Sluiten

Zoeken.

De ketting

Door Petra van der Zande - 

16 oktober 2020

2020 Website CVI (18)

Door een speciale ketting kwam Roza achter haar Joodse afkomst.

“HEERE, mijn God, veel zijn Uw wonderen, die Ú hebt gedaan, en Uw gedachten, die U over ons hebt. Men kan ze voor U niet uiteenzetten. Zou ik ze verkondigen en uitspreken, dan zijn ze zó machtig veel dat ik ze niet kan tellen.” Psalm 40: 6 HSV

Een verborgen baby

De Poolse dorpsbewoners keken toe hoe de pas aangekomen Joden werden opgejaagd. “Alles wat zij achterlaten mogen jullie hebben!” riep een Naziofficier. “Ze komen niet meer terug om het op te halen.”

“Kijk daar! Snel!” Maria en Zofia duwden een Joodse vrouw tegen de grond en renden weg met haar mooie jas. De zakken bevatten gouden sieraden, een zilveren kandelaar en andere kostbaarheden. “Waarom voelt de jas nog zo zwaar aan?” vroeg Zofia Er bleek een baby in de verborgen zak te zitten. “Neem jij het goud en zilver en laat mij de baby houden,” zei Maria.

Maria en haar man voedden het Joodse meisje op als hun eigen kind. Roza werd liefdevol behandelt, kon goed leren en werd kinderarts in een Pools ziekenhuis.

“Neem jij het goud en zilver en laat mij de baby houden,” zei Maria.

De ontdekking

Roza liet de condoleance bezoeker binnen. “Wist je dat Maria niet je echte moeder was?” Roza wilde Zofia’s verhaal niet geloven. “Toen wij je vonden,” zei Zofia, “droeg je een gouden ketting met vreemde letters. Ik weet zeker dat je moeder de ketting bewaard heeft.” Roza hield de ketting in haar bevende hand. Ik ben van Joodse afkomst!

Ze droeg de link met haar verleden iedere dag, maar had geen behoefte op zoek te gaan naar haar Joodse wortels.

Een tijd later kreeg Roza contact met de Lubavitcher Rebbe en volgde zijn advies op om als kinderarts in Israël te gaan werken. Dokter Vered trouwde en kreeg kinderen.

Bezoek onze

tentoonstelling

Herenigd in Israël

De gewonden van de Sbarro bomaanslag werden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Personeel van andere afdelingen hielpen mee op de spoedeisende hulp. Dokter Vered liep naar een oude, geagiteerde man toe. “Ik zoek mijn kleindochter!” riep hij. “Hoe kan ik haar herkennen?” vroeg Vered. “Ze heeft een gouden ketting om.” De oude man beschreef de ketting.

Na lang zoeken werd het gewonde meisje gevonden. Vered verstijfde echter toen ze de ketting zag. “Waar is dit sieraad gekocht?” vroeg ze. De oude man schudde zijn hoofd. “Dat is door mij gemaakt; ik ben een goudsmid. Mijn kleindochter draagt de ketting die ik aan mijn oudste dochter gaf. Mijn andere dochter had een identieke ketting. Helaas heeft zij de oorlog niet overleefd.”

En zo gebeurde het dat Roza Vered, meer dan 60 jaar later, herenigd werd met haar vader.

Bron: Yad Vashem. Het uitgebreide, oorspronkelijk Engelse verhaal staat in het boek Heroes of Faith (Geloofshelden). De namen zijn fictief.

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief met het schrijven, redigeren en uitgeven van haar eigen boeken en die van andere auteurs.

Doneren
Abonneren
Agenda