Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De hondenfluisteraar van Efrat

Door Tal Hartuv - 

20 september 2021

De hondenfluisteraar van Efrat

Israël heeft de gewoonte om ons te veranderen, of we het nu leuk vinden of niet. Het is een plek waar 'onze werkelijke dromen uitkomen’ en het is een plek waar we nooit hadden durven dromen dat we de dingen zouden doen die we doen.

Er is waarschijnlijk geen beter voorbeeld dan Leora Hyman. Het leven van de in de VS geboren Leora, een voormalig winkelier en visagiste, veranderde onverwacht van het poederen van mooie gezichten naar het trainen van grote en grommende werkhonden. Een enkele keer is de religieuze, slanke, onverschrokken 56-jarige zelfs gefilmd terwijl ze omvergetrokken werd door de pure kracht en het roekeloze instinct van onze favoriete woeste dieren.

Nu vijftien jaar in Israël hebben Leora en manlief Jerry drie kinderen gekregen die allemaal hebben gediend als soldaten in de luchtmacht en het leger. Jerry is een fitnesstrainer voor mensen met rugklachten, heeft zijn eigen sportschool en bereidt jongeren fysiek voor op de militaire dienst. Het gezin verhuisde van Boston naar Efrat in het Bijbelse Judea. Efrat was de plek waar ze wilden wonen. Het was niet alleen het thuiskomen en leven in het voorouderlijk thuisland, ze hielden ook van het schoolsysteem, de winters op de heuveltoppen en daarboven de eindeloze blauwe luchten. Een paar jaar geleden had Leora nooit kunnen voorzien wat ze nu zou doen, tevreden in haar werk als ze was. Het was simpelweg gewoon een van die dingen. Van alle plekken was het in Efrat dat ze een opvangcentrum voor wilde en loslopende Kanaän-honden tegenkwam.

Leora is ervan overtuigd dat een hond alleen gezond kan zijn als we op een gezonde manier van hem houden.

Tussen haar werk en het opvoeden van haar gezin door begon ze vrijwilligerswerk te doen in ieder vrij uur dat ze had. Het was liefde op het eerste gezicht en niet lang daarna begonnen Leora’s sociale media overspoeld te raken met puppyvideo’s. Het was een geweldige manier om de honden te helpen een thuis te vinden. Al snel kwamen er video’s van gelukkige honden die de gezichten van hun gelukkige nieuwe eigenaren likten. Daar bleef het niet bij, verslaving is immers verslaving. Vervolgens kwamen er video’s van de hondentoevoegingen aan haar eigen gezin. De gelukkigen die zich in het hart van haar familie wisten te nestelen, wonnen de hoofdprijs en hingen rond bij het smoorverliefde gezin onder die Efrat-blauwe luchten.

Voor de hondenfluisteraar van Efrat is het werken met honden meer dan alleen een baan. Het is een dagelijkse les over persoonlijke groei. Leora is ervan overtuigd dat een hond alleen gezond kan zijn als we op een gezonde manier van hem houden. Een gezonde liefde is een combinatie van grenzen en genegenheid. De een zonder de ander belemmert hun groei en zorgt voor gedragspatronen en toekomstige problemen. Wat voor honden geldt, geldt ook voor mensen. Liefde en grenzen werken beide kanten op. Honden en hun baasjes leren elkaar om geduldig te zijn. Voor Leora en iedereen die een hond heeft, is de relatie een belichaming van onvoorwaardelijke liefde, trouw en het grootste plezier dat het leven te bieden heeft.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda