Sluiten

Zoeken.

De kleine menora

Door Marianne Glashouwer - 

23 juni 2022

pexels-ksenia-chernaya-3730953

In mijn werkkamer staat een menora. Hij is maar klein: 14 cm hoog en 14 cm breed. Ik vind hem heel bijzonder, want hij is zilverkleurig met gekleurde uiteinden waar de kaarsen in geplaatst worden. Blauw, oranje, zilver, geel, roze, donkerblauw en rood, zeven kleuren. Iedere keer als ik ernaar kijk, geniet ik ervan.

De menora is het beeld van Gods aanwezigheid, vroeger in de tempel en tegenwoordig in de synagoge. De gouden kandelaar in de tempel was gegoten uit een stuk goud, met zeven armen die gevuld waren met olie. Olie, het beeld van de Heilige Geest. Zo bijzonder is de menora, ook al is hij maar klein.

Rome

Deze menora kreeg ik cadeau van een kleine, evangelische gemeente in Rome. Mijn man en ik waren enkele maanden geleden in Italië, waar hij spreekbeurten vervulde over Israël. Hoe God trouw is aan Zijn volk Israël, en ook hoe Hij ook trouw in ons leven, Zijn kinderen uit de volkeren.

In Rome preekte mijn man in diverse kerken. Zo ook op deze zondagmorgen in een kleine evangelische gemeente. Het is de gemeente van dominee Gianluca Cananzi. Zijn kerk ligt in een buitenwijk van Rome. Het is stralend weer die zondag en de kerkgangers staan buiten in de zon op ons te wachten.

Eredienst

Als we eraan komen, worden we hartelijk begroet. De mensen kennen ons al, want we zijn hier al vaker geweest. Het is een feest om samen met hen bij elkaar te komen voor de eredienst. De dienst die ter ere van God iedere zondag wordt gehouden in dit kleine, intieme kerkje. De inrichting is eenvoudig. Er staan houten banken met ertussen een gangpad. Aan de ene kant zitten de vrouwen. Aan de andere kant de mannen. Alle vrouwen dragen eerbiedig een prachtige, witte kanten sjaal op hun hoofd.

Voorin zitten de musici. Een jonge vrouw speelt de viool, een ander de gitaar. Er wordt meerstemmig gezongen. Ook de zoons en dochters van Gianluca en zijn vrouw Miriam spelen mee. Vader Gianluca bespeelt het orgel. Wat een muzikale familie!

Israël

Omdat mijn man zal spreken over de profetische betekenis van Israël, hebben ze speciaal voor ons een Israëlisch lied ingestudeerd. Dat kunnen we van harte meezingen. Alle andere liederen zijn in het Italiaans. Die kunnen we niet meezingen, maar we luisteren met ontroering naar de prachtige muziek.

Iedereen heeft, vanwege corona, een mondkapje op. Daarin zijn ze heel streng. Zelfs tijdens het zingen wordt het mondkapje opgehouden. Na de lofprijzing en het Bijbellezen, is het tijd voor de preek. In deze gemeente gaat het er wat anders aan toe dan in onze kerkdiensten. Daarom wordt eerst ‘sorella’ (zuster) Marianne naar voren geroepen. Heeft zij een speciale groet voor de gemeente?

Gods licht verspreiden

Natuurlijk wil ik graag een hartelijke groet overbrengen vanuit Nederland. Het is voor mij zo’n voorrecht om in hun midden te zijn, en te ervaren hoe geweldig het is om samen met Gods kinderen uit verschillende landen de Here God te dienen. Allereerst bedank ik hen voor de prachtige menora die ik namens hen kreeg van Miriam, de vrouw van dominee Gianluca. De menora verspreidt het licht. Zo mogen ook wij Gods licht verspreiden in Italië en in Nederland. De Here Jezus zegt tegen ons in Mattheus 5:16:

‘Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien, en uw Vader die in de hemel is, verheerlijken.’ In Gods hand zijn we een kaars, die licht mag verspreiden op de plaats waar Hij ons gesteld heeft. Misschien is onze kaars maar klein, net zoals deze kleine menora. Maar in Zijn hand mogen we stralen, door de kracht van de Heilige Geest. (Romeinen 5:5.)

Dagboek

Ik zie de liefde en de warmte in hun de ogen van de mensen die in de kerk zitten. Ook vertel ik hen dat ik een verhaal wil schrijven over de kleine menora en de kleine gemeente in Rome. Dat verhaal is bestemd voor een Bijbels dagboek. Zo wil ik het getuigenis van hun liefde voor het Woord van God en voor Zijn volk Israël doorgeven aan christenen in Nederland.

Na mijn korte getuigenis is het tijd voor de preek. Mijn man en ik spreken in het Engels, want we zijn het Italiaans niet machtig. Maar gelukkig is er een goede vertaler, die alles wat wij zeggen, vertaalt in het Italiaans.

Als we weer naar Nederland teruggaan, zijn we verwarmd door de liefde en toewijding van deze kleine gemeente in een buitenwijk van Rome. Samen met Gianluca en Miriam verspreiden zij het licht van Gods liefde en genade. Net zoals die kleine menora in mijn werkkamer. Die herinnert me iedere keer weer aan dat kleine kerkje in Rome. En aan het Woord van de Here Jezus dat ook wij een licht mogen zijn. Met hulp van de Heilige Geest. We mogen olie in onze lampen hebben en ook extra olie. Zodat we er klaar voor zijn als onze Bruidegom komt in heerlijkheid. En het rijk van vrede en gerechtigheid eindelijk zal aanbreken. Voor allen die Hem verwachten, in Nederland, in Italië en wereldwijd.

Marianne Glashouwer

De auteur

Marianne Glashouwer

Marianne Glashouwer is spreekster van Christenen voor Israël. Ze is bekend van de Evangelische Omroep en schreef diverse boeken.

Doneren
Abonneren
Agenda