Sluiten

Zoeken.

De man die zijn leven op het spel zette voor vrede

Door Tal Hartuv - 

30 november 2020

2020 Website CVI (18)

Abie Nathan, vredesactivist

Door politiek links werd Abie Nathan verdedigd als een man van vrede. Door politiek rechts werd hij als ‘een beetje een rare’ beschouwd. Wie of wat hij ook werkelijk was, Abie Nathan leefde zijn leven toegewijd aan zijn overtuigingen.

Abie Nathan

Abie werd in 1927 in een Joodse familie in Perzië geboren. Toen Israëls onafhankelijkheidsoorlog uitbrak, kwam hij naar het Britse Mandaat Palestina om zich vrijwillig aan te melden om vliegtuigen te vliegen. Na de overwinning van het Joodse volk en de oprichting van de nieuwe staat maakte Nathan een impactvolle carrièreswitch. Hij ging niet verder als commercieel piloot voor El Al, maar richtte een nieuw Californisch restaurant op in het hart van Tel Aviv. Het serveren van een nieuwe, Amerikaanse keuken (die in die dagen zeldzaam was) maakte hem erg populair en bracht hem financieel succes. Na een dag hard werken boven een heet fornuis, sprong Nathan soms in zijn privévliegtuig om naar een willekeurige locatie in de wereld te vliegen.

Toen in 1965 de Israëlische verkiezingen naderden, hoorde hij de frustraties van klanten over het gebrek aan diplomatieke vooruitgang tussen Israël en haar aangrenzende Arabische landen. Abie merkte op dat wanneer de Arabieren weigerden Israël tegemoet te komen, Israël hen tegemoet zou moeten gaan. Hij had niet kunnen weten dat deze zin een van de meest gewaagde escapades in de korte geschiedenis van Israël zou worden.

Abie merkte op dat wanneer de Arabieren weigerden Israël tegemoet te komen, Israël hen tegemoet zou moeten gaan.

Vrede tussen Israël en Arabieren

Abie Nathan negeerde de oorlogszuchtige retoriek van Gamal Abdel Nasser, de Egyptische president, en besloot de rest van zijn leven te wijden aan het creëren van vrede tussen Israël en de Arabieren.

Hij verklaarde dat wanneer hij honderdduizend handtekeningen voor een petitie zou krijgen, hij persoonlijk zijn vliegtuig naar Egypte zou vliegen om een ontmoeting met Nasser te eisen. Zijn campagne veroorzaakte zoveel opschudding dat het zelfs de oren van het Egyptische regime wist te bereiken. Nasser was niet onder de indruk. Hij beval zijn leger om het Israëlische vliegtuig neer te schieten als het de grens over zou gaan.

Ook veel Israëli's waren niet onder de indruk. Sommige mensen boycotten zijn restaurant, hoewel ze het niet konden laten om een blik te werpen op zijn verderop geparkeerde vliegtuig, waar hij de naam ‘Peace 1’ in het Engels, Hebreeuws en Arabisch op had geschilderd. Weinigen namen hem serieus. Op de gekozen datum, 28 februari 1966, kwam er maar één fotograaf opdagen. Pas nadat Abie Nathan was vertrokken, realiseerden de mensen zich dat hij echt meende wat hij zei!

Bezoek onze

tentoonstelling

Vlucht naar Egypte

Hij bereikte Port Said en omdat hij niet veel brandstof meer had, besloot hij op het plaatselijke Egyptische vliegveld te landen. Met grote moeite overtuigde hij de verbijsterde Egyptische luchtverkeersleiders ervan dat hij uit Tel Aviv was gekomen. Ze hadden tenminste niet gehoord van de Jood die Nasser wilde ontmoeten. De gouverneur van de stad, die er wel voor was gewaarschuwd, vertelde Abie dat ze zijn vliegtuig zouden bijtanken en hem dan terug naar Israël zouden sturen. Hoe voegde eraan toe dat hij zou moeten ontkennen dat hij ooit in Egypte was geweest. Ook zei hij er heel doordacht bij dat dit Nathan zou helpen om problemen in Israël te vermijden.

Maar Abie gaf niet op. Hij probeerde tijd te winnen door te zeggen dat hij honger had en dat het te laat op de dag was om terug naar Israël te vliegen. In de verkeerstoren speelde hij zelfs een kaartspel met de verveelde Egyptenaren die op nadere orders wachtten. Met al hun geld dat hij won, reden hij en de stadsbestuurder de stad in om een pyjama te kopen zodat Abie de nacht in Egypte kon doorbrengen!

De volgende morgen vloog hij terug naar Tel Aviv waar menigten hem met liedjes begroetten en hun held met champagne bespoten. Hij werd maar een paar uur vastgehouden en op borgtocht vrijgelaten.

Maar door zijn pure vastberadenheid en onvermogen om iets als onmogelijk te beschouwen, was Abie Nathan een lichtend voorbeeld van iemand die al zijn tijd en energie investeerde om vrede te bereiken.

Investeren

Jaren later zette Abie een radiostation op op een schip dat hij met behulp van John Lennon gekocht had. Hij noemde het schip ‘The Voice of Peace’ en zond westerse muziek uit buiten de territoriale wateren van Israël. Na de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993 was Abie ervan overtuigd dat hij een stap in de richting van vrede tussen de Arabieren en Joden had gezet. Hij besloot daarom het schip tot zinken te brengen.

Achteraf gezien is iedereen wijzer, en het Palestijnse geweld dat volgde op de akkoorden was iets dat hij niet had kunnen voorzien. Maar door zijn pure vastberadenheid en onvermogen om iets als onmogelijk te beschouwen, was Abie Nathan een lichtend voorbeeld van iemand die al zijn tijd en energie investeerde om vrede te bereiken.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda