Sluiten

Zoeken.

De kolonel die moeder is van drie kinderen

Door Tal Hartuv - 

7 maart 2023

downloaden

Foto: Tobias Schreiner

Omdat toerisme een van Israëls belangrijkste industrieën is, is het belangrijk dat reisleiders op de hoogte blijven van maatschappelijke veranderingen en nieuwe ontdekkingen.

Een uitverkochte lezing

Om op de hoogte te blijven van recent ontdekte archeologische schatten, culturele innovaties en verschuivingen in het regionale conflict, zijn reisleiders verplicht jaarlijkse bijscholingscursussen te volgen. Er worden tal van lezingen aangeboden, maar één lezing is al ongeveer uitverkocht voordat ze volledig aangekondigd is, namelijk Miri Eisin’s lezing over geopolitiek.

Kolonel

Eisin, die als kind uit Amerika emigreerde, heeft jarenlang in het leger gediend en is opgeklommen tot de rang van kolonel, waarmee ze behoort tot de slechts twee procent vrouwen die ooit kolonel zijn geworden in de Israëlische strijdkrachten. In zoverre staat zij zelfs boven haar man, die ook carrière in het leger heeft gemaakt.

Adviseur voor buitenlandse media

De nu uit het leger gepensioneerde, goed opgeleide en ervaren militaire vrouw is bekend in alle sectoren van de Israëlische samenleving. Ze werd voor het eerst een bekend gezicht in Israëlische huiskamers in 2006, toen Israël midden in de Tweede Libanonoorlog zat en onder grote druk van de internationale media stond. De getrouwde moeder van drie kinderen nam de uitdaging aan en werd benoemd tot de nieuwe adviseur voor buitenlandse media van de premier.

Expertise

Haar expertise op het gebied van inlichtingen kwam het land goed van pas bij haar vele televisieoptredens op internationale vijandige mediakanalen. Met haar specialisatie in inlichtingen, militaire dienst en vlekkeloos Engels, won zij aan geloofwaardigheid in het buitenland terwijl zij de weinig benijdenswaardige taak vervulde Israël te verdedigen tijdens de Intifada, de hoorzittingen in Den Haag en de Tweede Libanonoorlog.

Geheim teken

Tijdens die oorlog moest Eisin haar man en drie kleine kinderen achterlaten en vijf dagen per week in het noorden bij de Libanese grens doorbrengen. In haar tas droeg ze altijd een foto van haar kinderen mee, niet wetende of ze hen ooit weer zou zien. Het was een aangrijpende tijd voor Miri. Niet alleen zagen haar kinderen haar dagenlang en wekenlang niet, telkens als zij op televisie was, omhelsde haar tweejarige het televisiescherm en huilde om zijn mama. De middelste dochter vond het ook moeilijk. Als ze haar moeder op televisie zag, huilde ze omdat haar mama niet lachte. Miri bedacht een plan. Ze beloofde op TV haar vinger bij haar kin te houden als geheim teken voor haar dochter dat haar moeder echt in orde was.

Geen slaap meer

Nadat de oorlog was afgelopen, ging Miri eindelijk terug naar huis om bij haar geliefde kinderen te zijn. Maar die weken bij de Libanese grens hadden een diepgaand effect op haar gehad. Het gekrijs van de Katyusha-raketten en het gejammer van de sirenes beroofden haar van toekomstige rustige nachten. Het duurde lang voor de kolonel tot rust kwam en gewoon kon doorslapen.

Zionist

Miri Eisin mag haar legerdagen dan wel achter zich hebben gelaten, ze is als een van Israëls meest geliefde publieke woordvoerders nog steeds veelgevraagd, of het nu voor de Israëlische media, als docent aan het gewaardeerde Internationale Instituut voor Terrorismebestrijding, of het Israëlische Ministerie van Toerisme is. En niet meer dan nu, nu Israël interne strijd ondergaat. Eisin, een gepassioneerde zionist, is een zeldzame stem van de rede in een gepassioneerd en verhit debat over de hervorming van het gerechtelijk apparaat en is er vast van overtuigd dat Israël niet alleen Joods of een democratie kan zijn, maar beide moet zijn.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda