Sluiten

Zoeken.

De Israëlische rabbijn Leo Dee gaat de strijd aan met oneerlijke berichtgeving

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

25 mei 2023

2021 CVI website (10)

Rabbijn Leo Dee. Foto door: Oren Ben Hakoon/FLASH90

Ik ken rabbijn Leo Dee al langer. Hij was rabbijn in Engeland en maakte alija met zijn vrouw en kinderen naar Israël. Hij is een briljant denker op het gebied van verschillende gebieden van de joodse filosofie en Bijbelexegese. Op de tweede dag van Pesach – vrijdag 7 april - werden zijn vrouw Lucy en zijn dochters Maia en Rina door terroristen vermoord.

Orgaandonatie

De organen van Lucy zijn aan vijf mensen in Israël gedoneerd, waarschijnlijk ook aan Arabieren. De familie mocht meeluisteren bij de hartslag van het hart van hun vrouw en moeder bij een van de ontvangers.

De rabbijn heeft aangeboden om met de families van de Hamas-terroristen te praten. Hij wilde met hen in gesprek, hun motieven begrijpen. Hij wilde hen vragen of zij denken dat er iets positiefs uit de acties van hun familieleden was voortgekomen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw zijn optimisme over de toekomst van het land Israël uit te spreken.

Van de twee Hamas-terroristen, Hassan Katan en Ma’ad Mitzri, werd het commentaar van Katan gepubliceerd. Zijn moeder vertelde, dat hij nog slechts één ding in zijn leven wilde: Joden doden. Dat is hem inderdaad gelukt, helaas.

De moord op Lucy en haar dochters Maia en Rina werd op CNN als een ‘shoot-out’, een schietpartij, voorgesteld. Het was echter overduidelijk een terroristische moordpartij van de hoogste plank. De daders zijn zelfs teruggereden om te kijken of ze hun werk goed gedaan hadden en hebben nog extra kogels afgevuurd.

Rabbijn Dee is woedend op CNN omdat zij stelselmatig de terreurdaden van Israëls vijanden bagatelliseren. Hij ervaart dit als een daad van antisemitisme. Hij wil van CNN een hoge schadevergoeding: 1,3 miljard dollar. Hij wordt hierin pro Deo bijgestaan door de bekende advocaat Alan Dershowitz. Ze klagen  de CNN-journaliste Christiane Amanpour aan omdat zij de moord op de drie vrouwen afdeed als een (ordinaire) schietpartij.

Naastenliefde en lasterpraat

Het Bijbelse principe waarop deze juridische actie gebaseerd is, zijn de verzen (Lev. 19:16): “U mag onder uw volksgenoten niet met lasterpraat rondgaan, u mag uw naaste niet naar het leven staan. Ik ben G’d” en (Lev. 19:18): “u moet uw naaste liefhebben als uzelf. Ik ben G’d”. Dit laatste vers werd door de wijze Hilleel (1e eeuw) vertaald als ‘wat gij niet wilt wat u geschiedt, doe dit ook een ander niet”.

Rabbijn Dee is woedend op CNN omdat zij stelselmatig de terreurdaden van Israëls vijanden bagatelliseren.

Antisemitisme en subtiele laster

Antisemitisme heeft altijd bestaan en werd verspreid via allerlei subtiele lasterpraat. Maar de boodschap werd door de meute begrepen als aansporing om Joden te isoleren en uiteindelijk te doden. Ophitsing met allerlei onzinnige verhalen en beweringen hebben in de loop der eeuwen vele miljoenen Joodse levens gekost. Het gebeurt vaak sluipend en ontaardt in onbeheersbare misstanden.

Kettingreactie

Verschillende media zijn hier medeschuldig aan door onzorgvuldige en subtiel antisemitische berichtgeving. Vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief voor het verspreiden van onterecht negatieve beeldvorming. Rabbijn Dee zet met zijn actie tegen CNN hopelijk een kettingreactie in werking waardoor de berichtgeving over Israël wereldwijd eerlijker en rechtvaardiger wordt.

Bezoek het Israëlcentrum

in Nijkerk

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda