Sluiten

Zoeken.

De onmogelijke voorwaarden voor nieuwe vredesbesprekingen

Door Yochanan Visser - 

26 juli 2021

F210525STR05 (1)

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Tony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens een ontmoeting in mei dit jaar. Foto: Flash90

De Amerikaanse regering van president Joe Biden probeert het vastgelopen vredesproces tussen Israёl en de Palestijnse Autoriteit weer vlot te trekken. Biden lijkt echter dezelfde fouten te maken die sinds de ondertekening van de Oslo Akkoorden in 1993 en 1995 deze bemiddelingspogingen hebben gekenmerkt.

Ruim een week nadat de Palestijnse Autoriteit (PA) de Amerikaanse regering van president Joe Biden een waslijst met voorwaarden voor nieuwe vredesbesprekingen met Israёl gaf, lijkt het erop dat de Verenigde Staten één van deze voorwaarden heeft geaccepteerd.

Bouwstop in Judea en Samaria

Op woensdag 21 juli werd bekend dat de Amerikanen van Israёl verlangen dat het alle bouwactiviteiten in de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria stopzet. De Israёlische regering van premier Naftali Bennett scheen te hebben toegegeven aan deze eis. Bennett gaf opdracht aan het comité van het civiele bestuur van het Israёlische leger (IDF), dat zich bezig houdt met bestemmingsplannen in Samaria en Judea, om voorlopig geen vergaderingen meer te houden.

Dit betekent dat plannen voor nieuwbouw in de Joodse gemeenschappen in deze gebieden geen progressie kunnen boeken en dat er nu sprake is van een de facto bouwstop in Judea en Samaria. Dit gebeurde eerder tijdens het bewind van ex-president Barack Obama die tegen de Israёlische aanwezigheid in Judea en Samaria was omdat het volgens hem de oprichting van een Palestijnse staat tegenhield. Obama zag de Joodse gemeenschappen in het in 1967 door Israёl op Jordaniё veroverde gebied als illegaal. In feite heeft Israёl echter altijd de beste claim op deze gebieden gehad omdat Jordaniё zelf een illegale bezetter was van Judea, Samaria en oost Jeruzalem en de Palestijnse Arabieren nooit een eigen staat hadden.

Biden, die vice-president was onder Obama, lijkt nu dezelfde weg te zijn ingeslagen om de al jaren vastgelopen vredesbesprekingen weer op gang te brengen. De Amerikaanse president houdt er echter geen rekening mee dat Israëls politieke leiders van rechts tot het centrum vinden dat nieuwe vredesbesprekingen met de PA zinloos zijn zolang Mahmoud Abbas de leider is van de Palestijnse Autoriteit.

Dit heeft vooral te maken met Abbas’ koppige weigering om concessies te doen en zijn onhaalbare eisen aan het adres van Israёl.

De PA stelt onhaalbare voorwaarden aan hervatting vredesproces

Meer dan een week geleden berichtte het Israëlische TV Kanaal 12 dat de leiding van de PA een waslijst met voorwaarden voor het hernieuwen van vredesonderhandelingen met Israël had opgesteld. De lijst werd vorige week aan de Biden regering in de VS gepresenteerd en volgens Kanaal 12 ontving de Israëlische premier Naftali Bennett ook een kopie van de lijst.

Volgens het Israёlische TV station eist de PA dat Israël het Oriënthuis in Arabisch Jeruzalem heropent. Deze villa werd ooit door de PA gebruikt voor politieke doeleinden, iets wat verboden was onder de Oslo akkoorden. Het Oriënthuis werd in 2001 door de Israëlische politie gesloten tijdens het eerste jaar van de Tweede Intifada nadat de PA het als hoofdkwartier begon te gebruiken en van daaruit terreuraanslagen tegen Israёl organiseerde.

Een andere eis van de PA is het herstellen van de status-quo op de Tempelberg. Israël zou ook de activiteiten van haar politie in de buurt van de El-Aksa moskee moeten verminderen en het aantal Joden dat de Tempelberg bezoekt moeten reduceren.

De PA eist bovendien dat Israël stopt met de uitzetting van Arabieren uit hun huizen in Jeruzalem. Dit was duidelijk een verwijzing naar een recent gerechtelijk bevel dat de uitzetting van Arabische krakers in de wijk Shimon HaTzadik, of Sheikh Jarrah in het Arabisch jargon, in de buurt van de oude stad van Jeruzalem mogelijk maakte.

De PA eist ook een totale stop van de bouw in ‘nederzettingen’ en op Joodse bouwprojecten in wat gewoonlijk 'Oost Jeruzalem' wordt genoemd (in feite wonen de meeste Arabieren in het noorden van Jeruzalem).

Dit zijn niet alle eisen die de PA opsomde. Israël moet Palestijnse Arabieren ook het land binnenlaten om zich te herenigen met hun Israëlisch Arabische families. Bovendien moet Israël meer werkvergunningen afgeven voor Palestijnse arbeiders en in beslag genomen wapens van de Palestijnse veiligheidstroepen teruggeven aan de PA.

Bekijk onze

publicaties

Israëlische voorwaarden

Het was direct duidelijk dat een grote meerderheid binnen de Israëlische regering nooit akkoord zou gaan met deze Palestijnse eisen en dat het hernieuwde ‘vredesproces’ in feite een doodgeboren kind zou worden.

Om duidelijkheid te scheppen over het door de regering Biden gewenste hernieuwde vredesproces, kwamen de twee belangrijkste Israëlische ministers woensdag met hun eigen voorwaarden voor het eventueel herstarten van vredesonderhandelingen met de Palestijnse Arabieren. Het was geen waslijst zoals de PA die produceerde maar een korte samenvatting van de hoofdpunten die Israël eist voor een vruchtbare uitkomst van de onderhandelingen met het Palestijnse leiderschap over eventuele vrede.

Vicepremier Yair Lapid, die ook de Buitenlandse Zaken portefeuille heeft, zei tijdens een bezoek aan de Europese Unie in Brussel dat een “toekomstige Palestijnse staat een democratie moet zijn die vrede nastreeft met Israёl”. Premier Bennett was het met Lapid eens en voegde er het volgende aan toe: “zelfbeschikking hangt ook af van democratie, zodat het volk kan bepalen wat het wil. Bijna geen van onze buren heeft zo’n democratie.

Bennett is geen voorstander van een Palestijnse staat en gebruikte daarom de term “zelfbeschikking”.

Vicepremier Yair Lapid zei tijdens een bezoek aan de Europese Unie in Brussel dat een “toekomstige Palestijnse staat een democratie moet zijn die vrede nastreeft met Israёl”.

Bennett en Lapid's opvatting werd eerder gedeeld door Amerikaanse presidenten

De opvatting van Lapid en Bennett dat de Palestijnen eerst een democratie moeten hebben die vrede met Israël nastreeft, willen ze een eigen staat of volledige zelfbeschikking krijgen, werd eerder gedeeld door de Amerikaanse presidenten George W. Bush en Donald J. Trump.

Hier is wat Bush zei op 30 april 2003:

“Een twee staten oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict zal alleen worden bereikt door een einde te maken aan geweld en terrorisme, wanneer het Palestijnse volk een leiderschap heeft dat resoluut optreedt tegen terreur en bereid en in staat is om een praktiserende democratie op te bouwen die gebaseerd is op tolerantie en vrijheid en door de bereidheid van Israël om te doen wat nodig is voor de oprichting van een democratische Palestijnse staat”.

President Trump had in 2020 de volgende paragraaf opgenomen in zijn vredesplan dat nu van tafel is:

“De Palestijnen zullen een bestuurssysteem moeten invoeren met een grondwet of een ander systeem voor het vestigen van een rechtsstaat die voorziet in persvrijheid, vrije en eerlijke verkiezingen, eerbiediging van de mensenrechten voor zijn burgers, bescherming van godsdienstvrijheid en voor religieuze minderheden en respect voor hun geloof. Verder uniforme en eerlijke handhaving van de wet en contractuele rechten, een eerlijk proces volgens de wet, en een onafhankelijke rechterlijke macht met passende juridische bevoegdheden en die straf vaststelt voor overtredingen van de wet”.

Trump’s team voor een nieuwe benadering van het vredesproces nam verder de volgende paragraaf op in het vredesplan: “de Palestijnen zullen alle programma's beëindigen, met inbegrip van leerplannen en schoolboeken, die dienen om haat of vijandschap tegen hun buren aan te wakkeren of te bevorderen, of die criminele of gewelddadige activiteiten compenseren of aanmoedigen”.

PA euforisch over Biden's aanpak

De PA wees Trump’s plan vierkant af toen het werd gepubliceerd en is nu euforisch over Biden’s (aloude) benadering van het conflict met Israёl. De Amerikaanse president heeft de financiële hulp aan de PA en UNRWA, de VN organisatie die de Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen helpt, weer hervat en heeft een Palestijnse Amerikaan benoemd tot zijn afgezant voor ‘Palestina’ en Israël.

Deze afgezant, Hadi Amr, is tevens plaatsvervangend staatssecretaris Buitenlandse Zaken en heeft de portefeuille van Israёlische en Palestijnse Zaken. Zijn benoeming wekte argwaan op in Israёl omdat Amr altijd zeer goede banden onderhield met de Palestijnse politieke groeperingen en bekend stond om zijn anti-Israёlische houding.

Het lijkt er nu dan ook op dat de nieuwe Amerikaanse pogingen om het vredesproces vlot te trekken, gedoemd zijn om te mislukken.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda