Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De noodzaak van Joodse zelfverdediging

Door Tal Hartuv - 

6 januari 2022

imi lichtenveld krav maga

Imi Lichtenfeld, de grondlegger van Krav Maga.

Toen Hitler aan de macht kwam, werden Joden het doelwit van antisemitische aanvallen in heel Centraal- en Oost-Europa. Diep in het hart van Slowakije besloot Imi Lichtenfeld, de 25-jarige nationaal kampioen worstelen en boksen, er iets aan te doen.

Antisemitisme

Imi vormde een groep met andere Joodse boksers en worstelaars met de bedoeling zijn mede-Joden te beschermen tegen antisemieten. Door tegen het tuig in de steegjes van Slowakije te vechten, leerde Imi het op de harde manier. Hij ontdekte dat de regels van sport niet gelden in echte levensbedreigende situaties. Worstelen en boksen waren niet genoeg. Hij moest zijn kennis combineren en een betere vorm van zelfverdediging ontwikkelen. Natuurlijke bewegingen, onmiddellijke en beslissende tegenaanvallen, nooit twee handen gebruiken in dezelfde verdedigingsbeweging en niet gewond raken tijdens het vechten, moesten het fundament vormen. Al deze vaardigheden waren de basisprincipes van wat het legendarische Krav Maga zou worden.

Na het uitbreken van de oorlog slaagde Imi erin om op een oud schip te komen en naar Eretz Israël te varen, dat toen onder de controle van de Britten stond. De leiders van de Haganah, de clandestiene Joodse paramilitaire macht en de voorloper van de IDF, waren verbaasd over zijn man-tegen-man gevechten. De Haganah-commandanten bewonderden zijn fysieke conditie, worstelvaardigheden en zijn gebruik van het mes en namen Imi in dienst om Joodse rekruten te trainen. Maar daar bleef het niet bij. Zelfs de top elite officieren van de Haganah, Palmach en de politiemacht moesten door Imi worden opgeleid, zodat zij hun nieuwverworven vaardigheden konden gebruiken tegen de Britten en de Arabieren.

Krav Maga in het leger

Met de geboorte van de staat Israël in 1948 viel de Haganah uiteen en werd de IDF gevormd. Het leger richtte onmiddellijk hun School voor Gevechtsfitness op en benoemde Imi tot hoofdinstructeur voor fysieke fitness en Krav Maga. Imi wist dat wat succesvol was met soldaten, ook succesvol kon zijn voor burgers. Hij was ervan overtuigd dat hij iedereen kon trainen om hun leven te redden met minimale schade, ongeacht iemands leeftijd, geslacht, fysieke fitheid of vechtervaring.

Imi wist dat wat succesvol was met soldaten, ook succesvol kon zijn voor burgers.

Zo begon hij technieken te perfectioneren. Hij ontwikkelde manieren om de kracht van de aanvaller te heroriënteren en tegen hem te gebruiken. Een beetje gezond verstand was het volgende ingrediënt. Imi redeneerde dat elk van onze gewrichten is ontworpen om in een bepaalde richting te buigen, dus door het in de andere richting te forceren, kan het de aanvaller veel pijn doen.

Binnen de kortste keren sloeg Krav Maga aan als een lopend vuurtje. In Israël is het de populairste vorm van militaire en civiele zelfverdediging. Maar in tegenstelling tot de rest van de wereld, is het in Israël geen sport. Hoewel een vechter op verschillende niveaus kan worden gerangschikt en verschillende kleuren banden kan ontvangen, heeft Krav Maga geen sportfederatie of officiële uniformen. Er zijn ook geen regels. Dit alles komt doordat de Israëli's weten dat zelfverdediging niet zomaar iets ‘cools’ is om te doen. Voor het Joodse volk was zelfverdediging een zaak van leven en dood, en dat zal altijd zo blijven.

Bekijk ook deze leuke video over Krav Maga!

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda