Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De nasleep van de IDF operatie in Jenin

Door Yochanan Visser - 

7 juli 2023

De nasleep van de IDF operatie in Jenin

Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90

De IDF operatie in Jenin is voorlopig voorbij en de discussie over deze meest uitgebreide actie in jaren tegen het terreurbroeinest is nu losgebarsten.

In Israël is verontwaardiging ontstaan over het feit dat anti-regeringsprotesten, inclusief een poging om de luchthaven Ben Goerion af te sluiten, gewoon doorgingen tijdens de IDF operatie in Jenin. Terwijl de oppositieleiders zich achter de regering schaarden over het gevoerde beleid tegen de terroristen in Jenin, verschuilden de leiders van de protestbeweging zich achter een goedkoop excuus. Het proces dat tot hervormingen in het justitiële systeem was ook niet stopgezet, argumenteerde men.

Het was een nieuw teken dat er iets fundamenteel is veranderd in de Israëlische maatschappij. In tijden van oorlog en terreurgolven werden voorheen alle onderlinge geschillen opzij gezet en ging men als één man achter het leger staan. Dit is blijkbaar niet langer het geval.

Meer operaties

De top van het militaire apparaat in Israël, inclusief Yoav Galant, minister van Defensie, waarschuwde ondertussen dat er meer acties zoals in Jenin op komst zijn. Galant zei dat vanwege het feit dat ongeveer de helft van de 300 terroristen in Jenin was gevlucht tijdens operatie Bayit VaGan, waardoor er in de nabije toekomst meer IDF operaties noodzakelijk zouden zijn in Jenin en andere Palestijnse steden.

Premier Benjamin Netanyahu uitte een soortgelijke waarschuwing, toen hij zei dat “wanneer Jenin doorgaat met de terreur wij ook zullen terugkeren. Dat zal sneller gebeuren en met nog meer militaire macht dan mensen zich kunnen voorstellen”.

Luchtmacht

Galant benadrukte dat hij altijd al had gepleit voor het inzetten van de luchtmacht tegen de terroristen in Jenin. Door gebruik te maken van de luchtmacht, en dan met name van aanvalsdrones, was het aantal burgerslachtoffers nul, zei Galant.

Israël zorgde er tijdens de operatie voor dat Palestijnse arbeiders uit Jenin gewoon naar hun werk konden gaan in Israël. Er werd tevens geen uitgaansverbod afgekondigd. Dit alles zorgde ervoor dat de dagelijkse routine in Jenin grotendeels kon doorgaan. IDF woordvoerders wezen verder op het feit dat slechts een klein gedeelte van de huizen en infrastructuur in Jenin was beschadigd tijdens de twee dagen dat de operatie duurde.

BBC gaat over de schreef

Het kon blijkbaar geen indruk maken op de buitenlandse media en op de Verenigde Naties, zoals gewoonlijk. Het beste voorbeeld van de bevooroordeeldheid tegen Israël werd weer eens geleverd door de BBC in het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens een interview met Naftali Bennett, de voormalige premier van Israël, ging BBC presentator Anajana Gadgil zo ver dat ze suggereerde dat IDF soldaten Jenin waren binnengetrokken om kinderen te doden. Dit schoot Bennett duidelijk in het verkeerde keelgat en hij vroeg de BBC journalist hoe zij zou reageren wanneer haar kinderen te maken zouden krijgen met terreur. Ook vroeg Bennett zich af wat de Engelse regering zou doen wanneer in een stad ongeveer vijftig kilometer van London terroristen aanslagen begonnen uit te voeren op burgers in Engeland.

Gadgil verwees Bennett echter herhaaldelijk naar VN onderzoekers die hadden ’vastgesteld’ dat er kinderen waren gedood door de IDF. Bennett bracht daarop naar voren dat de jeugdige Palestijnse Arabieren die waren gedood tijdens de IDF operatie in Jenin terroristen waren.

Kindterroristen

Voordat we nu ingaan op wat de VN reactie was, zou u eens goed moeten kijken naar deze foto van één van de jeugdige terroristen die Gadgil ‘kinderen’ noemde.

We zien hier één van de terroristen die werden gedood in Jenin afgelopen maandag, de 16-jarige Nur al-Din al-Ghoul. Op de foto is duidelijk te zien dat de tiener een Kalashnikov geweer in zijn handen houdt. Hij is verder gekleed in een gestolen uniform van de Magal eenheid van de IDF. Het Magal logo is duidelijk zichtbaar op de foto. Onder het logo van Magal staat het woord cursus. De IDF geeft deze basiscursus in het gebruik van geweren aan laaggeplaatste officieren die meestal op kantoor werken.

blob

De 16-jarige Nur al-Din al-Ghoul, een van de terroristen die gedood werd in Jenin.

Oorlogsmisdaden?

De Verenigde Naties hielden ondertussen hun reputatie van ongefundeerde en leugenachtige verklaringen over Israëls behandeling van de Palestijnse kwestie hoog.

Twee VN ‘experts’ kwamen tot de conclusie dat Israëls acties in Jenin een oorlogsmisdaad zou kunnen zijn. Het betreft Francesca Albanese, die rapporteert over de Palestijnse mensenrechten in “bezette Palestijnse gebieden” en Paula Betancur, de speciale VN rapporteur over de mensenrechten van vluchtelingen. In hun voorlopige conclusies uitten de VN ‘experts’ vooral hun zorg over “het gebruik van drones tegen een burgerpopulatie” en hadden het over het “collectief straffen” van de Palestijnse bevolking.

“De Palestijnse burgers zijn beschermde personen onder de internationale wet”, zeiden de VN rapporteurs. Vanwege deze status moeten “de mensenrechten van deze personen worden gegarandeerd, inclusief de aanname dat zij onschuldig zijn”, schreven Albanese en Betancur. Zij riepen de VN op om Israël verantwoordelijk te houden voor “de illegale bezetting en de gewelddadige acties die voortzetting van deze bezetting mogelijk maken”.

Laten we nu eens kijken wat het internationale recht zegt over de jeugdige terroristen die in Jenin door de IDF werden gedood. Volgens de internationale wetgeving op het gebied van oorlogsvoering zijn niet volwassenen die deel nemen aan gewapende strijd een legitiem doelwit voor ieder officieel leger ter wereld. Het maakt niet uit of zijn mannelijk of vrouwelijk zijn of dat zijn onder druk werden gerekruteerd. Het blijven legitieme doelwitten. Uit de foto’s van de jeugdige terroristen die werden gedood, blijkt duidelijk dat zij deelnamen aan gewapende strijd. De bewering van de VN rapporteurs dat hun onschuld moet worden aangenomen, wordt hierdoor een farce.

Drones

Dan iets over de drones die de IDF inzette bij de operatie in Jenin. Ten eerste bleek uit de gegevens die de IDF publiceerde dat er tijdens de hele operatie geen burgerslachtoffers vielen te betreuren. Dit was voornamelijk het resultaat van het gebruik van drones. De operators van deze onbemande vliegtuigen zijn gebonden aan strikte regels die door juristen worden bewaakt binnen de IDF. Wanneer zich op het moment dat de drone zou aanvallen een burger zich bevindt in het gebied van het doel, dan wordt de aanval afgelast. Het gebruik van drones voorkomt dus juist burgerslachtoffers, zoals ook bleek uit de gegevens over de twaalf doden aan Palestijnse kant.

Ten tweede zijn de drones die de IDF gebruikt precisiewapens, die in staat zijn om doelen te vernietigen zonder dat er schade wordt aangericht aan omliggende gebouwen of zelfs aan appartementen in het zelfde gebouw waar het doelwit zich bevindt.

Uit de hele IDF actie bleek dat Israël niet opnieuw, zoals bij de eerdere inval in het vluchtelingenkamp in Jenin in 2002, wilde worden beschuldigd van “collectieve straf” voor de Palestijnse bevolking daar. Het gebruik van de drones maakte dit duidelijk en ook het ontbreken van een uitgaansverbod. Anno 2023 gebruikt het Israëlische leger verder in toenemende mate precisiewapens en beschikt nu over zeer hoogwaardige inlichtingen. Dit zijn de voornaamste oorzaken voor het ontbreken van burgerslachtoffers nu.

De Secretaris-Generaal van de VN, Antonio Guterres, voegde zich ook bij het koor van criticasters. Hij beschuldigde Israël van het gebruik van grof geweld tegen een burgerbevolking. Het bovenstaande laat echter zien dat de VN top diplomaat of slecht is geïnformeerd of de leugens gelooft die VN-instituten verspreiden.

Geen steun

In Jenin is ondertussen met woede gereageerd op het uitblijven van steun door Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza. Naar verluidt, stuurden Hamas-leden in Jenin een brief naar het leiderschap in Gaza, waarin zij aankondigden om uit de terreurbeweging te stappen.

De enige reactie uit Gaza was het afvuren van 5 raketten na afloop van de IDF operatie in Jenin. Dit werd op donderdag gevolgd door raketvuur vanuit Libanon. De twee raketten ontploften echter aan de Libanese kant van de grens met Israël. De IDF reageerde met een artilleriebeschieting op velden nabij het dorp Khajar in Zuid-Libanon. Het werd hiermee duidelijk dat de uitputtingsoorlog die Iran en zijn satelliet milities tegen Israël voeren, gewoon doorgaat.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda