Sluiten

Zoeken.

De Iraanse verzetsas en de onrust in Israël

Door Yochanan Visser - 

28 juli 2023

Hassan Nashrallah Hezbollah

Hassan Nashrallah, de leider van terreurgroep Hezbollah. Foto: Wikimedia Commons

De huidige maatschappelijke onrust in Israël wordt met argusogen gevolgd door de zogenaamde ‘verzetsas’. Dit is de door Iran geleide losse coalitie van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), Hezbollah, Sjiitische milities en de Palestijnse terreurgroepen.

Hezbollah

Hezbollah is het meest vocaal en brutaal in zijn reacties op de toegenomen onrust in Israël en denkt blijkbaar dat het Israëlische leger (IDF) aan kracht heeft verloren. Dit nadat er opnieuw IDF reservisten waren die aankondigden dat zij niet meer bereid waren om te dienen in het leger. De toenemende provocaties van Hezbollah leidden eerder deze week tot een speciale vergadering van het Israëlische veiligheidsestablishment. Tijdens deze vergadering gaven de IDF-hoofden van de operatieafdeling en de inlichtingendienst hun inschatting over de huidige situatie aan ministers van het veiligheidskabinet.

De militaire veiligheidsexperts verwachten dat Hezbollah zijn provocaties langs de Israëlische grens met Libanon verder zal opvoeren. Inderdaad werd op dinsdag jl. opnieuw een incident geregistreerd op de grens tussen Libanon en Israël. Een groep zwaarbewapende Hezbollahterroristen benaderden de grens met Israël, terwijl een IDF patrouille hen gadesloeg. Het incident eindigde zonder geweld, maar het liet echter opnieuw zien dat Hezbollah zich door niets meer tegen laat houden als het gaat om het conflict met Israël.

Nasrallah over de onrust in Israël

Eerder deze maand berichtten wij al over een reeks andere provocaties die Israël en Hezbollah opnieuw dicht bij een oorlog brachten. Hezbollah leider Hassan Nasrallah gooide onlangs olie op het vuur, toen hij een nieuwe toespraak wijdde aan de situatie in Israël. Tijdens die toespraak beweerde Nasrallah opnieuw dat de ondergang van Israël aanstaande is. Over de onrust die Israël teisterde nadat de regering de eerste stappen had gezet richting hervorming van het justitiële systeem in Israël afgelopen maandag, zei de Hezbollah leider dat dit “de meest slechte dag” was geweest sinds 1948 toen de staat Israël werd gesticht.

“Israëls zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen hebben (het land) naar een uit de hand lopende crisis gebracht die zich momenteel voltrekt”, aldus Nasrallah.

“(Deze crisis) plaats Israël op het pad van instorting, fragmentatie en verdwijning, inshallah (zo Allah wil)”, zei Nasrallah. De Hezbollahleider maakte ook opmerkingen over de Israëlische media, die volgens hem paniek zaaien. De media in Israël “voeren een psychologische oorlog tegen de Israëli’s” zei Nasrallah en haalde een religieuze islamitische tekst aan: “Dank aan Allah die ons achterlijke vijanden geeft”.

“De media in Israël overdrijven bewust en denken dat zij psychologische oorlog tegen ons voeren. Maar een groot deel van de angst die zij veroorzaken onder de “kolonisten” is door hun gedrag”, beweerde de Hezbollahleider. Zijn observatie over de media wordt op zijn minst door een deel van de Israël specialisten gedeeld. Vooral de tv media in Israël hebben een obsessie met alles wat er binnen de grenzen van de Joodse staat gebeurt en vooral de tv kanalen maken zich schuldig aan het opblazen van evenementen.

Tot zover Hezbollah.

Vergadering in Teheran

Iran en de Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) hielden ondertussen een vergadering in Teheran over Israël. Vertegenwoordigers van Hamas, PIJ en de top van de Quds Brigade van de IRG  bespraken de onrust in Israël en spraken af om voorlopig niets te doen. Iran en de terroristen kwamen, volgens het persbureau Reuters, tot de conclusie dat hun interventie premier Netanyahu zou helpen om de interne onrust te exploiteren en hen te blameren voor de crisis.

Dit alles wil niet zeggen dat de Iraanse as over het algemeen passief is in de strijd tegen Israël. In Judea en Samaria worden iedere dag nog steeds gewelddadige incidenten geregistreerd. Op donderdag werd zelfs een primitieve raket op moshav Ram On in het gebied bij de berg Gilboa afgeschoten. De raket viel in een open veld en richtte geen schade aan. De aan Hamas gelieerde relatief nieuwe terreurgroep Al Ayash brigade eiste de verantwoordelijkheid voor de raketlancering op.

Het was de tweede keer binnen een maand dat er een raket vanuit de stad Jenin op het noorden van Israël werd afgevuurd. Al Ayash publiceerde later een video van wat een Qassam 1 raketwerper leek te zijn die in een veld naast Jenin stond. Jenin was eerder het toneel van een grote IDF-operatie die tot doel had om de terreurinfrastructuur daar te vernietigen. Dit gebeurde nadat duidelijk was geworden dat Iran de stad aan het veranderen was in een militaire basis.

IDF-acties en de situatie in Gaza

Het Israëlische leger ging ondertussen door met operatie ‘Breek de Golf’ die al 16 maanden duurt. IDF-soldaten trokken de stad Nablus (het Bijbelse Sichem) in Samaria binnen om een terrorist te arresteren. Honderden Palestijnse Arabieren probeerden de arrestatie te voorkomen door met stenen en andere voorwerpen te gooien.

Terwijl de media exclusief bezig was met de onrust in Israël, zag Hamas in Gaza zich opnieuw geconfronteerd met demonstraties daar. Honderden Palestijnse Arabieren gingen de straat op om tegen het wanbeleid van Hamas te demonstreren. Dergelijke protesten waren in het verleden ondenkbaar en laten zien dat de positie van Hamas in Gaza verzwakt is. PIJ is daar nu in toenemende mate heer en meester na de twee geweldsescalaties die de door Iran gesponsorde groep tegen Israël voerde in het voorjaar. Hamas bleef buiten die confrontaties met de IDF en werd later hevig bekritiseerd in Gaza.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda