg, en tijdens de hele strijd voor Joodse onafhankelijkheid.

Dankzij professor Sukenik, de ontdekking van de rollen en ironisch genoeg de Verenigde Naties, vielen deze twee gebeurtenissen samen waardoor de wereld voorgoed veranderde.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda